Til hovedinnhold

Taxi-app måtte rømme byen

Sjikane og trusler fra misfornøyde konkurrenter skal ha vært årsaken.

Shutterstock

Den danske taxi-appen Drivr, en ikke så fjern slektning av Uber, har sett seg nødt til å legge ned all aktivitet i Århus. Årsaken til at Drivr velger å trekke seg ut av Danmarks nest største by, skal være at selskapets sjåfører har blitt truet og sjikanert av sjåfører fra konkurrerende taxiselskap.

Drivr har ikke lisens til å kjøre taxi i Århus, men tolker loven dithen at de har rett til å operere på en københavnsk lisens, skriver Comon.dk.

Drivr er en app som lar brukerne bestille taxi til der de befinner seg, og sjåførene kan plukke opp passasjerer på gaten. Det de imidlertid ikke har lov til er å kjøre rundt med lys på taket og plukke opp passasjerer som ikke har forhåndsbestilt.

Drivr startet opprinnelig som Click a Taxi, og gjør det mulig for kundene å bestille enten drosjer, limousiner eller Teslaer via en egen app.

Bråk i Norge også

Også i Norge skaper taxi-apper bråk enkelte steder. I Stavanger-regionen har lokale taxisjåfører sett seg lei på apper som organiserer kompiskjøring i direkte konkurranse med lokale taxiselskaper.

Kompiskjørings-appen Haxi organiserer kompiskjøring blant unge, og oppfordrer passasjerene til å dele kostnadene og «tipse» sjåføren for uleiligheten. Appen finner ledige sjåfører i nærheten, og brukerne kan sjekke sjåførenes profil på Facebook. Har man for eksempel to felles venner, skal dette kunne gi en slags trygghet, mener utviklerne.

Taxiselskaper i Rogaland har protestert høylytt mot det de ser på som svart arbeid og en konkurrent som driver uten løyve.

Eurpeisk taxistreik mot Uber

I juni streiket taxisjåfører i byer som London, Paris og Berlin i protest mot taxi-appen Uber. Sjåførene protesterte mot at Uber unnslipper regulering fra landets transportmyndigheter, til tross for at app-konseptet går ut på å la sjåfører frakte passasjerer mot betaling som regnes ut i appen.

Taxisjåførene mener Uber-appen er å regne som et taksameter, og krever at Uber reguleres på tilsvarende måte som andre tilbydere av taxitjenester.

Tjenester som transport og overnatting har vært blant de mest utsatte for disruptiv påvirkning fra ny teknologi. Nå merkes konkurransen fra apper og sosiale medier på kroppen for taxisjåfører og overnattingssteder, noe protestene i juni viser klart og tydelig.

Uber ble verdsatt til 109 milliarder kroner i en emisjon gjennomført før sommeren. Det tyder på at mange tror det også er store penger å hente på denne typen transportformidling.

Les mer: 11 000 nordmenn bruker allerede pirattaxi-app

annonse