Til hovedinnhold

Her er Operas fremtidsvisjoner

Mange har stiftet sitt første bekjentskap med Opera Software via nettleseren de har på mobilen. Men Operas nettleser finnes også for PC og Mac, i bærbare mediespillere, håndholdte spillkonsoller (Nintendo DS), digitale fotorammer og i den populære spillkonsollen Wii. Snart vil den sågar dukke opp på dashbordet i biler, gjennom et samarbeid med Ford.
Men alt dette er bare en begynnelse, om vi skal tro Tor Odland, kommunikasjonsdirektør hos Opera Software. Han tar imot oss i Operas lokaler i Waldemar Thranes gate i Oslo. Årsaken er at vi sist uke skrev om selskapets nyeste nettleser for mobiltelefoner, Opera Mini 5, som nettopp ble tilgjengelig i en betaversjon.
Vi vises inn i et rom der Opera har stilt ut en del av apparatene som i dag kan kjøre deres nettleser. I tillegg til enhetene vi allerede har nevnt, finnes her også såkalte setop-bokser og dekodere som har Operas nettleser om bord.

Opera Mini

På veggen henger en stor skjerm med et bilde av jordkloden. Fra en rekke punkter fordelt over hele kloden stråler rødt lys. Odland griper tak i kloden og dreier den rundt. – Strålene forteller hvor noen bruker en Opera Mini nettleser akkurat nå, sier han.

Og Opera Mini må betegnes som en suksess. - På en måned har vi 30 millioner unike brukere på Opera Mini, mens 40 millioner bruker vår vanlige nettleser for PC eller Mac. Hvor mange som bruker Opera på andre enheter har Opera ikke noe system for å telle.

Men 40 millioner er ikke all verden, totalt sett. – Vi har en markedsandel på PC/Mac som ligger på rundt 3 prosent. Men dette er ulikt fordelt. I enkelte markeder er vi oppe i rundt 20 prosent, andre steder har vi bare rundt 1 prosent. Blant annet er vi ikke så store i USA, sier Odland.

iPhone

Det bringer oss til neste tema, Opera på iPhone. Tidligere har vi lest at Apple hadde blokkert Opera fra sin mobiltelefon. – Det beror på en misforståelse. Vi har aldri søkt om å få Opera godkjent på iPhone, og følgelig har vi heller ikke fått noe avslag. Vi kommer til å gjøre et forsøk, men regner med at det blir en tøff kamp, sier Odland.
Og da er vi fremme ved det som er kjernen i Operas visjon. – Vi tror at nettleseren vil være plattform for fremtidens applikasjoner. Når programmene er skrevet i kode basert på nettleserstandarder, vil du kunne kjøre samme program på alle enheter som benytter denne nettleseren.
I praksis betyr det at Apple ikke lenger ville kunne kontrollere hvilke applikasjoner som kan kjøres på deres telefon, fordi programmet kjøres på Opera.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Widgets

En forsmak på dette ser vi i miniprogrammene Widgets, som allerede i dag kan kjøres på mange mobiltelefoner. Disse små programmene benytter nettleserteknologi for å hente informasjon fra Internett. Vanligst er applikasjoner som henter nyheter eller værvarsel. – Det er ikke noe i veien for å lage avanserte programmer, for eksempel tekstbehandlingsverktøy, som kjører på denne plattformen, sier Odland.

Så kommer en utlegning om Java-script, C++, Opera som motor, og en hel del annet som vi må innrømme at gikk litt over hodet på oss.

Morgendagens plattform

Men så mye forstod vi som at nettleserteknolog vil være grunnsteinen i fremtidens universelle operativsystem, og at Opera har som mål å være plattformen for morgendagens applikasjoner.

Mer om
annonse