Tek.no

Nyhet

iPod med kamera lansert

Marius Røstad
10 Sept 2009 09:00

Steve Jobs var tilbake på scenen i San Francisco i går foran sine trofaste tilhengere. Apple-sjefen returnerte etter lang tids sykeleie for å kjøre den vanlige høstlanseringen av nye iPod-er. Som vanlig på Apples lanseringsshow sto nyhetene i kø.
Kamera på iPod
iPhone-brukere har hatt kamera siden den første lanseringen for et par år tilbake. iPod-brukerne har imidlertid ikke hatt gleden av dette. Inntil nå. For nå har Apple lansert en MP3-spiller med videokamera. Overraskende nok er det heller ikke iPhone-kopien iPod touch som får kameraet, men lillebroren iPod nano.
Den oppgraderte spilleren får også et par andre nye funksjoner, som innebygd skritteller og FM-radio. Spesielt sistnevnte har vært et savn for mange og endelig får nano-brukerne muligheten til å høre på radio via iPod-en, uten slitsomt ekstrautstyr.
I forbindelse med radioen har også Apple kommet med ny funksjonalitet som kan bli veldig populært. De har nemlig åpnet for at du kan pause radiosendingene, på lik linje med PVR-funksjonalitet til TV-en. Videre er det mulig å merke sanger, slik at de senere kan kjøpes direkte fra iTunes.


Den har også muligheten for såkalte Genius Mixes, som automatisk lager opptil 12 uendelige mikser av musikken i biblioteket.
iPod nano-modellen kommer i to versjoner, med 8 eller 16 gigabyte lagringskapasitet. Prisen er henholdsvis 1 250 kroner eller 1 490 kroner og er tilgjengelig nå.
Flere iPod-oppgraderinger
Ellers har de andre iPod-modellene også gjennomgått store eller små endringer. Når det gjelder iPod touch har det mest å gjøre med prisen. Her er prisen nå nede i 1 690 kroner for den minste modellen som har 8 gigabyte kapasitet. For versjonene med 32 og 64 gigabyte kapasitet er prisen på henholdsvis 2 490 kroner og 3 290 kroner.
Videre har den i likhet med iPod nano også støtte for Genius Mixes. Programvaren er også oppgradert til versjon 3.1, i likhet med for iPhone. De to største modellene skal også ha inntil 50 prosent bedre ytelse og støtte for bedre grafikk med Open GL ES 2.0.


Mens vi snakker om store modeller er også ”originalen” iPod Classic oppgradert og kommer nå kun i en versjon med 160 gigabyte lagringskapasitet, der prisen vil ligge på 2 090 kroner.
Da er det vel like greit å ta den minste modellen med en gang, for også iPod shuffle har fått sin ”oppgradering” den også. Den kommer nå i en ny to gigabytemodell til 479 kroner, mens 4 gigabyteversjonen koster 649 kroner. Videre er det mulig å få tak i en spesialversjon i rustfritt stål til 799 kroner, men den er bare tilgjengelig via Apples egne butikker. Det skal nå også bli enklere å bruke egne hodetelefoner med spilleren nå som flere kommer til å bygge inn iPod-kontroller i sine øreplugger.
Ny programvare
Apple har ellers oppgradert iTunes-programvaren sin til versjon 9. Dette viktige programmet for iPod-, iPhone- og Mac-brukere har en del ny funksjonalitet. Her er vel høydepunktene Genius Mixes og Home Sharing, mens også det bedrede Apple Store-designet er høyst velkomment.
Genius Mixes har vi nenvt før, der Apple bruker data fra de som har koblet opp sine bibliotek til å lage uendelige spillelister med din egen musikk. Med over 27 millioner musikkbiblioteker med over 54 milliarder sanger som har blitt analysert er i hvert fall potensialet der for å få gode og interessante spillelister mye enklere.
Home Sharing forbedre mulighetene for å dele musikk, filmer og TV-show mellom fem autoriserte datamaskiner i hjemmet. Dette har selvsagt vært mulig tidligere, men da har det ofte vært nødvendig å be til høyere makter for å få det til. Vi har så vidt prøvd dette og det gir en langt enklere mulighet til å flytte innhold mellom maskiner.


Apple Store har blitt betraktelig redesignet og fremstår nå langt renere og mye mer oversiktlig. Menyen er flyttet fra venstresiden til toppen, noe som gir større plass til å presentere den viktigste informasjonen. Det er også lagt til funksjoner for å dele mye av innholdet på Facebook eller Twitter.
Ellers prøver Apple å fri til platebransjen og musikkelskerne ved å lansere iTunes LP. Dette skal gi en langt rikere opplevelse av ”musikken” ved at det følger med blant annet videoer, bilder, intervjuer og tekster til utvalgte album. iTunes Extras tilbyr mya av det samme til filmer og gjør at det blir en mer DVD-lignende opplevelse også på datamaskinen.
iTunes 9 er tilgjengelig for nedlasting via Apples nettsider, eventuelt via oppdateringsknappen i iTunes eller Apples egen programvareoppdateringsfunksjon.

annonse

Les også