Tek.no

Nyhet

Kopisperrer fjernes fra Itunes

Ole Morten Knudsen
6 Jan 2009 17:25

Presentasjonen er nå ferdig. Det største var helt klart at Apple lanserte at alle sanger i Itunes Store nå skal selges uten kopisperrer. Dette er noe mange har sett frem til at skulle skje. I tillegg lanserte de ny Macbook pro på 17-tommer og superbatteri.
Foruten dette var det få spennende nyheter, noen programoppdateringer, men dessverre ingen Iphone Nano. Men Forbrukerombudet gledet seg i det minste stort over kveldens presentasjon.
Les vår reportasje fra presentasjonen her:
Apple skal holde sin store keynote på Macworld Expo i kveld. Her vil du kunne følge presentasjonen og få med deg de siste nyhetene fra Apple direkte. Det blir spennende å se om ryktene om at Apple vil fjerne DRM fra Itunes, lansere ny Iphone og ny Mac mini vil slå til. Vi følger her lanseringen direkte.
Les også: - Jeg er nesten litt rørt.
17:56: Folk er på vei inn i salen.
17:58: Folk er på plass og mobiler bes skrus av.
18:00: Coldplay kjøres ut for full guffe.
18:04: Produktansvarlig Phil Schiller entrer scenen til stor applaus. Som kjent stiller ikke Steve Jobs denne gang på grunn av helsemessige årsaker.


18:07: Schiller skryter av Apples lokalavdelinger rundt om i verden, samtidig som han påpeker at han nå skal snakke om Mac. Stemmer ryktene om en ny Mac Mini?
18:09: Schiller bekrefter at Apple vil komme med ny versjon av Ilife i 2009.
18:14: Ilife vil blant annet inneholde Iphoto som vil komme med ansiktsgjenkjenning og geotagging. Dette betyr at du kan tagge bildene dine slik som i Facebook og vise eksakt posisjon for hvor bildet er tatt. Dette er for bedre å kunne organisere bildene dine. Geotaggingen vil ha støtte for avanserte mobiler påpeker Schiller og viser selvfølgelig frem Apples Iphone.
18:18: Nye Iphoto vil også kunne synkroniseres med Flickr og Facebook. Om noen tagger bildene du har lagt opp, så vil dette oppdateres på din maskin.

18:20: Programmet vil også ha bedre støtte for bildepresentasjon, noe som kan kombineres med din Iphone eller Ipod Touch.


18:23: Schiller viser frem ansiktsgjenkjenningen og kompabiliteten med Facebook. Programmet kan gjenkjenne ansikter om du først har merket et ansikt en gang. Det spørs om programmet vil fungere like bra i alle situasjoner, men absolutt en fiffig funksjon.
18:27: Schiller viser frem den nye funksjonen for geotagging. Programmet kommer med et eget verdenskart og bildene du har merket med sted dukker opp når du beveger musen over kartet.
18:28: Hm... snart halvtime ut i showet. Kommer det noe hardware snart?
18:29: Den gang ei. "Jeg håper dere er like spente som jeg, vi kommer også med en ny versjon av Imovie", forklarer Schiller.
18:31: Schiller påpeker at fjorårets versjon av Imovie ikke var perfekt. Denne gangen skal det hele være mye bedre lover han.
18:32: Foruten geotagging også her så er menysystemet forbedret og ikke minst lover Schiller at programmets billedstabiliseringsfunksjon vil kune komme godt med for flere. Skal vi tro mange Youtube-klipp stemmer nok det.


18:36: Apples utvikler Randy Ubillos viser frem nye Imovie.

18:37: Det er ikke bare billedstabilisator på plass, men også funksjon for å sette sammen to like klipp og få en sammenhengene snutt ut av disse. Det er også en funksjon for bedre å synkronisere lyd og bilde om disse kommer fra to forskjellige enheter.
18:41: Programmet har et imponerende register av effekter.
18:42: Phil Schiller er tilbake på scenen. Han introduserer programmet Garageband.
18:47: Schiller viser frem hvordan du kan lære å spille keyboard og gitar ved hjelp av programmet og små videosnutter.


