Til hovedinnhold

HTC One (M8) er blitt enda litt smartere

HTCs flaggskip kommer i en ny variant som støtter to SIM-kort. Les hvorfor dette er en god idé.

Espen Irwing Swang, Tek.no

HTC har i det stille lansert en ny mobiltelefon på det norske markedet. Ikke så veldig ny, for i utgangspunktet dreier det seg om en HTC One (M8), en modell vi kjenner fra før. Men nå kommer den med støtte for to SIM-kort.

Etterspørselen etter mobiltelefoner med støtte for to SIM-kort har ikke vært enorm her på berget. En av årsakene skal være laber interesse for å distribuere slike telefoner fra operatørenes side. Ikke så rart kanskje, ettersom noe av hensikten med slike telefoner er å gjøre det mulig å ha abonnement fra to ulike operatører på én og samme telefon. Da kan du for eksempel ringe fra det ene abonnementet, og sende data med det andre.

Når du har funnet den kombinasjonen som er billigst for deg, har du også funnet den kombinasjonen operatørene tjener minst penger på. Da er det ikke så rart at de ikke pusher slike telefoner særlig aktivt.

Toppmodellen til HTC

HTC One (M8) er en lekker mobiltelefon i metall.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Dual-SIM er ikke nytt i Norge, og de fleste asiatiske produsentene har flere slike telefoner i porteføljen. Men dual-SIM-varianter av toppmodeller på det norske markedet har det vært svært dårlig med. Før nå.

HTC One (M8) er en telefon som har vunnet mange priser, først og fremst på grunn av sin design. Vi ga den også gode skussmål i vår test. Da den kom til Norge fantes den bare i én versjon, der du plasserer SIM-kort bak den ene luken og minnekort under den andre. Men nå selger HTC også dual-SIM-versjonen her i landet. Her kan du plassere to SIM-kort under den ene luken, mens du beholder minnekortet under den andre. Tidligere har vi sett telefoner der du kan bytte ut minnekortet med et ekstra SIM-kort, men på HTC One (M8) Dual SIM får du altså plass til begge deler.

Støtte i Android - enkelt å bruke

Når du har valgt nummeret du skal ringe til, kan du enkelt velge hvilket SIM-kort du skal ringe fra.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Støtten for to SIM-kort ligger i Android, og det er enkelt å sette opp telefonen. Du kan motta samtaler på begge nummer, og du velger enkelt hvilket nummer du vil ringe fra. Men helt separate liv lever SIM-kortene likevel ikke. Du må velge hvilket av dem som skal brukes for å overføre data. Du kan bytte fra det ene til det andre, men særlig praktisk er det ikke. Da må du et stykke inn i innstillingene på telefonen, og endre hvilket kort som skal være databærer. Skal du bare sjekke noe på nettet, vil telefonen bruke det SIM-kortet du har valgt som standard for data.

Ellers kan du ha ulike ringesignal, så du vet hvilket nummer samtalen kommer inn på. Du kan også sende og motta SMS med begge numrene.

I dagens marked opererer de fleste operatører med gratis tale og SMS, og ulike datapakker til fast pris. Da er det for de fleste ikke noe å spare på å la tale gå over et separat abonnement.

Når er det smart å velge Dual-SIM?

Det er fremdeles noen situasjoner der dual-SIM faktisk har noe for seg. Her er noen eksempler:

1) Du har én jobbtelefon og én privattelefon

Du må bestemme deg for hvilket av SIM-kortene som skal brukes til dataoverføring.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

De fleste arbeidsgivere aksepterer at du bruker jobb-telefonen privat, og om du tar telefonen med deg hjem fra jobb må du uansett betale skatt av fordelen med fri jobbtelefon. Da er det kanskje like greit å kvitte seg med privattelefonen?

Kanskje. Men husk at det kan gi deg trøbbel om arbeidsgiveren din er av den kipe sorten, og har sperret for enkelte tjenester. Får du brukt telefonen når du er på ferie i utlandet? Kan du ringe spesialnumre? Det er kanskje ikke problemer du opplever til daglig, men du verden så irriterende det er om du virkelig har behov for å bruke telefonen til noe, bare for å oppdage at det ikke går. Løsningen kan være to SIM-kort i samme mobil.

2) Du er i områder der operatøren din har dårlig dekning

Skriv meldinger som vanlig, og velg avsendernummer når du er klar til å sende.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Det er faktisk ikke alle steder i landet som har god mobildekning fra begge de store operatørene. Dermed kan det være at du kan få dekning med det ene abonnementet, samtidig som det andre er utenfor dekning.

Det hender også av og til at mobilnettet går ned. Vi har ikke nasjonal roaming i Norge, annet enn for noen få utvalgte brukere. Du blir derfor ikke automatisk flyttet over på et annet tilgjengelig nett når nettet operatøren din bruker er utenfor rekkevidde, slik du blir når du reiser over en landegrense. Da kan to SIM-kort med støtte for hvert sitt nett være løsningen. Ved å viderekoble det ene abonnementet til det andre, vil du være tilgjengelig så lenge minst ett av nettene er tilgjengelig.

Her kan du lese Norges største test av mobilt bredbånd >>

3) Du reiser til utlandet

Norske operatører er relativt skamløse når de påstår at du trygt kan bruke mobilen i utlandet. Det som er riktig er at tale og data i utlandet er blitt noe billigere enn før, og at det er lagt inn sperrer som skal hindre at du ruinerer deg. Men det betyr også at du nesten ikke får brukt mobilt Internett, fordi kvotene er knøttsmå. Svindyre er de også, særlig om du trenger litt påfyll. Frem til EU gjør alvor av å tvinge operatørene til ensartet dataprising, er et lokalt SIM-kort absolutt å foretrekke.

Når du kommer til utlandet går du bare til et av utsalgene for SIM-kort, og kjøper et data-SIM som har den mengden data du regner med at du vil trenge. Går du tom for data kan du enkelt etterfylle, til priser som burde få norske operatører til å rødme. Husk å ta med pass og kredittkort når du går innom den lokale SIM-kortsjappa. Og telefonen med plass for to SIM-kort.

4) Du vil dele datapakken din med andre

HTC One (M8) selges også i en variant med plass til to SIM-kort.Foto: HTC

Om du betaler for abonnementet til flere innen samme husstand, kan det være penger å spare på å velge et billig abonnement uten data, og et dyrere som er med. Skaffer du et ekstra datakort til det dyreste abonnementet, kan du sette dette i samme mobiltelfon som det billige SIM-kortet. På den måten deler du datakvoten din med den som har minimalt med data i sin pakke.

Her må du vurdere fordelene opp mot ulempene. Om den du deler med er ivrig på YouTube og andre strømmetjenester, risikerer du at datakvoten din er spist opp når du trenger den selv. Noe annet er det at det er den du vil dele data med som må ha telefonen med to SIM-kort. Ofte er det antakelig bedre å kjøpe et lite 3G/4G-modem og putte datakort i dette. Da er det lettere å holde styring på forbruket.

HTC One (M8) er ingen billigtelefon

HTC One (M8) Dual SIM er ingen billigtelefon. Den billigste standardutgaven av telefonen koster ifølge Prisguide 4690 kroner, mens den billigste vi finner med plass for to SIM-kort, er nesten 1000 kroner dyrere. På Prisguide.no kan du se hvem som selger telefonen billigst, og sette opp prisvarsel »

Den første rene Microsoft-mobilen vil også støtte to SIM-kort.

Vi lot oss imponere da vi testet HTC One (M8) før sommeren:
Nye HTC One er en ekstremt vellykket luksusmobil »

annonse