Til hovedinnhold

Dette kommer antagelig Apple med på kveldens store lansering

Vi følger Apple-lanseringen live klokken 19:00 mandag kveld – her er hva som kan komme.

I kveld er det lanseringsfest for Apple: Utvikler-konferansen WWDC 2015, utsolgt for lenge siden, vil være åstedet for det eneste faste innslaget på Apples konferanse-kalender.

Keynote-talen som åpner seansen er anledningen Tim Cook og resten av eple-toppene bruker ikke bare for å presentere programvare-innovasjon til ivrige programmerere, men i de senere årene også nye tjeneste og maskinvare.

Her er noe av det vi vi kanskje får se:

Apple TV

Ryktene svirrer hektisk som vanlig, og det knytter seg mye interesse til mediespilleren Apple TV av tre grunner:

For det første vil denne trolig være navet i utrullingen av smarte ting til hjemmet som styres gjennom HomeKit.

For det andre ventes det en oppgradering av selve boksen, som nærmest har stått på stedet hvil i flere år.

Og til slutt peker mange piler i retning av introduksjon av live-strømning av TV-kanaler i en satsing som ønsker å ta innpå kabel-selskapene - til å begynne med i USA. Men det siste er at dette visstnok fremdeles ikke er helt på plass, og har måttet skyves ut fra konferanseprogrammet.

iOS 9 og ny OS X

Det mest opplagte for en utvikle-konferanse er programvare, og vi tar det for gitt at iOS 9 og OS X 10.11 lanseres.

Men det knytter seg ikke de helt store forventninger til disse oppgraderingene i form av flashy nyheter – de fleste tror på ytelsesforbedringer under panseret.

På den annen side vet vi lite om dette nettopp fordi dette utvikles in house av Apple, der det er færrest lekkasjer.

Det vi trolig kommer til å få se, er et oppdatert kontrollpanel for både iOS og OS X som kan minne om Googles tjenester der epost, kalender og kontakter er tettere integrert gjennom sky-intelligens. Dermed blir dette en mer dynamisk tjeneste enn hva det er i dag.

OS X skal visstnok også få et hurtigpanel med direktekontroller for WiFi, Bluetooth, AirPlay og liknende slik vi kjenner det fra iOS.

Apple Music

Apple er fremdeles størst på musikk, men er i liten grad tilstede på strømme-fronten. Selskapet kjøpte Beats for en stund tilbake, og det er ventet at tjenesten vil bli vesentlig overarbeidet til både iOS og Android. For 10 dollar måneden kan hele katalogen bli tilgjengelig, ikke minst også via kuratering av kjente musikkprofiler som DJ’er. Om tjenesten kommer til Norge gjenstår å se – Apples egen iTunes Radio finnes ikke her til lands.

HomeKit

HomeKit-rammeverket er i seg selv ikke nytt, men det har tatt litt tid fra software-lanseringen til produsenter har blitt klare med maskinvaren. Og så har alle ventet på Apple til å levere et sentralt kontrollsystem, noe som trolig vil være Apple TV. Teknologien vil la smart-dingser fra ulike produsenter kommunisere via en felles plattform.

Elgato er nå klare med en rekke smarte applikasjoner for husholdningen i form av Eve-plattformen. Det lanseres nå rom- og miljøsensorer for både intern og eksteriør-bruk for å overvåke luftkvalitet, temperatur, luftfuktig og liknende.

Også dør- og vinduskontrollere samt energimålere kommer. Førstnevnte vil kunne fortelle deg på din iPhone om du har husket på å lukke vinduene da du dro fra hytta, mens strømmåleren vil kunne gi indikasjoner på strømforbruk. Den kan for eksempel optimalisere dette intelligent mot svingende strømpriser, slik mange gjør med strømkrevende husholdningsapparater som vaskemaskin, slik at disse kan gå om natten.

Det finnes allerede produkter på markedet under smart hjem-paraplyen, og det blir interessant å se i hvor stor grad disse integreres gjennom HomeKit, som forøvrig også kan talestyres via Siri.

Priser fra 40 til 80 euro – forhåndsbestilling nå. Du kan lese mer om Eve hos Elgato her.

NRK har en avtale med Netcom om leveranse av mobiltelefoni. Nå forlenger de kontrakten med Netcom »

Skylder du noen en cola? DNB kommer nå med hurtig-betaling via mobil »

Les også
Dette tror vi Apple lanserer i kveld
Les også
Dette er det nyeste medlemmet i Apples smarte hjem
Les også
Snart kan «alle» trolig bruke Apples karttjeneste
Les også
– iOS 9 vil bli optimalisert for eldre iPhone-modeller
Les også
Nå kan du strømme video i mye bedre kvalitet på YouTube
Les også
Nå lanseres snart Firefox til iPhone og iPad
Les også
Apples tålmodige forsøkskaniner
Les også
– Ny Apple TV lanseres i juni
Les også
Med denne Apple Watch-appen bør du rekke flyet...
annonse