Nye Apple-ansatte må jobbe med falske produkter
Mistilliten til nyansatte er stor i det amerikanske selskapet.
Apple stoler tydeligvis ikke på sine egne ansatte. Selskapet har ansettelsesprosesser som pågår i flere måneder og tviler såpass mye på sine nye arbeidere at de blir satt til å jobbe med falske produkter.
Dette kommer frem i den nye boken "Inside Apple" – hvor teknologi-journalisten Adam Lashinsky har intervjuet ansatte og gravd i hemmelighetskulturen rundt det amerikanske selskapet.
- Les også: Derfor beholder Apple skandalefabrikkene
– Luker vekk ugresset
Nye utviklere må for eksempel arbeide med falske produkter – det vil si varer som aldri dukker opp på markedet. Hensikten med dette er å luke ut utro tjenere. Hvis informasjon om det aktuelle produktet lekker ut, kan Apple raskt finne kilden og unngå å få detaljer om en ny og ekte iPhone på avveie.
En tidligere Apple-ansatt som arbeidet i seks år for selskapet, uttalte følgende til LinkedIn:
– En av vennene mine er seniorutvikler hos Apple. Jeg er helt sikker på at han jobbet med falske produkter i den første delen av karrieren sin. I tillegg varte intervjuprosessen hans i ni måneder. Det er intenst.
Need to know
Lashinsky beskriver videre en lukket og hemmelighetsfull organisasjon i boken sin. De ansatte – med unntak av toppsjefene – må kun jobbe med sine spesifikke oppgaver. Multitasking og kjennskap til hva som ellers foregår i bedriften er lite utbredt.
Dette er i stil med Need to know-prinsippet – hvor man ikke skal vite mer enn nødvendig for å utføre jobben sin.
Apple blir beskrevet som "anti-Google" av Lashinsky. Mens Apple har en streng organisasjonsstruktur, er Google mer åpen. Ansatte i Google får blant annet lov til å jobbe med egne prosjekter i en del av arbeidstiden, men dette er utenkelig hos Apple.
(Kilde: Business Insider)