Tidenes møljeslagsmål
Apples eneveldige Steve Jobs har nettopp lansert Iphone OS 4.0. En av de største nyhetene er etter alt å dømme at Apple og Microsoft leker stolleken.
Da Microsoft på årets Mobile World Congress lanserte Windows Phone 7 lurte mange litt på hvordan det skulle gå med selskapets mange proffbrukere som verdsatte et enormt applikasjonstilfang med fokus på nytte.
Etter hvert som tiden har gått har mange av oss klødd oss litt i hodet over åpenbare mangler som fravær av flerprogramkjøring og mulighet til å kjøre databaseapplikasjoner direkte på telefonen. Begge disse tingene har vært viktig for mange brukere og skreddersydde applikasjoner.
Apples Iphone har manglet flerprogramkjøring og proffunksjoner lenge, og Microsoft virker å ha fulgt i Apples fotspor med Windows Phone 7 ettersom det har skjedd en enorm forenkling og disse funksjonene nå er borte også her.
Frem og tilbake - dobbelt så langt?
De fleste har dog vært ganske enige om hvem Microsoft så til for inspirasjon med Windows Phone 7. Når nå Apple introduserer et økt fokus på å tette de hullene selskapet har blitt kritisert for i mobil-OS-et sitt er det nok ikke få som lurer på hva Microsoft tenker.
Det som ser ut til å skje er at to selskaper fra henholdsvis Redmond og Cupertino er i ferd med å krysse hverandres spor mer eller mindre vinkelrett. Begge selskapene ser også ut til å være opptatt av å sikre sine eksisterende brukere - men på ganske forskjellig vis.
Den vanskelige brukerbasen
Apple søker å beholde sine kjernebrukere, som av onde tunger kan omtales som underholdningshungrige trendnisser, ved å bygge videre inkrementelt på sitt eksisterende system. Microsoft vil beholde sin brukermasse, de smått grå beslipsede kontorrottene, ved å gjenta gang på gang at Windows Mobile vil leve videre.
Microsofts forsøk på å overbevise verden faller en smule i knas ettersom stadig flere aktører og store mengder brukere forlater den synkende skuta. Mot strømmen, akkurat som kjerringa, hevder Microsoft at Windows Mobile vil få intet mindre enn flere års levetid etter at Windows Phone 7 er lansert.
Det sies likevel forferdelig lite om hvem som skal utvikle Windows Mobile - og om det i det hele tatt skal skje en utvikling. Slik det ligger an nå ligger systemet brakk, og det er sannsynligvis et tidsspørsmål før også telefonprodusentene forlater skipet til fordel for en grønn robot.
Samsung melder seg på
Dette skjer samtidig som Samsung er i ferd med å slippe Bada ut til massene i Samsung Wave, som vi tittet på i februar. Bada var ikke helt ferdig da vi lekte med det, og følgelig en smule ustabilt. Likevel virket det som et av særdeles få virkelig helhjertede forsøk på å gå Apples påtrengende glatte brukeropplevelse i næringa.
Vår lille opplevelse med Wave kan med et enkelt ord beskrives som imponerende. Her har vi altså en outsider som man kanskje ikke bør avskrive i det som ser ut til å bli sommerens store møljeslosskamp mellom ulike mobilplattformer.
For Microsoft, Samsung og Apple er neimen ikke alene. Nokia er med - dobbelt opp, intet mindre. Tiden har den siste, eh... tiden, sakte men sikkert løpt fra mobilprodusenten fra Mummienes hjemland.
Nokia er ikke tidløse
Landet som sørget for at alle som har lest påskriften på en panelovn vet betydningen av "ei saa peittää"* gir oss nå mobiltelefoner med den aldrende plattformen Symbian S60. Denne har blitt forsøkt overført til moderne trykkskjermenheter med varierende grad av hell.
