Tek.no

Nyhet

Windows 8 får egen PC-bygger-lisens

Endelig slipper du å betale fullpris for operativsystemet.

Hardware.no
Niklas Plikk
22 Aug 2012 10:50

Windows-lisenser har vanligvis kommet i tre ulike formater: Retail (butikkversjonen), oppgradering og OEM (Original Equipment Manufacturer).

Den førstnevnte koster en hel del mer enn de to andre alternativene, men er også det eneste alternativet for deg som bygger din egen PC og er ute etter Microsofts operativsystem. Oppgraderingslisensen forutsetter at du allerede har en Windows-installasjon du vil oppgradere, mens OEM-lisensen er forbeholdt maskinvareprodusenter, som leverer maskinene sine med operativsystemet forhåndsinstallert.

Ettersom butikkversjonen er særdeles mye dyrere enn de andre versjonene, tyr mange hjemmebyggere til en OEM-lisens likevel, og overser den lille setningen i lisensavtalen som sier at operativsystemet er bundet til én spesifikk datamaskin, og ikke kan overføres til et annet system.

Med Windows 8 har Microsoft prøvd å løse dette problemet, og lanserer en helt ny type lisens, kalt Personal Use License (System Builder).

Perfekt for PC-byggere

I vilkårene til den nye PULSB-lisensen står følgende linjer:

[...] Vi gir deg rett til å installere en kopi på en datamaskin (den lisensierte datamaskinen) som operativsystemet på en datamaskin du har bygd for personlig bruk, eller som et ytterligere operativsystem på en lokal virtuell maskin eller på en separat partisjon.

Den store forskjellen mellom PULSB-lisensen og de tidligere lisensene er at det er åpnet opp for å overføre operativsystemet mellom datamaskiner, i tillegg til at du får bruke det i en virtuell maskin.

Mye billigere

Den endelige prisen for den nye lisensen er ikke avslørt ennå, men det er forventet at den vil bli langt billigere enn butikkversjonen, og antageligvis havne på omtrent den samme prisen som OEM-lisenser har i dag.

Prisguide ser vi at prisen for en fullversjon av Windows 7 i dag ligger på drøyt 2000 kroner, mens oppgraderingslisensen vil koste deg et par hundrelapper mindre. OEM-lisensen går for omtrent 1250 kroner.

(Kilde: Geek.com)

Les også
Så mye raskere er Windows 8
Les også
– Hack oss og få 360 000 kroner!
Les også
Windows er 8 er produksjonsklar
Les også
Dette er Windows 8-datoen
annonse

Les også