Tek.no

Nyhet

Norske Robin har fire prosent sjanse til å bli marsboer

Bare 100 kandidater igjen i Mars One-prosjektet.

www.mars-one.com (Mars One)
17 Feb 2015 12:28

Selv om vi har åtte planeter i solsystemet vårt, er det bare én av dem med mennesker på. Om det privatfinansierte selskapet Mars One får det som de vil, vil dette tallet øke til to i 2025. Da er nemlig planen å sende fire mennesker på en énveistur til den røde naboplaneten vår, Mars.

I løpet av 2015 skal de finne ut hvilke fire personer de skal sende, utifra en gruppe på 100 mennesker.

Én Nordmann blant de 100 utvalgte

Mars One har holdt på i over to år med å finne de riktige kandidatene å sende ut i verdensrommet. Over 200 000 personer fra hele verden søkte, en håndfull av dem nordmenn, og etter flere utvelgelsesrunder senere, er tallet nå nede i 100 kandidater.

Norske Robin Ingebretsen er blant de 100 kandidatene som kjemper om å få reise til Mars.

39 er fra Amerika, 31 er fra Europa (én nordmann!), 16 er fra Asia, 7 er fra Afrika og de siste 7 er fra Oseania. Det er jevnt fordelt mellom menn og kvinner, men alderen varierer stort. Den norske deltageren Robin Ingebretsen (20) er blant de yngste søkerne, mens den 60 år gamle pakistanske mannen Reginald er eldst.

Uansett alder og kjønn er de alle forventet å reise på en énveistur til Mars, hvor de vil hjelpe med å bygge opp en enkel basestasjon på den tomme planeten - over 200 millioner kilometer unna Jorden.

Mars One vil sette opp mange små moduler på Mars som starten på prosjektet, for deretter å bygge ut. Foto: www.mars-one.com (Mars One)

Skal lage reality-program

For å kutte de 100 kandidatene ned til bare fire astronauter, vil de bli utsatt for en rekke prøvende utfordringer.

- Vi vil fokusere på å finne et team som kan overkomme alle prøvelser et permanent opphold på Mars vil føre med seg, skriver Mars One på nettsidene sine.

Akkurat hvordan det vil bli gjort er ikke definert, men selskapet har tidligere sagt at de håper på å finansiere deler av prosjektet ved å lage et slags reality-program, som fokuserer på de 100 deltagerne. Det er også sagt at publikum vil kunne ha påvirkning på hvilke kandidater som kommer seg videre, og til slutt får forlate planeten.

Mange kritikere

Mars One-prosjektet har møtt mye kritikk siden de først erklærte sitt ambisiøse mål om å opprette en permanent base på Mars. Den britiske avisen The Guardian har påstått at astronautene vil bli gale av isolasjonen på Mars, mens en forskningsrapport fra MIT hevder Mars-kolonistene vil dø ette 68 dager på planeten.

Andre kritikere er skeptiske til om prosjektet vil bli finansiert i det hele tatt, spesielt med tanke på de første forsyningene til Mars-basen etter planen skal sendes opp allerede neste år.

Lær mer om prosjektet:
Stilling ledig: Marsboer »

(Kilde: Mars One via The Verge)

Les også
– Mars-kolonister vil bli sinnssyke
annonse

Les også