Alt i alt har Nokia vært sent ute med enkelte ting. Finnene har blånektet på å følge markedet inn i en del trender som har vist seg å bli viktige. For noen år siden klarte de å vri seg unna flere års aktiv motstand mot klapptelefoner. Da Nokia ga etter for trykkskjermpresset var det med 5800 Xpressmusic for ikke veldig lenge siden.
S60 regnes nå av mange som utgått på dato sammenliknet med resten av feltet, iallfall for trykkskjermer. Nokia har tatt konsekvensen av dette... til slutt. Symbian^3 er på vei, og de første enhetene med den nyoverhalte og trykkskjermtilpassede utgaven skal være her til høsten.
Moblin? Maemo? Meego!
I tillegg til dette samarbeider Nokia med en annen gigant, nemlig Intel. Maemo er i ferd med å stå opp fra en slags alt for tidlig aske som Meego. Med i røra har Intels Linux-baserte operativsystem Moblin blitt.
Foreløpig er utsiktene for dette systemet særdeles usikre. Det spås at det vil få en sentral rolle i Nokias forsøk på å hamle opp med Apple Ipad som optimistiske analytikere spår vil finne sted i forkant av jul.
Muligheter og brukeropplevelse veier opp for mangler
For å oppsummere. Nokia og Microsoft kommer sist. Samsung kommer sannsynligvis først. Apple kommer midt inni et sted. En av dem har sannsynligvis fornærmet sin eksisterende brukerbase nok til å være ubuden gjest i oppsiktsvekkende mange lommer.
Apple har per dags dato muligens vært selskapet med plattformen som har imponert teknohodene minst. Ingen flerprogramkjøring. Fravær av mange avanserte funksjoner. Middelmådig maskinvare sammenliknet med mye annet.
Likevel har Iphone blitt omfavnet av brukerne - man kan gjerne si til tross for sine åpenbare ulemper. På samme måte kan man si at Windows Mobile har vært et system som har overlevd til tross for sine problemer.
For Windows har det først og fremst vært hastighet og brukervennlighet som har stått øverst på problemlisten. Likevel har systemet fylt et vell av ulike nisjebehov i ulike bedrifter. Det er ikke Thomas, 14 år, som klager mest over at man i Windows Phone 7 ikke vil kunne kjøre databaseserver lokalt.
Det er altså noen rimelig lojale brukere Microsoft kaster til ulvene ved å snu helt og fullstendig. En av ulvene heter Samsung, og de later til å ha knekket en del av koden til Apple. For Nokia kan det se ut som om de er i ferd med å skjønne noe - men ikke før det har begynt å bli lagelig sent.
Møljeslagsmålet 2010
Ingen vet om Microsoft og Nokias nye satsinger vil slå an og i hva slags grad. Nokia har allerede fått store mengder kritikk for måten S60 er tilpasset trykkskjermer, og har nok mistet sin del brukere på det. Svært få av dagens brukere vil bli med Microsoft fra Windows Mobile til Windows Phone 7.
Når Apple har tettet nesten alle hullene de har blitt kritisert for å ha, og muligens kobler dette sammen med oppjustert maskinvare i løpet av sommeren vil de sannsynligvis bli en hard nøtt å knekke.
Om Samsung lykkes med operativsystemkuppet sitt kan også de vise seg å bli en kraft å regne med på denne fronten. Og... jeg har egentlig ikke sagt noe særlig om vår grønne venn, som Steve Jobs mener er ondere enn man skulle tro.
Det virker åpenbart at 2010 kommer til å by på et saftig møljeslagsmål om smarttelefonkundene. Med så mange radikale endringer kommer vi sannsynligvis til å se en folkevandring. Vi gleder oss.
Tippetips
Vinnere
- Apple
- Samsung
Helgardering
- Palm
Tapere
- Nokia
- Microsoft
Deltar ikke
- Sony Ericsson
- LG
* For ordens skyld: "Ei saa peittää" betyr "Må ikke overdekkes"
Finn Jarle Kvalheim,
Journalist, Amobil.no