Tek.no

Nyhet

Snart kan enhetene dine drives av WiFi-signalet alene

Forskere håper å ta «tingenes Internett» til et helt nytt nivå.

Shutterstock/ phloxii, Samsung
Anders Brattensborg Smedsrud

Når vi tenker på elektroniske duppedingser, som for eksempel smartklokker, er det vanskelig å se for seg disse uten det livsnødvendige batteriet. Dette sørger for at enheten har energi til å forsyne blant annet skjerm og blåtann-antenne med strøm.

Vi står nå foran det som ventes å bli det neste store innen teknologi, nemlig dingser du kan ha på deg, eller såkalte «wearable devices». Det ville imidlertid være en gigantisk fordel for teknologiens utbredelse om vi klarte å kvitte oss med batteriet, som ofte tar opp mange prosent av plassen i de ofte små enhetene og tynger dem ned.

Får strøm via WiFi-signalet

Nå har man, allerede før teknologien har tatt av, kanskje kommet frem til et gjennombrudd. Ved University of Washington har nemlig en forskergruppe klart å drive små «ha-på-dingser» bare ved hjelp av trådløse WiFi-signaler og en teknologi de kaller WiFi-Backscatter.

Vanlige trådløse signaler krever mye strøm. WiFi-Backscatter, som forskerne har satt sammen ved hjelp av en ny strømkrets og antenne som krever fire ganger mindre energi enn dette, høster det den trenger av energi rett fra de trådløse signalene som fyker på kryss og tvers i lufta. Samtidig har den nok overskuddsenergi til å kommunisere med andre Internett-enheter.

WiFi-Backscatter leter etter signaler som går mellom andre enheter og nettverksruteren, og kan legge til informasjon på de signalene som allerede er på vei ut på Internett. Bærbare PC-er og andre WiFi-enheter med mer prosesseringskraft og energi kan detektere hvilke signaler som er endret, snappe opp disse igjen og skille ut informasjonen som WiFi-Backscatter-enheten sendte slik at denne kan viderebringes til destinasjonen, enten det er et sted i huset eller på andre siden av jorden.

Bruksområdene står i kø

Teknologien betyr at vi innen få år kan få se svært små sensorer og enheter plassert hjemme hos deg, eller på deg, som helt uten annen energitilførsel enn et WiFi-signal, kan overvåke og kommunisere med deg direkte over Internett.

Om den lille sensoren, kanskje integrert i lysestaken på stuebordet, registrerer at det er for varmt i huset i forhold til værmeldingen, kan denne senkes automatisk. Har du hatt en sltisom treningsøkt og sensoren i joggedressen din leser at du er varm og svett, kan den sende signal til tappekrana på badet som automatisk fyller badekaret når du nærmer deg hjem.

Forskerne har allerede bevist at teknologien fungerer. Spesielt brukbar i den virkelige verden er den likevel ikke enda, med en overføringshastighet for data på fattige én Kb/s på to meters avstand. Innen kort tid planlegges rekevidden å forlenges til 20 meter.

Tingenes Internett er også interessant for Intel:
De vil ha integrerte prosessorer i babyklær og kaffekopper (Ekstra) »

(Kilder: Cnet, University of Washington)

Les også
Denne gir deg bedre rekkevidde på det trådløse nettet
Les også
Nå vil ARM koble alt på Internett
Les også
Den usynlige oppfinnelsen som styrer absolutt alt
Les også
Slik gjør Intel «tingenes Internett» mulig
Les også
Giganett for alt fra kjøleskap til el-biler
annonse

Les også