Tek.no

Nyhet

Her kjører han Quake på et oscilloskop

Imponerende bragd fra finsk hobbybygger.

YouTube
4 Jan 2015 16:00

I tillegg til å bygge kreative apparater ved hjelp av produkter som for eksempel Raspberry Pi, er det for nerdene også blitt en slags «gren» innen hackesporten å kjøre spill og programmer på usannsynlige innretninger som ikke var ment for slik bruk i det hele tatt. Blant annet har vi tidligere meldt om en skriver som ble brukt til å spille Doom på.

Nettstedet The Verge har nå snappet opp en sak om et meget fascinerende møte mellom gammel og ny teknologi. En finsk programmerer klarte nemlig mesterstykket å kjøre det klassiske skytespillet Quake på noe så primitivt som et oscilloskop.

Måler elektriske signaler

Oscilloskop er måleinstrumenter som benyttes til å studere tidsvariasjoner av elektriske signaler, hvor signalene visualiseres i bølgeformede linjer på en skjerm. Det finnes både digitale og analoge oscilloskop, og for å gjøre utfordringen maksimal ble det i dette tilfellet benyttet en gammeldags, analog utgave med modellbetegnelsen Hitachi V-422

Analoge oscilloskop benytter katodestrålerør som skyter ut en elektronstråle som danner en strek som viser det elektriske signalet. Teknologien er tilfeldigvis den samme som ble brukt til å lage de aller første dataspillene på, nærmere bestemt spillet «Tennis for Two», som ble kjørt på en oscilloskop-skjerm i 1958.

Apparatet viser altså ikke grafikk i normal forstand, kun todimensjonale, grønnaktige streker, og derfor bød det naturligvis på en god del tekniske utfordringer da den finske programmeren skulle bruke den som spillkonsoll for et 3D-spill. Ved hjelp av kreative og til dels innfløkte løsninger, som han redegjør for på prosjektets hjemmeside, gikk det imidlertid til slutt.

Fullt spillbart

Som man kan se av YouTube-demonstrasjonen som finnen lastet opp renderes oscilloskop-versjonen av Quake i sanntid og er fullt ut spillbar, men har selvsagt ingen teksturdetaljer å skilte med. I klippet kjøres originalversjonen av spillet i et eget vindu, og det er tydelig at den primitive utgaven faktisk klarer å gjenskape proporsjonene og linjene ganske presist.

Som The Verge peker på kan oscilloskop-modellen som ble brukt i prosjektet fremdeles anskaffes, for eksempel på eBay til flere ulike priser, så det er altså ingenting i veien for å begi seg ut på et lignende prosjekt om man skulle ha lyst og tid til det. Mer informasjon finner du altså på hjemmesiden, og se klippet under for en demonstrasjon.

Om du heller foretrekker mer «normale» selvbyggerprosjekter er Raspberry Pi et fint verktøy: Nå kommer minimaskinen i en enda billigere utgave »

Les også
Ny Raspberry Pi Model A+ blir enda billigere enn forgjengeren
annonse

Les også