Til hovedinnhold

Safari får en ny utfordrer på iPhone

Firefox har endelig blitt lansert til iOS.

Mozilla

Lanseringen av Mozillas nettleser Firefox til iOS har latt vente på seg i ganske lang tid, men i mai i år ble det omsider meldt om en betaversjon av Firefox til Apples mobilplattform. På Mozilla-bloggen meldes det nå at nettleseren endelig har blitt sluppet i iTunes-butikken.

Som de andre versjonene støtter Firefox for iOS en rekke språk, inkludert norsk, og kommer både med privat surfemodus, søkeforslag og oversiktelige, visuelle faner.

Optimalisert for iPad Pro

Selve appen krever iOS 8.2 eller nyere, men du må ifølge Mozilla ha iOS 9 om du vil bruke den private surfemodus-funksjonen i nettleseren. Selskapet skriver også i iTunes-beskrivelsen at nettleseren er optimalisert for det nylig lanserte nettbrettet iPad Pro.

Den nye appen skal fungere like bra på iPhone, iPad og iPod Touch, og er også optimalisert for iPad Pro. Foto: Mozilla

Årsaken til at iOS-versjonen av Firefox kommer først nå er det faktum at alle som lager nettlesere til iOS er nødt til å bruke den samme Webkit-rendringsmotoren som brukes i Apples egen Safari-nettleser, en praksis Mozilla-sjefen selv har vært svært kritisk til.

Mente Apple kjørte «uvennlig» linje

– Mozillas Firefox-nettleser vil ikke ha noen plass på Apple-enheter så lenge Apple fortsetter med sin uvennlige linje mot tredjeparts utviklere, sa Mozilla-sjefen Jay Sullivan til nettstedet Cnet tilbake i 2013. Siden den gang har de altså inntatt en noe annerledes holdning.

Firefox har for øvrig vært tilgjengelig på den konkurrerende Android-plattformen i flere år. Om du har lyst til å ta en titt på hvordan Firefox ser ut på iOS-plattformen kan du sjekke ut videosnutten under, som Mozilla har snekret sammen for anledningen.

Har du lyst til å bruke Firefox på iPad Pro? Nå har kjempenettbrettet allerede fått et nytt Logitech-tastatur »

(Via Engadget)

annonse