Til hovedinnhold

Intels monsterprosessor med 28 kjerner var kraftig overklokket

«En ren forglemmelse» å ikke informere journalistene, hevder Intel.

Vegar Jansen, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Oppdatert 8.6: Ifølge Toms Hardware har Intel nå innrømmet at prosessoren med 28 kjerner som kjørte på 5 GHz under Computex-demonstrasjonen var overklokket til det ytterste ved hjelp av en ekstremt kraftig kjøleløsning. Intel hevder det var en «forglemmelse» at de ikke informerte oppmøtte journalister om dette.

Som kjent presenterte AMD bare timer senere samme dag sin nye Threadripper med 32 kjerner. Mon tro om ikke Intel skjelver litt i beina for tiden?

---

Intel lanserte akkurat sin første prosessor med en klokkehastighet på over 5 GHz, og milepælene vil bare fortsette å falle fremover skal vi tro selskapet. Innen utgangen av året planlegger nemlig Intel å slippe en ny ekstremprosessor med vanvittige 28 kjerner.

Overgår dagens beste

Det er i denne testen, Cinebench R15, Intels nye prosessor har slått alle rekorder med 7334 poeng. (Arkivbilde).

Den kommende prosessoren har ikke fått noe navn ennå, men ble vist frem under selskapets Computex-pressekonferanse denne uken. Under demonstrasjonen fikk man se hvordan de 28 kjernene jobbet seg frem til hele 7334 poeng i Cinebench R15 med en snittfrekvens på 5 GHz.

Til sammenligning oppnådde vår Threadripper 1950X med 16 kjerner til nesten 9000 kroner 3001 poeng i samme test. Intels kraftigste nåværende ekstremprosessor, Core i9-7980XE, klarer på sin side omtrent 3400 poeng med sine 18 kjerner. Denne koster imidlertid 20 000 kroner.

Mye er ukjent ennå

Den nye prosessoren får nok en navn som starter med «i9» og vil sannsynligvis passe til LGA2066-sokkelen.

Intel har ikke gått ut med noen konkret lanseringsdato, men ser for seg at 28-kjerneren vil være i handelen innen utgangen av fjerde kvartal, som altså viser til årets tre siste måneder. Vi vet heller ikke om prosessoren var overklokket til 5 GHz under presentasjonen, eller om den vil kjøre med en basehastighet på 5 GHz ut av esken. (Nå vet vi det – den var heftig overklokket!)

Da strømforbruket utvilsomt blir høyt vil det nok stilles høye krav til hovedkortet som skal huse nyheten. Det er imidlertid ikke kjent hvorvidt prosessoren blir kompatibel på nåværende hovedkort, men i så fall er det LGA2066-sokkelen (X299-brikkesettet) som er mest relevant. Intel har også til gode å svare på om prosessoren består av én eller to prosessorbrikker. AMDs Threadripper er som kjent to prosessorer klemt sammen i en «pakke».

Også for oss med rimeligere rigger skjer det ting:
– AMD vil lansere 12-kjerner for dagens hovedkort »

(Kilde: Anandtech)

annonse