Til hovedinnhold

Slå den: 603 kilometer i timen med tog

Japans nye svevetog satte ny fartsrekord.

via Wikimedia Commons

Japans nyeste svevetog satte en ny fartsrekord da det i dag nådde en hastighet på hele 603 kilometer i timen på en testbane i Japan. Dermed slo det sin egen rekord på 590 kilometer i timen som ble satt på samme testbane i forrige uke.

Toget er av den nye LO-serien under utvikling av Mitsubishi Heavy Industries, og baserer seg på et system kalt SCMaglev (Superconducting Maglev). Maglev er en forkortelse som fungerer like godt på norsk som på engelsk, og står for magnetisk levitasjon. Her hjemme er det bedre kjent som svevetog.

I fjor sommer testet vi i Tek.no Japans supertog Shinkansen, her kan du lese om den opplevelsen »

Skal tas i bruk fra år 2027

Planen er at de nye togene skal tas i bruk av Japan Central Railway fra år 2027, og i vanlig drift skal de kunne nå en hastighet på omtrent 500 kilometer i timen. For å regne det om til norsk geografi, uten å ta hensyn til geografiske utfordringer som fjell og fjorder, ville vi med en slik hastighet kunne tatt toget fra Oslo til Trondheim på omtrent én time. Sånn grovt beregnet.

I følge nettsiden The Verge er det planer om å eksportere konseptet til USA, der et forslag er å forbinde Washington DC, Baltimore og New York med et slikt supertog.

Tesla-gründer Elon Musk tar det som vanlig litt lengre, og skal bygge en «Hyperloop» med togkapsler som kan nå en hastighet på sinnsyke 1200 kilometer i timen »

(Kilder: Kyodo News, The Verge)

annonse