Nyhet

Ikke tabu å ta med mobilen på do

Telenor har gjennomført en stor undersøkelse blant sine kunder for å finne ut hvordan de egentlig bruker en smarttelefon. Til dels er svarene omtrent slik du kunne tenke deg.

For eksempel viser undersøkelsen at nesten 6 av 10 av de av oss som har smarttelefoner - og det begynner å bli en del - anser oss som avhengige av mobilen. Faktisk er det så ille at en føler seg avskåret fra omverdenen uten telefonen. Og det gjelder også de over 50 år.

Brukes til andre ting enn å ringe

Undersøkelsen viser også at 1 av 10 mener at telefonens primærfunksjon - altså å ringe - ikke er all verdens viktig. I stedet brukes den til alt mulig annet som e-post, ta bilder, kalender og lignende.

- Stadig flere bruker også mobilen til andre ting enn å snakke i den. Over 3000 kunder har fortalt oss at datatrafikk på mobilen er viktigere enn å sende SMS. På rekordtid har vi utviklet et så intimt forhold til smarttelefonen, at den nå får bli med oss inn på det aller helligste, nemlig toalettet, sier Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor.

Sove og sex og sånn

Faktisk er det nå sånn at halvparten av oss faktisk bruker mobilen som vekkeklokke. Uten at undersøkelsen sier noe om det, er det vel grunn til å anta at salget av vekkeklokker har gått noe ned de siste ti årene...

Og når vi først snakker om tanker rundt senger... 30 prosent av oss bruker mobilen til å flørte. Men om vi ser på aldersgruppen under 30 år, så flørtes det ifølge Telenor «hemningsløst». Vi skal holde oss for gode for å spekulere i hva det kan bety.

- Intimitet med mobilen

Men så over til det som åpenbart har vært hovedfokuset på undersøkelsen: Hvor mange bruker telefonen på do, og hva i alle dager bruker vi den til når vi sitter deg og presser?

- Vår nye intimitet med smarttelefonen smitter også over på andre. Nå både snakker vi i telefon, sender SMS og jobber mens vi gjør vårt fornødne – alt i tett dialog med noen i andre enden av mobilen, sier Krokan.

Ifølge undersøkelsen er det rundt 4 av 10 som er tilbøyelige til å bruke telefonen på do i større eller mindre grad. Det er snakk om rundt halvparten av guttene og en fjerdedel av kvinnene.

«Sitter på do» - via Facebook for iPhone

Men om en først ser på hvordan telefonen blir brukt på do, så er det jenter som er mest tilbøyelige til å slå av en prat.

Av dem som bruker telefonen på do, er jenter mer enn 50 prosent mer tilbøyelige til dette enn gutter! Jenter er også langt mer villige til å oppdatere statusen sin Facebook mens det renner i andre enden...

Vi gutter derimot, vi liker å skrive SMS, spille spill - men aller hest oppdatere oss på nyhetsbildet.

Som mediefolk vet vi jo at mange mener det står mye dritt i avisene. Hvor avisene blir lest, kan jo kanskje være en påvirkningskraft?

Uansett: Telenor har funnet flere «spennende» fakta om dobruk: De rike utnytter tiden på do best. Av de med inntekt over 900.000 kroner sier halvparten at de bruker mobiltelefonen på toalettet.

Blant de med inntekt under 300.000 kroner oppgir til sammenligning 60 prosent at de aldri bruker den på do.

PS! Det har ofte vært snakk om å gjøre det slutt via SMS-meldinger. Skal vi tro undersøkelsen til Telenor er det heller lite utbredt - men 1 av 20 er kanskje noen for mange?

(Kilde: Telenor)

Les også
La din gamle mobil gjøre nytte for seg
Les også
Drittmobilene du har råd til å miste
Les også
Mobilen kan gjøre deg ufruktbar
Les også
Disse gutta sikrer mobildekningen
Les også
Android går forbi iPhone
Les også
– Snart slutt på billige mobiltelefoner
Les også
Nå kan du ikke lenger ringe gratis
Les også
Slik unngår du at mobilen overvåker deg
Les også
Apper avlytter deg
Les også
Snart kan du GPS-spore barna
Les også
Disse mobilene stråler mest
Les også
De heftigste supermobilene
Les også
Parrot AR Drone
Les også
Mobilskolen del 1
Les også
Glemmer fjernkontrollen i fryseren
annonse