23-åring lager eget OS til knøttemaskinen Raspberry Pi

Ønsker å gi deg mange av Googles tjenester, i ditt eget hjem.

Den lille knøttemaskinen Raspberry Pi har hatt en braksuksess verden over, og har solgt som bare det siden lanseringen i 2012. I Norge har vi sett studenter som har tatt den i bruk som styringssystemet i en bil, og et selskap som lar den styre hele huset ditt.

Maskinens store fordel er at den er kraftig nok til mange oppgaver, samtidig som den er høyst modifiserbar. 23-åringen Jacob Cook bygger nå et eget operativsystem for den lille maskinen, med et mål om å kunne erstatte samtlige av tjenestene til nettgiganten Google, skriver Venturebeat.

Linux-basert

Han kaller systemet for ArkOS. Det er basert på Linux, og vil i praksis gjøre den lille maskinen om til en liten server og i stand til å erstatte mange av de tjenestene Google i dag tilbyr – som e-post, lynmeldinger, fildeling og mer. Til Venturebeat forteller Cook at prosjektet startet da Google valgte å legge ned Reader:

– Selv om Google er en fantastisk tjeneste og har gjort fantastiske ting for nettet, viser de tegn til problemer. Nedleggelsen av Google Reader tidligere i år betyr at ingen av tjenestene vi stoler på er beskyttet om de ikke er lønnsomme.

Han lager altså operativsystemet i frykt for at andre tjenester i fremtiden kan gå med i dragsuget. Med ArkOS og en Raspberry PI skal det bare være å koble maskinen til nettverket for å ha alle løsningene på plass i sitt eget hjem, som en privat skytjeneste.

Sikkerhetsmekanismer skal også være på plass for å kontrollere hvem som får tilgang til hva. I lys av alle overvåkningsavsløringene som har kommet det siste halvåret, legger Cook vekt på at om mange tar i bruk sin egen, private nettsky, vil det vanskeligere la seg overvåkes. Med mange noder spredt rundt om i verden må det en mye større innsats til for at organisasjoner som NSA skal kunne masseovervåke mennesker.

Operativsystemet er fortsatt i et tidlig utviklingsstadium, men Cook har sydd sammen en liten video om prosjektet – som du kan se under.

Norsk selskap lar Raspberry Pi styre huset ditt:
Du kan montere det på egenhånd »

(Kilde: Venturebeat)

Les også
Dette kameraet med berøringsskjerm er laget av Raspberry Pi
Les også
Knøttemaskinen Raspberry Pi har nådd stor milepæl
Les også
På jakt etter et solid alternativ til Raspberry Pi?
Les også
Raspberry Pi får egen app-butikk
Les også
Raspberry Pi får kamera
annonse