Til hovedinnhold

– Leica hadde svært lite med designet av Huawei P9-kameraet å gjøre

Huawei: – En misforståelse som skyldes dårlig oversettelse.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no/Leica/Shutterstock/montasje

For ikke så veldig lenge siden hadde vi Huawei P9 inne på vår testbenk, og ble imponert over hvor mye telefon du fikk for pengene – spesielt sammenlignet med andre toppmodeller. Men én ting stusset vi litt over: kameraene.

Ikke bare var det to av dem på baksiden, men de bar også – som tidligere varslet – et stempel fra den anerkjente kameraprodusenten Leica – uten at vi merket så mye til det i praksis.

Nå melder Übergizmo om en ny kilde, som hevder at Leica ikke hadde noen ting med utviklingene av selve kameraene å gjøre. Det eneste den tyske fotokjempen i realiteten har bidratt med – hevder kilden – er litt programvare og et «godkjent»-stempel. Resten av produksjonen står etter sigende et kinesisk selskap kalt Sunny Optical Technology for.

Bare et markedsføringstriks?

Joda, to kameraer ser kanskje flott ut – men i realiteten har det lite å si.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Informasjonen kommer visstnok opprinnelig fra den kinesiske siden MyDrivers.com, og ble videreformidlet av siden Digital Photography Review.

Sistnevnte påpeker at Huawei etter lansering av telefonen faktisk selv sa at Leica ikke hadde vært involvert i designet og byggingen av selve kamerabiten.

DPReview viser imidlertid også til en offisiell uttalelse fra Huawei om temaet, der selskapet hevder Leica har vært involvert på nesten alle mulige måter:

– Leica har vært dypt involvert i utviklingen av disse komponentene. Det har vært betydelig teknologisk samarbeid mellom Huawei og Leica rundt mange aspekter av kameraet, inkludert alt fra optisk design, bildekvalitet, bildeprosessering, optimalisering og den mekaniske konstruksjonen av kameramodulen til det grafiske brukergrensesnittet.

Til tross for at dette nærmest formuleres som om Leica har laget hele kameraet alene, så skal altså et helt annet selskap ha stått for det meste av både design og produksjon av komponenten. Hvordan er det mulig?

Huawei gjorde et stort poeng ut av denne Leica-logoen, uten at vi eeeegentlig merker så veldig mye til det.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Huawei: – En oversettelsesfeil

For å få svar på dette tok vi kontakt med Huawei Norge, og spurte hva de mente om saken. Ifølge Lise Prydz Aarstrand, Huaweis markedssjef i Norge, skyldes forvirringen rundt Leica-merket og designet av komponentene en enkel oversettelsesfeil.

Huawei mener Leica-samarbeidet har båret frukter.
Shutterstock

Feilen skal visstnok skyldes hvordan noen land oversetter ordet «co-engineered», som i Huaweis egen, norske oversettelse blir «utviklet i samarbeid med». I andre land har det blitt til noe ganske annet, ifølge Aarstrand:

– Bakgrunn for denne feilen ligger i oversettelsen av ordet “Co-engineered”, et ord som ikke alle land har en enkel oversettelse av. På norsk har vi valgt å kalle det «utviklet i sammarbeid med», da det er det nærmeste vi kommer, men i noen land har det dessverre blitt oversatt og så oversatt tilbake slik at det har blitt lydende «certified by Leica». Dette er da feil.

Huawei sier også at dette er en ren faktafeil fra DPReview sin side, og at Leica absolutt har «...vært involvert i utviklingen av kameramodulen på både P9 og P9 Plus.»

«Tommel opp»

Det skal sies at Huawei P9 ellers er en flott telefon.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det finnes imidlertid andre kilder som også er skeptiske. PhoneArena poengterer at «har vært involvert» tross alt ikke trenger å bety annet enn at en Leica-ingeniør har fulgt prosessen, sett på delene, designet og bildekvaliteten og gitt en tommel opp.

Det eneste alle er enige om, er at Leica skal ha bidratt helt konkret med programvaren til kameraet.

Med alt dette i bakhodet så skal det også sies at Huawei P9 ikke er en dårlig kameratelefon. Forventningene var kanskje til og med litt hauset opp, etter at det ble klart at Leica var med på lasset.

Det finnes uansett flere eksempler på samarbeid mellom kameraprodusenter og mobilprodusenter som har hatt mer for seg. Lumia-telefonene har for eksempel i en årrekke nytt godt av et samarbeid med Carl Zeiss, en annen stor optikkmaker.

Fikk du ikke med deg testen vår av Huawei P9?
TEST: P9 har en prislapp ingen andre kan slå »

(Kilde: PhoneArena, Übergizmo, MyDrivers, DPReview)

annonse