18:49: Programmet vil gi deg mulighet til å lære å spille sanger av artistene selv. Slike leksjoner må derimot kjøpes via nett for 4 dollar og 99 cent per leksjon.
18:52: Det kan virke som om de store nyhetene uteblir i år. Nå viser nemlig Schiller frem nye Iwork. Mildt sagt er ikke dette akkurat noen DRM-fri Itunes eller ny Iphone. Får se om Apple drar frem noe større ut av hatten etter hvert.
18:55: Hvis du er glad i å lage fine presentasjoner så har Iwork mye å komme med. Du kan også synkronisere disse med en Iphone.
18:58: Det har snart godt en time og de store nyhetene har så langt uteblitt. Det blir spennende å se om Apple har gjemt unna godsakene.
19:02: Schiller viser nå frem nye Pages og Numbers. Ikke akkurat det verden venter på.
19:08: Apples nettjeneste kan kombineres me Pages, noe som gir et flottere resultat visuelt sett enn andre lignende tjenester.
19:10: Programmet er stort sett eller likt Google Dokumenter funksjonsmessig, med kun en stor forskjell. Ifølge Schiller vil betaversjonen være gratis, derimot må det betales når den ferdige versjonen lanseres. Her vil nok Apple tape stort om ikke hardcore fans trår til og heller velger deres løsning enn Googles eller andres gratistjenester.
19:12: Nå endelig kommer maskinene folk har ventet på. Schiller presenterer Apples nye 17-tommers Macbook Pro.


19:13: Ifølge Schiller er dette den slankeste og letteste 17-tommer bærbare maskinen noensinne.
19:17: Maskinen har oppløsning på 1920 x 1200, Geforce 9600M GT skjermkort, kan utstyres med 8GB ram og opp til 256GB ssd-minne, neppe til en billig penge.
19:19: -Vi har skapt et 40 prosent større batteri med samme vekt som det gamle, forteller Schiller som mener denne maskinen har det beste batteriet noensinne.
19:21: Apple håper dette bateriet vil være både godt og miljøvennlig. Dette er i tråd med trenden for "grønn"-teknologi i USA, som dreier seg mer om å spare på strømutgiftene, enn nødvendigvis å spare miljøet. Forhåpentligvis kan Apples batteri gjøre begge deler.
19:23: Ifølge Schiller skal dette batteriet gi maskinen 3 timer lengre uten at du behøver å koble til ekstern strømforsyning. Det vil helt klart komme godt med for mange på farten.
19:24: Maskinen vil koste over 19.000 kroner på det amerikanske markedet. Med andre ord blir den neppe billig her i nord.
19:25: Itunes-nyhet på vei. Snakker vi kanskje DRM-fritt?


19:27: Apple endrer prisen, nå blir sangene både billigere og dyrere enn før. Trolig er det eldre sanger som blir billigere, mens nye hits blir dyrere.
19:29: Apple opphever kopisperren! - Ved slutten av dette kvartalet vil vi ha 10 millioner DRM-fri sanger, sier Schiller. Allerede i dag vil de åpne for at sperren fjernes på 8 millioner sanger i deres bibliotek.
19:31: Apple åpner fra i dag av for at du kan kjøpe musikk gjennom 3G-nettet via Iphone og synke opp med din maskin senere. Det betyr at du kan kjøpe musikk på farten, og det snart uten kopisperrer.

19:32: Da er showet over og musikeren Tony Bennet avslutter det hele med litt musikk. Alt i alt langt fra de helt store nyhetene fra Apple. Oppdatering av noen programpakker, en ny god, men veldig dyr PC og kjøp av sanger over 3G er ikke det helt store å juble over. Spesielt ikke da publikum forventet seg nyheter om både Apples nye operativsystem, ny liten Iphone og større Ipod. Men at Apple nå skal fjerne kopisperren fra musikk kjøpt gjennom Itunes er absolutt en stor nyhet. Det spørs om ikke Norge får ta sin del av æren for dette da Forbrukerombudet har presset på for å få til dette. Bjørn Erik Thon kan i det minste glede seg stort over dagens presentasjon.
Teknofil var ikke tilstede på Macworld Expo men fulgte Engadget og Cnet News for å lage denne artikkelen.

Les også
Dyre låter faller i popularitet
Les også
Fjern kopisperrene på film og musikk
Les også
Test av Apple Ilife '09
Les også
Her er Apples nye maskin
Les også
Danskene størst på Facebook
Les også
Det beste fra Macworld Expo
Les også
Ballmer sparket i gang ballet
Les også
Slik er Apples nye programmer
Les også
Fjerning av kopisperre kan bli dyrt
Les også
- Jeg er nesten litt rørt
Les også
Dette er ikke Apples store nyhet
annonse

Les også