Nyhet

– Samsung-mobilen min sendte hele fotogalleriet mitt til kjæresten min

Amerikanske brukere melder om feil.

Saken er oppdatert med uttalelser fra Samsung Norge og Datatilsynet.

Flere amerikanske eiere av Samsungs nyeste toppmodeller – Galaxy S9 og Galaxy S9+ – sier mobilene deres har sendt tilfeldige bilder til personer i kontaktlisten deres, helt uten tillatelse eller varsel.

Programvarefeilen, som det trolig er, ble først rapportert på nettstedet Reddit:

– Min S9+ sendte hele fotogalleriet mitt til kjæresten min i går kveld mens jeg sov, lyder tittelen på Reddit-tråden, hvor en bruker forteller om den merkelige opplevelsen.

Flere sier de er rammet

Reddit-brukeren forklarer videre at det ikke ikke står noe i meldingsappen hans om at en melding er sendt. Han sier han fikk bekreftet at mobilen hans hadde sendt en melding ved å sjekke loggen til mobiloperatøren T-Mobile.

Flere Reddit-brukere i samme tråd sier de har opplevd det samme.

– Underlig nok begynte kona mi sin mobil å gjøre det samme i går kveld, og min gjorde det kvelden før dét igjen. Jeg tenkte det hadde noe å gjøre med at Samsungs SMS-app har blitt oppdatert fra Galaxy Store. Da mobilen hennes sendte meg galleriet dukket det ikke opp på mobilen hennes at det var sendt, og vise versa da mobilen min gjorde det samme, skriver en annen bruker.

Samsung undersøker problemet

I en uttalelse til nettstedet The Verge sier Samsung at de er klare over brukerrapportene, og at de undersøker problemet.

Samsung Norge ga oss en nesten ordrett oversettelse av uttalelsen The Verge mottok:

«Vi er klar over de foreløpige tilbakemeldingene, og vårt tekniske team ser nærmere på saken. Vi anbefaler at bekymrede kunder tar kontakt med vår kundeservice.», skriver Samsung Norge i en e-post til Tek.no.

Dette var til tross for at vi spurte om de visste om tilfeller i Norge, og hvor mange nordmenn som i så fall kunne være rammet.

– Meget alvorlig sak

Datatilsynet mener Samsung tar for lett på problemet.

Janne Stang Dahl, kommunikasjonsdirektør Datatilsynet

– Hvis det er slik at appen eller operativsystemet har sendt tilfeldige bilder til personer i kontaktlisten helt uten tillatelse eller varsel, er det klart at dette er en meget alvorlig sak, skriver Janne Stang Dahl, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet, til Tek.no.

Dahl utdyper og sier at hvis norske brukere er rammet er det viktig at de melder fra om problemet til Samsung, og at Samsung i så fall bør komme med mer informasjon til brukerne og ikke bare si at de kan ringe kundeservice.

– Samsung plikter å melde dette som et avvik til Datatilsynet og informere alle berørte om lekkasjen og hvilke tiltak som igangsettes. Hvis persondata kommer på avveie, er det viktig å få en oversikt over hva som har skjedd og hvordan det oppstod. Og ikke minst raskt finne ut hvem som er berørt. [...] Det er bedriftens ansvar, ikke kundens, skriver Dahl.

Hun påpeker også at hvis den nye personopplysningsloven som er på vei (GDPR) hadde vært gjeldende pålegges bedrifter å gjøre en mer omfattende og grundigere risikovurderinger av nye tjenester før de slippes på markedet.

Vi venter fortsatt på svar fra Samsung for ytterligere kommentar til saken.

  • Hvis du har opplevd feilen ønsker vi naturligvis å høre fra deg. Kontakt oss på tips@tek.no

Slik setter du en stopper for problemet

Vi vet ennå ikke hvor mange som er rammet av problemet, og det kan hende du ikke trenger å gjøre noe som helst. Likevel, siden få av oss har lyst til at mobilen sender private bilder til tilfeldige bekjente i kontaktlista vår, kan det være greit å være på den sikre siden. I hvert fall til vi får en bekreftelse fra Samsung om dette bare rammer amerikanere.

Det du må gjøre er å skru av rettighetene til Samsungs SMS-app, spesifikt dens tilgang til lagringen på mobilen din.

  • Settings > Apps > Samsung Messages > Permissions > disable Storage

Gjør du dette vil ikke mobilen kunne hente inn bilder fra galleriet ditt, og dermed heller ikke kunne sende dem videre. Dette vil også gjøre appen tilnærmet ubrukelig i praksis, og du er i så fall nødt til å benytte deg av en annen meldingsapp, slik som Googles standard meldingsapp, eller Facebook Messenger.

annonse