Tek.no

Nyhet

Vil legge romfarere i dvale

Slik skal det bli lettere å reise til andre planeter.

20th Century Fox
Joachim Froholt
25 Aug 2015 18:00

Innen vi finner ut hvordan vi kan jukse oss gjennom verdensrommet ved hjelp av «warp drives» og lignende, må vi finne oss i at det tar veldig, veldig lang tid å reise til andre planeter og stjerner.

Er dvale løsningen?

I mange filmer og science fiction-bøker «løser» man det problemet ved å kjøle romfarerne ned, slik at de kan tilbringe reisen i en dyp dvale der det nesten ikke er aktivitet i kroppen.

Ifølge en stude gjort av NASA, vil dette kraftig redusere både vekt- og plassbehovet for lengre reiser i rommet, samtidig som det kan være med på å begrense de negative psykologiske effektene av å være låst i et lite romskip.

Konseptet er kanskje ikke så virkelighetsfjernt som en skulle tro. Et selskap ved navn SpaceWorks har jobbet med ideen siden 2013, og har fått økonomisk støtte fra NASA for å starte den første delen av et prosjekt de kaller Torpor Inducing Transfer Habitat For Human Stasis To Mars.

– Det nærmeste vi kommer dvale nå er en medisinsk tilstand som kalles terapeutisk hypotermi, sier forsker ved SpaceWorks, Doug Talk, til nettstedet Gizmodo.

Dette innebærer at man kontrollert kjøler ned ned kroppene til mennesker som har blitt rammet av slag, hjerteinfarkt og skader på hjerne/ryggrad, blant annet for å hindre skader som kan oppstå på grunn av lav blodsirkulasjon.

Kroppen går i dvale

SpaceWorks tror at denne behandlingen kan brukes til å få mennesker inn i en tilstand som kalles torpor. Dette er en dyp, søvnlignende tilstand som piggsvin og andre typer dyr opplever når de er i vinterdvale.

Per i dag sier de at den mest realistiske måten å gjøre dette på er ved hjelp av et system som heter RhinoChill.

Her sprayer man rett og slett inn en slags «kjølevæske» gjennom nesa, og ved å spraye én gang i timen tenker SpaceWorks å kontrollert kjøle astronautenes kroppstemperatur ned til cirka 32 grader Celsius.

I filmen Prometheus ble passasjerene ombord på skipet lagt i dvale mens en robot passet på skipet. Foto: 20th Century Fox

Må ha robothjelp

Det er viktig å påpeke at det ikke handler om å fryse mennesker ned til store ispinner, og at man fortsatt trenger å tilføres vann og næring, samt beroligende midler for å hindre skjelving.

I tillegg tenker man ifølge Gizmodo at en robotarm skal gi de sovende astronautene milde elektrosjokk, for å stimulere musklene og begrense effekten av muskelsvinn.

Dette er allerede en utfordring for dagens romfarere, som må trene hardt for å unngå at musklene deres svekkes i vektløs tilstand. Slik trening blir åpenbart ikke mulig for astronauter i dvale, som i tillegg er fullstendig inaktive.

Det er dessverre ikke slik at astronautene vil være spesielt opplagte etter en lang dvale. Antakeligvis må det første de gjør etter å ha blitt «vekket opp» igjen rett og slett være å ta seg en lang lur, forklarer Talk til Gizmodo.

Men vi anbefaler at de starter med å sjekke romskipet for eventuelle xenomorpher og andre skumle blindpassasjerer som kan ha kommet ombord mens de lå i dvale. Bare for å være på den sikre siden.

Når de har kommet frem til destinasjonen venter andre utfordringer
Slik skal de kunne bo på Mars »

(Kilde: Gizmodo)

annonse

Les også