Nyhet

– Dette er Gamergate

Talkshow-vert Stephen Colbert intervjuet feministen Anita Sarkeesian.

De siste månedene har enkelte nettsamfunn for spillere jaktet på kvinner i spillbransjen som de mener er i ferd med å ødelegge den tradisjonelle spillkulturen, ifølge Nymag.com. Mennene som er med på dette frykter at feministisk innflytelse på spillene vil føre til at dataspill ikke lenger vil være et fristed hvor «alt er lov».

Gamergate er et veldig komplisert begrep å forklare, ettersom stadig flere mener at det handler om kvinnefiendlighet blant spillere, mens flere av de involverte hevder at det er snakk om presseetikk.

Nå har talkshow-vert Stephen Colbert forsøkt å gi en forklaring på hva Gamergate egentlig går ut på, melder The Verge. Der intervjuer han en av hovedpersonene i den pågående debatten.

Presseetikk eller kvinnehat?

Konflikten startet i august i år, da den kvinnelige spillutvikleren Zoe Quinn ble beskyldt av ekskjæresten sin for å stå i med en spillanmelder fra Kotaku. De mistenkte at spillet hennes hadde fått mer omtale på spillnettstedet på grunn av det påståtte forholdet. På bakgrunn av disse anklagene ble Quinn utsatt for grov sjikane fra enkelte spillere som var aktive på nettforum som Reddit og 8chan.

Også folk som støttet Quinn ble presset ut av bransjen av disse folkene, skriver Gamer.no.

Hendelsen fikk raskt navnet #Gamergate på Twitter. De som startet kampanjen hevder derimot at dette handler om presseetikk i spillbransjen, ikke kvinnehat.

For øvrig har Kotaku i etterkant benektet påstandene om at deres journalist hadde omtalt Quinns spill.

Stephen Colbert forsøker ...

Før Quinn-hendelsen skjedde hadde feministen Anita Sarkeesian jobbet med en dokumentarserie der hun viste hvordan kvinner ble fremstilt i enkelte spill, ifølge Aftenposten. Hennes betraktninger ble i forbindelse med Gamergate plutselig mer aktuell, noe som åpenbart har forarget en del av de anonyme spillerne.

I en kronikk i Aftenposten argumenterte for øvrig Fredrik Weisethaunet fra Spillredet.no for at dette slettes ikke handlet om menn som hater kvinner, men om presseetikk. Han viser til at selv velbegrunnet kritikk mot Sarkeesians analyser i dokumentarserien ikke kommer til syne i spillpressen.

Den siste tiden har flere av de som har forsvart Zoe Quinn blitt utsatt for hetsing og drapstrusler. Også Sarkeesian, som nylig ble nektet å holde foredrag på en skole fordi det kom en trussel om at noen ville skyte alle som møtte opp. Det forteller hun om i intervjuet med Stephen Colbert.

Som du kanskje skjønner er det delte meninger om hva Gamergate egentlig handler om, og det spørs om Colberts innslag falt i god jord hos alle. Hashtaggen #CancelColbert er i alle fall mye brukt på Twitter nå.

Se innslaget her:

Ny rapport fra Pew Research Center:
Jenter er lite velkomne i dataspillmiljøer på nettet »

(Kilder: The Verge, Aftenposten)

Les også
Hva er verst – Bibelen eller GTA V?
annonse