Nyhet

Apple dropper trolig Qualcomm-brikker

Kan føre til dårligere nettverksytelse på iPhone, mener kritikere.

Det har lenge pågått en aldri så liten feide mellom Apple og brikkeprodusenten Qualcomm, og nå ser det ut til at Apple rett og slett har fått nok. Som blant andre Reuters og 9to5mac melder planlegger iPhone-produsenten nemlig å droppe Qualcomm som leverandør av modembrikker til mobilene sine.

Apple skal i stedet gå til prosessorgiganten Intel for å få levert modembrikkene til fremtidige iPhone-modeller. Hovedgrunnen til byttet skal være at Apple ønsker å skjære ned på komponentkostnadene på mobilene sine.

Opplysningene er ikke offisielt bekreftet, men kommer fra flere troverdige analysefirmaer, deriblant kjente KGI.

Kan være risikabelt

Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det kan imidlertid være at byttet av leverandør har sin pris. Flere medier peker på at de Qualcomm-baserte iPhone-modellene generelt leverer bedre og mer stabil 3G- og 4G-ytelse enn iPhone-modellene som benytter Intels modemer.

Som Apple Insider rapportere for en tid tilbake har Apple faktisk tidligere gått til det steg å bevisst gjøre nettverksytelsen dårligere på iPhone 7-telefoner med Qualcomm-modemer for å få dem ned på samme nivå som telefonene med Intel-modemer, som har svakere ytelse.

Analytikere peker dessuten på at Intel muligens vil ikke være klar for 5G-teknologien like raskt som Qualcomm, som i så fall kan bety at iPhone-telefoner med Intel-brikkene muligens vil bli hengende litt etter på dette feltet.

Apple har som sagt ikke kommentert saken selv, så det gjenstår å se hva som faktisk vil skje i tiden fremover. Det har som sagt pågått en langvarig konflikt mellom Apple og Qualcomm med gjensidige beskyldninger om patentbrudd, og anklager fra Apples side om at Qualcomm har krevd store mengder royality-utbetalinger fra dem på feilaktig grunnlag.

For øvrig kan det være interessant å merke seg at samarbeidet mellom Qualcomm og Apple når det gjelder nettopp LTE-brikkene har fått til EU til å gi Qualcomm en kjempebot på brudd på konkurranselovene.

Apple-medgrunnleggeren liker ikke iPhone X: Dette er grunnen »

Les også
Apple må slutte å selge iPhone 7 og iPhone 8 i Tyskland
Les også
– Apple skal droppe Intel og lage helt egne brikker til Mac
Les også
Disse mobilprodusentene vil bli først ut med 5G-støtte
Les også
Hemmelig iPhone-kildekode ble lekket på nettet
Les også
Apple Norge snur. Tilbyr nå batteribytte til alle med en nyere iPhone
Les også
Tre nye iPhoner fra Apple i år, hevder analytiker
Les også
EU gir Qualcomm en bot på nesten 10 milliarder kroner for ulovlig samarbeid med Apple
Les også
Nå er det full krig mellom Apple og Qualcomm
annonse