Til hovedinnhold

Vi har prøvd Samsung Wave

Bada er et nytt operativsystem for mobiltelefoner utviklet av Samsung. Det minner om Googles operativsystem Android, men med sitt eget operativsystem satser Samsung på å kunne være raskere ute med nye funksjoner.  

Likner Android

I korte trekk fremstår Bada som Androids tvillingbror, skjønt eneggede tvillinger er de ikke. Mens Android har alle ikoner i en lang liste, kan du enkelt organisere og gruppere ikonene på bada på flere såkalte sidepaneler, på samme måte som på iPhone. Sidene ligger i karusell, så når du har bladd til siste side starter du forfra igjen.
Samsungs motstykke til Android Market heter Samsung Apps. Men Samsung Apps har ikke på langt nær like mange applikasjoner som Android Market. Noen av de mest populære applikasjonene på Android Market finnes også i Bada-butikken. Dessuten satser Samsung mye på at flere skal utvikle programmer til Bada-plattformen. Det trengs. I dag er det ca 85 programmer i Samsung Apps, mens Android har over 50 000.

Superskjerm

Samsung Wave er ikke bare først ute med operativsystemet Bada. Telefonen er også den første med det nye grensesnittet TouchWiz 3.0, og det er den første mobiltelefonen med Super-AMOLED-skjerm. Flere har hevdet at AMOLED-skjermer bare er fine innendørs, og at de er uleselige i sollys. Det stemmer ikke for Wave. Vi har skrevet tekstmeldinger på skjermtastaturet i skarpt sollys. Selv med solbriller på klarer vi å se tastaturet godt nok til at vi får skrevet våre meldinger. Vi skal medgi at det er i grenseland, men det går.
Super-AMOLED er en teknologi der hvert enkelt bildepunkt har sin egen lampe. I de sorte områdene er det ingen lampe som lyser. Resultatet er at bildet blir svært skarpt med god kontrast. På vanlige mobilskjermer er det én lampe som sender lys gjennom en tynn film med et lag av flytende krystaller (TFT LCD). Forskjellen på AMOLED og Super-AMOLED er at berøringssensorene er integrert i skjermen, i stedet for å ligge som et lag på toppen. Resultatet skal være et lavere strømforbruk, 20 prosent lysere skjerm, og 80 prosent reduksjon i solrefleksjon.
Super-AMOLED er Samsungs egen oppfinnelse. Sammenlikner du Wave med for eksempel Samsung Omnia (AMOLED), så vil du se en tydelig forskjell. Sammenlikner du med iPhone 3GS, vil iPhone fremstå som en rør-TV fra 70-tallet.

TouchWiz 3.0

Brukergrensesnittet på Wave, TouchWiz 3.0, har flere gode trekk. Her er en applikasjon som kalles Social Hub, der all kommunikasjon og informasjon knyttet til enkeltkontakter kan hentes frem. Her ligger også bilder, statusoppdateringer og annen informasjon fra kontaktens sosiale nettverk. Og en annen artig ting – når vi trykker på navnet til en kontakt får vi opp vedkommendes kontaktkort. Men om du vil ringe vedkommende stryker du bare fingeren mot høyre over navnet, og anropet starter. Styrker du mot venstre åpner du for å sende SMS til kontakten.

Bada har en prosessor på 1 GHz, og også denne er Samsungs egen oppfinnelse. Telefonen er skreddersydd til prosessoren, slik at kraften utnyttes godt. Det merker du når du blar raskt i menyer, eller kjører mange programmer samtidig. Vi har ennå til gode å oppleve at telefonen henger, eller at ting går tregt. Her spiller vi gjennom bilder, plateomslag (vises om trykk på virtuelle CD-er), og hopper fra program til program.

Musikk

Når musikkspilleren er aktivert kan du når som helst hente frem kontrollene ved å trekke ned statuslinjen øverst i skjermbildet. Også dette er en videreutvikling av løsningen du finner på Android.

Bada-mobilen Wave har også Equalizer, noe vi savner på de fleste Android-modeller. Du kan velge mellom 8 ulike forhåndsinnstillinger, men du kan ikke tilpasse de ulike frekvensområdene manuelt.

Noen dager med intens bruk av Wave har ikke avslørt store svakheter, men vi merker oss et par ting. Blant annet kan vi ikke stille varseltoner for e-post og SMS hver for seg. Skal du ha lydvarsel for SMS må du finne deg i at det også piper hver gang du får e-post.

Kart

Her er heller ikke noen gratis kartapplikasjon, som Google Maps, og Google Maps kan heller ikke kjøres som Java-applikasjon. Litt pussig, for på telefonen er det en Widget som heter Google, og i denne igjen er det et ikon som skal åpne nettopp Google Maps. Den virker bare ikke (tilkobling mislykket). Antakelig er dette bare en liten fiks unna.
Telefonen har imidlertid Route66, et navigasjonsprogram du kan bruke om du betaler ekstra for en lisens.
Vi skal komme tilbake med en komplett test av Wave, men her er i korte trekk hva vi så langt liker og ikke liker ved denne telefonen:
Pluss:

 • Skarp og lesevennlig skjerm
 • Mange gode visualiseringer
 • Bra musikkspiller
 • DLNA med streaming av HD-Video
 • Virker som fjernkontroll på Samsung TV (Ikke eldre enn 2010-modeller)
 • Bra utvalg av Widgets
 • Mulighet for inntil ni sidepaneler i startskjerm
 • Bra design
 • God lyd
 • Bra baterikapasitet
 • Bra kamera med HD-video-opptak
 • Enkel installering av tilleggsprogrammer
 • Bra batterikapasitet
 • Støtte for Flash 9 i nettleser


Minus:

 • Foreløpig smått med programmer i Samsung Apps
 • Ikke norske taster (ennå)
 • Varseltonen for meldinger skiller ikke mellom SMS og E-post
 • Skal støtte Java ME, men vi kan ikke se at den gjør det.

Du kan selv sjekke prisen på Wave i vårt prissøk.

Mer om
annonse