Sjekk om mobilen din virkelig er ny
Ved enkelte tilfeller er det helt åpenbart at mobilen du kjøpte har vært brukt av andre. Ved flere tilfeller har kunder fått mobiltelefoner med bilder og annet innhold som tidligere brukere har generert. Da forklarer forretningene gjerne at det er skjedd en glipp, at telefonen selvsagt skulle vært oppdatert og renset for innhold før den selges ut igjen, og at du skulle ha fått beskjed om at det dreier seg om en brukt vare.
Men det er ikke alltid det som skjer når en kunde angrer et mobilkjøp og returnerer telefonen til selger. Selger vil selvsagt ikke bli sittende med svarteper, og selger telefonen på nytt. Da er det kommet ny plastfilm på skjermen, og esken er utstyrt med ny forsegling som gir deg all grunn til å tro at telefonen er splitter ny.
Uvitende
De fleste vil aldri oppdage at telefonen har vært solgt før, og lever lykkelig uvitende om at de kanskje har en telefon som har falt i bakken eller vært utsatt for påkjenninger som kan gi skader over tid.
Men det er mulig å sjekke om telefonen du kjøper er ny, i alle fall om den er utstyrt med en såkalt Lifetimer. Har du en Nokia-mobil kan du taste *#92702689# (*#war0anty#). Da får du se hvor lenge telefonen din har vært ringt med. Har du nettopp kjøpt telefonen vet du kanskje om tiden stemmer med din egen bruk. Har du spesifisert mobiltregning kan du jo sammenlikne med denne.
På Sony Ericssons mobiltelefoner kan du hente mye informasjon ved å bruke menyknappen sammen med stjernetasten. Tast høyre-stjerne-venstre-venstre-stjerne-venstre-stjerne (>*<<*<*). Har du en foldemobil vil du blant annet kunne se hvor mange ganger flipp-lokket er åpnet. Under ”Tjenestetester” finner du en også en teller for total anropstid.
De ulike modellene kan ha litt ulike koder for å vise denne typen informasjon, så å sette opp en komplett liste vil være en omfattende jobb. Du kan antakelig raskt finne ut hvilken kode som passer til din mobil ved å foreta et søk på nettet.
Spekulerer
I enkelte miljøer har det vært spekulert i bruken av angrefristloven. Kjøper du en mobiltelefon på nett, kan du nemlig angre innen 14 dager og returnere telefonen til selger. Den samme ordningen har enkelte forretninger.
Forbrukerrådet bekrefter at angreretten er relativt firkantet i forhold til vilkårene. Så lenge en vare returneres i tilnærmet samme stand og mengde, så kan selger ikke nekte å ta den tilbake.
Hva som menes med tilnærmet samme stand er imidlertid uklart. For at angreretten skal falle bort må forbruker ha opptrådt klanderverdig. Angreretten kan falle bort dersom ikke varen kan levers tilbake i tilnærmet samme stand og mengde, og beskadigelse eller forringelse skyldes uaktsomhet eller manglende omsorg, det vil si noe å klandre forbruker for, opplyser Forbrukerrådet.
Brukt = mangel
Som kunde står du sterkt dersom mobiltelefonen du kjøper viser seg å være brukt. – Har du kjøpt en mobiltelefon som om den var ny, og det viser seg at den ikke var det, så er det en mangel ved produktet, sier Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet. Dermed har du krav på retting eller omlevering.
I dette tilfellet er retting ikke aktuelt. Ved omlevering har du krav på en helt ny mobiltelefon.
- Ved en mangel på tingen, må du først sjekke om den kan repareres, eller om du har rett på en ny ting. Det er bare når produktet har en vesentlig feil eller mangel, at du har krav på å heve kjøpet. Men om selger ikke kan skaffe en tilsvarende mobiltelefon til omlevering, eller det ikke er mulig å reparere den, så kan kjøpet heves.
Grensetilfeller
Hva som ligger i begrepet tilsvarende er imidlertid ikke alltid like innlysende. – Vi har en konkret sak der en kunde krever omlevering av en rosa mobiltelefon. Selger ønsker å omlevere med en som er sort, fordi den rosa ikke lenger er å få tak i. I dette tilfellet har kjøperen valgt denne telefonen nettopp fordi den var rosa, og da er en sort mobiltelefon ikke noen fullgod erstatning. Hadde telefonen i utgangspunktet vært grå, så kunne det sikkert vært greit å omlevere med en som er sort, sier Nortvedt.
Å bytte til en tilsvarende modell er ikke alltid enkelt, og erstatningsproduktet skal være omtrent identisk med varen det skal erstatte. Selger kan ikke omlevere med en vare som ikke har minst like gode egenskaper som varen du i utgangspunktet kjøpte. – Er det en kameramobil med 3,2 megapiksler kan ikke selger bytte til en telefon med dårligere kamera, og er det en musikkmobil skal erstatningsmobilen også være en musikkmobil med minst like mye minne, sier Nortvedt.
Men det er ikke alltid nødvendig å kreve omlevering. I noen tilfeller kan selger tilby en prisreduksjon. Så er det opp til deg om du vil akseptere tilbudet, eller kreve en ny mobiltelefon.