Til hovedinnhold

Mitt hemmelige liv som forlovet i et annet land

Lite visste mine venner og samboer om mitt andre liv.

Det er ikke hver dag det kommer til overflaten at en har levd et dobbeltliv over mange år, men det var det som skjedde med meg i forrige uke. Da kom det fram at jeg har levd et dobbeltliv der jeg har hatt en samboer i Oslo, samtidig som jeg har vært forlovet og fått barn i Sverige.

Men ikke nok med det: Før jeg ble sammen med min Sofia, forsøkte jeg meg på ei annen svensk jente. Vi kom svært nær hverandre, men hun avviste meg til slutt. Etter at jeg ble sammen med min nye flamme, så angret hun derimot kraftig. Hun sto klar for å leve resten av livet sitt sammen med meg, om det skulle bli slutt med Sofia.

Situasjonen ble ikke noe enklere da min ene datter ble syk tidligere i år.

Overraskende
Det første livet i Oslo er velkjent for alle som kjenner meg, men vennene mine ble nok litt mer overrasket over livet jeg hadde med Sofia og mine fantastiske barn i Sverige.

Men det verste med det hele var at det hele var like overraskende for meg. Mitt dobbeltliv var noe jeg rett og slett ikke visste om.

Stjålet «identitet» på Facebook
Sannheten er selvsagt at jeg aldri har hatt noe dobbeltliv, men det ser ut til at det er en del mennesker som tror at jeg har dette. Noen har nemlig registrert seg på Facebook ved å benytte min eldgamle e-postadresse, en adresse som kun benyttes på enkelte eldre nettjenester. Alle venneforespørsler og private meldinger sendt i den forbindelse har derfor havnet hos meg.

For eksempel mottok jeg tidligere i år denne meldingen:

«Hej Magnus! Tänker på er,hoppas allt är lite bättre med *fjernet*. Här lever vi i det vanliga..skola..jobb och allt annat som hör till. Har jobbigt att gå,fått en elmoppe,men det måste gå ändå...se det ljusa i livet. Hälsa Sofia..vi hörs kram *fjernet*»

I helga ble jeg også invitert til en bursdagsfest.

Utleverte seg totalt
Mer dramatisk var det dog da den angrende nesten-kjæresten forsøkte å komme i kontakt.

«Hej Magnus, hoppas allt är bra med er :) Vet inte ifall du har glömt att svara eller helt enkelt inte vill vara min vän på FB, vilket är helt ok. Vill bara säga förlåt, borde ha sagt det för ca 17 år sen, när du fick upp ögonen för mig var min lycka kommen, jag hade ju varit kär i dig sen första ögonblicket, men jag var rädd att vårt förhållande inte skulle hålla och jag ville inte mista dig som vän och jag hade inte då kunskapen att förmedla mina känslor till ord och om jag minns det rätt så stoppade jag huvudet i sanden»

Ubehagelig
Fortsettelsen skal vi holde unna trykk, for det blir svært personlig. Og det er litt ubehagelig å tenke på at noen åpner seg så komplett for noen, for så å oppleve at det blir spredd til vilt fremmede personer.

Noe særlig mer behagelig er det ikke å tenke på at noen gamle kontakter som fortsatt sitter med min gamle e-post-adresse, kan tro at jeg har blitt en svensk fløtepus med høy hårlinje.

Vi har naturligvis kontaktet både personen som sendte den svært personlige meldingen, og Facebook-kontoen som er registrert på min e-postadresse, for å informere om situasjonen. Noe svar er ikke mottatt, av forståelige årsaker.

Vi har også kontaktet Facebook om situasjonen for å spørre om hvorfor det er mulig å opprette en konto hos dem, med en e-postadresse en ikke har tilgang til. Etter først å ha spurt om mer informasjon, har ikke selskapet kommentert problemstillingen.

Kjent problemstilling
Rådgiver Ole Morten Knudsen i Datatilsynets tjeneste SlettMeg.no forteller at problemstillingen på ingen måte er ny verken for Datatilsynet eller Facebook.

- Problemstillingen har vært oppe og Facebook har for lenge siden blitt gjort oppmerksomme på dette. Det var ett oppslag for en stund siden om noen som hadde opprettet en konto med Bill Gates sin e-postadresse, eller en annen storkar innen IT. Kontoen måtte jo ikke verifiseres og personen ble da kjapt venner med flere storheter innen IT-bransjen og deres personlige profiler basert på at den profilen han satt på jo inneholdt Bill Gates sin ekte e-post og derfor virket autentisk, sier Knudsen til Side3/Nettavisen.

- Sånn rent sikkerhetsmessig så mener jo jeg at det beste er om kontoen verifiseres via e-post før den går live. Dette vil sikre en mot at folk lager kontoer på feilstavede adresser og dermed kjapt ikke får tilgang til halvferdige kontoer eller at folk oppretter kontoer i andre sitt navn.

- Må være varsomme
Knudsen mener at saken har flere problematiske sider ved seg. Det ene går på at en i likhet med på e-post, bør forsikre seg om at profiler virkelig er de de utgir seg for.

- Dette viser igjen at folk må være varsomme med hvem de sender melding til om hva på nett, sier Knudsen.

I verste fall kan det bli enda verre enn at folk utleverer seg til feil person.

- Etter det jeg kan se så har Microsoft et nært samarbeid hvor alle mine venner på Facebook for eksempel blir lagt til automatisk i min Messenger liste etter at jeg registrerte hotmailadressen min som alternativ e-postadresse. Dette blir litt på kanten av denne problemstillingen , men om du da har en MSN knyttet til denne e-postadressen, så vil det da kunne hende at de vennene personen her legger til på Facebook vil dukke opp i din MSN og du får igjen en ny plattform hvor 3. part kan utlevere seg selv, påpeker han.

Les også: Slik stjal vi Linns identitet

annonse