Til hovedinnhold

Apple tar patent på mus som kjenner hvor hardt du trykker

Gir også tilbakemeldinger gjennom vibrasjoner.

I data- og teknologibransjen klekkes det ofte ut splitter nye oppfinnelser, men det finnes også en del produkter som har vært med oss lenge, og som stadig videreutvikles, raffineres og kultiveres.

Ett slikt produkt er datamusen(Ekstra), som Apple tydeligvis nå vil bringe et stort steg videre i evolusjonsprosessen. Som blant andre Apple Insider melder har selskapet nemlig søkt om patent på en ny musløsning som muligens vil røske litt opp i den vante teknologien.

Patenten har fått navnet «Force Sensing Mouse», og som navnet antyder dreier det seg altså om en form for trykkfølsom teknologi.

Registrerer hvor hardt du trykker

Det Apple i korte trekk ser for seg er en mus som er i stand til å registrere mengden kraft som brukes når man klikker. I praksis betyr det for eksempel at man først kan velge et ikon på skrivebordet ved å bruke et lett trykk, og deretter åpne selve programmet ved å simpelthen trykke hardere.

Musen har tilsynelatende samme form som Magic Mouse.Foto: USPTO

På denne måten kan man altså kvitte seg med den sedvanlige dobbeltklikkingen på ikoner. Den mer generelle tanken bak konseptet er imidlertid å legge til rette for at musen kan brukes til å gi flere ulike typer kommandoer utfra hvor mye kraft man anvender.

I spillsammenheng kan det blant annet innebære at man kan bestemme hvordan spillfiguren skal oppføre seg basert på hvor mye kraft man bruker, slik at figuren for eksempel hopper høyere jo hardere man trykker på musknappen. Tilsvarende kan man også utføre ulike oppgaver i programmer.

Gir fysiske tilbakemeldinger

Å vite akkurat hvor mye kraft man bruker kan imidlertid være vanskelig å avgjøre. For å bøte på dette foreslår Apple at teknologien også bør omfatte såkalte «haptiske» tilbakemeldinger, altså en fysisk respons i musen som indikerer hvor mye kraft datamaskinen registrerer. Disse vil komme som vibrasjoner fra en elektrisk motor.

Apple ser også for seg å kombinere denne teknologien med mer tradisjonell berøringsteknologi for å kunne registrere hvor på musen man trykker, i tillegg til hvor mye kraft man bruker. Dette kan utvide funksjonaliteten enda mer.

Patentsøknaden ble sendt i 2013, og det er uvisst om eller når Apple planlegger å realisere teknologien. Det er også uvisst hvilket ytre design selskapet ser for seg, men etter patenttegningene å dømme er den ikke helt ulik den eksisterende Magic Mouse. Flere detaljer finner du i patentdokumentet.

Musen er både det mest brukte og eldste datatilbehøret: Her er vår gjennomgang av datamusens historie (Ekstra) »

Les også
Snart kan passord bli erstattet av måten du holder musen på
Les også
Nå vil Apple plassere knapper bak skjermene
Les også
Pekeredskapet som ikke lar seg danke ut
Les også
15 myter om Mac
Les også
Denne spillmusen blir skikkelig billig
Les også
Dette er PC-en for deg som elsker å spille
Les også
Slipper sitt første entusiast-tastatur og mus
annonse