Tek.no

Nyhet

I dag tok AMD livet av Catalyst

Kontrollpanelet fødes på ny, med flere funksjoner og bedre brukervennlighet.

AMD
Anders Brattensborg Smedsrud

I dag melder AMD at en aldri så liten æra i spillhistorien er over. Selskapet har bestemt seg for å kaste sin Catalyst-programvare, samt hele den tilhørende merkevaren, ut døra.

Inn for å ta dets plass kommer et nytt «minioperativsystem for grafikk», kalt «Radeon Software», med «Radeon Settings» som viktigste element.

Dette møter deg når du starter Radeon Settings.

Radeon Settings er grafikkontrollpanelet som vil ta over for det som i over et tiår har vært kjent som Catalyst Control Center.

Starter fra «Scratch»

AMD bestemte seg for å starte fra «scratch» med utviklingen av kontrollpanelet sitt fordi de dermed kunne omfavne alt et grafikkontrollpanel har potensiale til å inneholde.

Blant annet konkurrenten Nvidia lar deg i dag gjøre alt fra å endre fargeprofiler, endre grafikkinnstillinger på «per spill»-basis og mye mer rett fra kontrollpanelet.

Mye av dette var helt ukjent når Catalyst fikk sin siste store overhaling i 2011, og vi tror selv AMD ville være enige med oss i at utformingen av dette aldri har vært spesielt lettfattelig eller intuitivt – langt mindre etter at stadig flere elementer ble lagt til.

AMDs Catalyst-valgpanel har endret seg tidligere, men nå kastes hele kontrollpanelet på dynga til fordel for Radeon Settings.

AMD må gjøre endringer:
Det er nemlig ingen tvil om hvilken grafikkortprodusent dere foretrekker »

Nå, med Radeon Settings, skal mange av konkurrentens funksjoner på plass, samtidig som det vil være stort fokus på tilgjengelighet og effektivitet.

Og, sjeldent har vi gledet oss mer til et nytt kontrollpanel, for av bildene vi har sett kan AMD virkelig være inne på noe denne gangen.

I Radeon Settings finner vi ingen spor av det kronglete og omstendelige Catalyst Control Center. I stedet for å måtte grave dypt i undermenyer presenteres alle valgene på en oversiktelig og luftig måte, med de mest brukte valgene i sentrum.

De mest essensielle valgene er viet mest plass i skjermvalget.

Nyttige spillprofiler

Noen av grafikkinnstillingene du kan endre fra Radeon Settings. Legg merke til «Profile Overdrive», som lar deg overklokke ulikt for hvert spill du starter.

Radeon Settings finner automatisk spillene du har installert på maskinen din slik at du rett fra kontrollpanelet kan justere grafikkinnstillinger som kantutjevning, tesselering og mye mer.

I tillegg kan du enkelt sette en øvre grense for hvor mange bilder i sekundet (FPS) du vil at skjermkortet skal produsere.

Denne «Frame Rate Target»-kontrollen vil være en kjekk funksjon om du vil gi grafikkortet ditt en litt lettere jobb og få mindre støy og varme i retur. Spesielt kan også bærbare maskiner nyte godt av denne funksjonen, som kan gi bedre batteritid.

Vi ser absolutt frem til å kunne velge egne overklokkingsinnstillinger for ulike spill.

Bedre overklokking

Med Radeon Settings har det blitt lettere å overklokke grafikkortet ditt med flere og tydeligere valg, samt mer oversiktlig overvåkning av temperatur og viftehastigheter. Men, den aller største nyheten som mange nok vil glede seg over, er muligheten til å instruere Radeon Settings om å overklokke ulikt fra spill til spill. Det er en fin mulighet å ha om du stadig veksler mellom å spille «3D-sjakk» og nye krevende tittler som GTA5.

Blir raskere

Vi har kun fått tilgang til bilder av Radeon Settings og kan følgelig ikke si noe om ytelsen, men AMD hevder selv det nye kontrollpanelet leverer langt bedre responsivitet enn tidligere. Ikke minst skal selve oppstartstiden være kuttet fra sørgelige åtte sekunder til knappe 0,6 sekunder.

AMD forteller at det nye kontrollsenteret skal rulles ut til millioner av AMD Radeon-eiere innen utgangen av 2015.

AMD og Nvidia kjemper videre om ytelsestronen:
Med Radeon R9 Fury viser AMD imponerende takter »

Les også
Denne driveren gir deg bedre VR-opplevelse
Les også
AMD-eiere har fått noe å smile over
Les også
AMD Radeon R9 Fury: Har AMD tatt tilbake ledelsen?
Les også
Ditt valg endrer grafikkortmarkedet
Les også
Dette enkle trikset gir deg betydelig bedre spillgrafikk
annonse

Les også