Til hovedinnhold

Nå kommer 4G-telefonene

Du har kun tre modeller å velge mellom dersom du vil ha lynraskt bredbånd i lomma.

NetCom åpnet sitt 4G-nett for nesten tre år siden, men frem til nå har det lynraske mobilnettet vært forbeholdt nettbrett og mobilt bredbånd. På torsdag åpnet Telenor sitt 4G-nett for mobiltelefoner. Fra starten av er det tre av toppmodellene på det norske markedet som støtter teknologien.

Det ble en smule oppstandelse da Apple lanserte sin iPhone 5-modell. Den har nemlig LTE/4G-støtte, men den støttet ikke de frekvensene som i utgangspunktet var valgt her i Norge. Senere ble det kjent at Telenor jobber med å sørge for støtte også for denne telefonen. Den støtten er imidlertid et stykke unna. Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor sa for en tid tilbake at dekning ville være på plass i løpet av første halvår 2013.

De siste årene har smarttelefonene blitt stadig likere hverandre. De tre telefonene som støtter Telenors 4G-nett i dag har imidlertid til dels svært ulike egenskaper, og det viktigste de har felles er store skjermer og kraftig innmat.

Sony Xperia V ser ut som en helt vanlig Android-telefon, men den er faktisk vanntett.

Sony Xperia V

Xperia V er den eneste av 4G-telefonene som faktisk er laget for å tåle ekte norsk ruskevær – den er nemlig vanntett. Før i tiden så vanntette mobiltelefoner ut som noe hentet rett ut av en action-film. Sony er blant produsentene som har kommet lengst i å bevise at vanntette telefoner ikke trenger å se ut som overlevelsesutstyr, og i dag er det først og fremst vanntette modeller de markedsfører i Norge.

Xperia V er ellers en Android-telefon med 4,3 tommer stor skjerm og kraftig maskinvare til å drive menyer og apper. Sony selv hevder at telefonen skal ha et svært godt kamera. Xperia V kom inn til test for et par dager siden, og vi har allerede rukket å bekrefte at det er en veldig god kameratelefon vi har med å gjøre her.

Hvis du er på jakt etter en 4G-telefon er det greit å vite at Sony Xperia V er den eneste av de tre telefonene som du ikke trenger å tenke på hvor du kjøper. Alle Xperia V-modeller som selges i Norge er laget for å fungere med Telenors 4G-nett. Prislappen ligger på rett over 4000 kroner.

Finn beste pris på Xperia V i prisguiden

Les sniktitten på Sony Xperia V

Samsungs vanlige Galaxy S III-modell har for lengst blitt en superhit. Nå kommer 4G-utgaven.

Samsung Galaxy S III 4G

Samsung Galaxy S III har vært på markedet i et halvt års tid, og har rukket å bli den sannsynligvis mest solgte Android-modellen noensinne. En 4G-modell har eksistert i utlandet en tid, og nå kommer den til Norge.

Det store trekkplasteret til Galaxy S III er den store og knallgode skjermen på 4,7 tommer. I tillegg er det den kraftigst motoriserte telefonen av de to Android-telefonene med 4G. Brukeropplevelsen i Samsungs Touch Wiz-menyer er også svært god, og med Android 4.1 oppstår det aldri en pause når du sveiper gjennom menyene.

Samsung Galaxy S III 4G selges kun gjennom Telenors nettbutikk og forhandlere, men Samsung lover at telefonene skal være ulåste, selv om de selges med Telenors blå "propell"-logo på esken.

Les testen av Samsung Galaxy S III (3G-versjonen)

Nokia Lumia 920 er først med mye; mekanisk stabilisert kamera, skjerm du kan bruke hansker på og trådløs lading. Nå har den også et 4G-nett å koble seg til.

Nokia Lumia 920

Nokias Lumia 920 er den eneste av 4G-telefonene som kjører Microsofts operativsystem Windows Phone 8. Det gir en ganske annerledes brukeroplevelse sammenliknet med Android, men menyene er raske og gode. Dette er også den eneste telefonen som har en skjerm du kan betjene med hansker på, og den eneste som støtter trådløs lading.

Ved siden av dette er Lumia 920 også en ekstremt god kameratelefon, med mekanisk stabilisering av bildet. Dermed har den høyere toleranse for støt og vibrasjoner mens du fotograferer. Fullverdig Office-støtte er også en fordel. Noen barnesykdommer gjenstår i Windows Phone 8, men Lumia 920 er for det aller meste en svært god telefon.

Skal du ha en Lumia 920 til å bruke i Telenors 4G-nett i dag, er du nødt til å kjøpe telefonen fra en Telenor-forhandler, og du må passe på å kjøpe telefonen som er låst til Telenor, eller som har Telenor-logo på esken. De helt åpne utgavene av Lumia 920 har nemlig ikke programvare som støtter 4G i dag, og det kan ta inntil to måneder før Nokia oppdaterer dem.

Les testen av Nokia Lumia 920

Mer om
annonse