Nyhet

Huawei slo Apple på safirglass

Og lanserte en syltynn mobil med gigantskjerm.

Vi var tilstede på lanseringen i Berlin.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Berlin/Tek.no: Huawei annonserte i dag sin første mobiltelefon med safirglass, og slo dermed Apple på målstreken. Det ventes at Apples iPhone 6, som lanseres tirsdag 9. september, vil være utstyrt med safirglass – en sterkere og mer ripesikker type glass enn hva som brukes i de fleste av dagens mobiltelefoner.

Her kan du lese alle de siste ryktene om iPhone 6 »

Det er snakk om en spesialutgave av Huaweis flaggskip, Ascend P7. Modellen har fått navnet Ascend P7 Sapphire Edition, og vil i første omgang bli tilgjengelig i Kina i løpet av tredje kvartal. Etter lanseringen der, vil Huawei gå ut med mer informasjon om når produktene vil bli tilgjengelige også internasjonalt.

Huawei Ascend P7 Sapphire Edition.Foto: Huawei

Verdens nest hardeste materiale

Ascend P7 Sapphire Edition skal være den første 4G-mobilen i Kina som benytter skjerm av safirglass.

Ifølge Huawei er safirglass verdens nest hardeste materiale, etter diamant. I tillegg til at det skal være vanskeligere å ripe enn herdet mineralglass – som for eksempel Gorilla Glass – skal det mer til før glasset knuser eller får sprekker. Men produksjonen er mer komplisert, og derfor har safirglass ikke vært særlig utbredt – med unntak av blant annet i kostbare armbåndsur.

Huawei har også forbedret baksiden av telefonen for å gjøre den mer motstandsdyktig mot riper. Det brukes nå en type keramisk materiale som skal være tre ganger sterkere enn stål, og dermed motstandsdyktig mot riper, ifølge Huawei.

Les testen av «originalen» her: Huawei Ascend P7 er et røverkjøp »

Ascend P7 Sapphire Edition har en 5-tommers skjerm, en firekjerners Huawei-systembrikke på 1,8 GHz, 2 GB RAM og 16 GB lagringsplass. Prisen er ukjent.

Huawei Ascend G7.Foto: Huawei

Nye gigantmobiler

I tillegg til safirmobilen, lanserte Huawei også to andre mobiltelefoner; Ascend G7 og Ascend Mate7.

Huawei Ascend G7 er med sine 7,6 millimeter en ganske tynn mobil. Den 5,5 tommer store skjermen har en oppløsning på 720 x 1280 punkter, og telefonen benytter en Qualcomm Snapdragon 410-brikke med fire prosessorkjerner på 1,2 GHz.

I pressemeldingen legger Huawei spesiell vekt på størrelsen på batteriet, som er på 3000 mAh. Det er tre ulike strømsparemoduser, som skal gi en batteritid på 1,2 dager ved tung bruk – og mulighet til å drive telefonen i ytterligere 24 timer med bare 10 prosent igjen på batteriet.

Kameraet i G7 er på 13 megapiksler, og det er også et 5 megapiksel frontkamera.

Telefonen vil være i salg i Norge fra i løpet av september.

Huawei Ascend Mate7.Foto: Huawei

6-tommer

Den største mobiltelefonen som ble lansert, er Ascend Mate7. Den har en skjerm på hele 6 tommer – og er dermed det vi kan kalle en brettmobil, eller «phablet». Skjermen har Full HD-oppløsning, og skal ifølge Huawei benytte en spesiell teknologi som gir høyere kontrast (1500:1).

I denne modellen har Huawei valgt å benytte en egenutviklet systembrikke, en Kirin 925 med åtte prosessorkjerner – to på 1,8 GHz og to på 1,3 GHz. Når det trengs ekstra kraft brukes de kraftigste prosessorkjernene, ellers brukes de mer strømgjerrige prosessorene når det ikke er behov for like høy ytelse. Ifølge Huawei skal dette gi opptil 50 prosent lenger batteritid.

Mate7 kommer i salg i mer enn 30 land i løpet av tredje kvartal, men vi vet foreløpig ikke om Norge er blant disse landene.

Både Ascend G7 og Mate7 støtter 4G (LTE). Ascend G7 støtter LTE Cat 4, som gir opptil 150 Mbps nedlasting, mens Ascend Mate7 støtter LTE Cat 6 – med hastigheter opptil 300 Mbps (forutsatt at mobilnettet støtter det).

Få med deg alle nyhetene fra IFA 2014:
Gå til IFA-samlesiden med alle artiklene »

Les også
Huawei P8: P8 har funksjoner du ikke har sett før
Les også
Norsk verksted: – Dette er deler til iPhone 6
Les også
Enorm vekst for Huawei
Les også
Huawei Ascend P7: Denne telefonen er et røverkjøp
annonse