Til hovedinnhold

– Har hjemlengsel

NSA-varsleren Edward Snowden kan likevel se frem til nye tre år i Russland.

The Guardian, Shutterstock/ Alexander Mak

Edward Snowden er mannen som varslet om at det amerikanske sikkerhetsbyrået, NSA, både kunne lese e-posten din og overvåke videosamtalene dine på Internett. Senere har det blitt kjent at omfanget av overvåkningsbyråets aktiviteter var enda større.

Nå har han ifølge Reuters fått fornyet den midlertidige oppholdstillatelsen sin av russiske myndigheter med tre år. Den opprinnelige oppholdstillatelsen på ett år gikk ut tidligere denne måneden.

Har vært garantist

Snowden har tilbrakt det siste året i Russland, som var ett av flere land i verden som garanterte for at han ikke ville bli utlevert til amerikanske myndigheter i etterkant av de omfattende dokumentlekkasjene han stod bak.

I USA har myndighetene siktet ham for spionasje, og Snowden risikerer lang straff om han setter sin fot på amerikansk jord igjen.

Russlands avgjørelse om å innvilge fortsatt opphold til Snowden kommer på et tidspunkt hvor forholdet mellom vesten og Russland er svært kjørlig på grunn av Ukraina-krisen. Ifølge kilder Reuters har snakket med, og som er gjengitt av VG, er begrunnelsen for oppholdstillatelsen likevel fortsatt den samme som den var for et år siden: Snowdens liv ansees å være i fare om han blir utvist.

Les også: Her installerer NSA spionutstyr i en Cisco-ruter »

Les også: Slik samlet NSA inn flere tusen gigabyte med informasjon hver dag »

Har hjemlengsel

Snowden nå kan bevege seg fritt både innenfor Russlands grenser, og til andre land i opptil tre måneder av gangen. Hans advokat, Anatoly Kucherena, erkjenner likevel til Russia Today at Snowden har hjemlengsel:

– Det var vanskelig for ham, spesielt i starten, å være så langt hjemmefra. I fremtiden er det helt opp til Edward om han vil bli i Russland, og søke om permanent statsborgerskap, eller om han vil reise tilbake til USA, sier hun.

Kucherena tilføyer også at Snowden garantert ikke vil bli utlevert til USA av Russland.

– Han [Snowden, journ.anm.] har ikke forbrutt seg på noen av Russlands lover. Det er derfor ikke mulig for myndighetene å utlevere ham, forteller hun til Russia Today.

Når man har oppholdt seg lovlig i Russland i fem sammenhengende år han man etter russisk lov rett til å søke om statsborgerskap, men om Snowden eventuelt vil gjøre dette er visstnok ikke noe han har tatt stilling til enda.

Ingen visste at amerikanerne overvåket oss:
At svenskene kan nettop det er imidlertid godt kjent, uten at noen bryr seg (Ekstra) »

(Kilder: Reuters via VG, Dagbladet, Russia Today)

annonse