Til hovedinnhold

Retrotest: Ericsson T68

Vi innrømmer at det var en godt brukt og skitten telefon vi handlet oss.
Tastene er gode å skrive på selv om de er små.

For noen uker siden testet vi Nokia 3310, som "alle" ungdommer hadde rundt år 2000. Nå er det teknologikjempen Ericsson T68 som ligger på testbenken. Denne kom i slutten av 2001, og var knøttliten til tross for at den var proppet med funksjoner. Men kan telefonen være et reelt alternativ i dag?

Selv i dagens skala er ikke telefonen påfallende stor. Størrelsen kan sammenlignes med Nokia N95 og Samsung I450.

Liten og lett

Mobilen er avrundet, og ligger godt i hånda. Vekten på 84 gram er også svært beskjeden, og du merker nesten ikke at du har mobilen i lomma.

Tastene er små, men likevel fungerer de godt på grunn av stort mellomrom imellom hver tast. Ericsson har også skiftet ut de vanlige piltastene med en slags styrepinne, som du skyver opp og ned eller til sidene for å bla i menyer og lignende.

Dessverre kan du ikke skifte deksler på T68, slik du kan på Nokia 3210 og 3310.

Fargeskjerm(!)

Vi har sett fargeskjermer før. Men i motsetning til Siemens S25 har Ericsson T68 en skikkelig grafisk skjerm med hele 256 farger, og skjermbildet består av 101 x 80 piksler. Til å være en mobilskjerm er denne svært skarp, og det er faktisk fullt mulig å se bilder på den. Det eneste som kunne gjort skjermen bedre, er å bruke TFT-teknologi, men i 2001 var dette altfor strømkrevende til å være mulig å ha i en mobiltelefon.

Den gode skjermen kan brukes til utrolig mye. For eksempel finner du en rekke spill forhåndsinstallert. Du finner riktignok ikke Nokias populære Snake-spill på T68, men til gjengjeld Ericsson fått plass til hele seks spill i den lille telefonen. Det inkluderer det velkjente tetrisspillet, som gir deg god underholdning mens du venter på bussen.

Du kan også overføre bilder til T68 med den innebygde Bluetooth-teknologien. Og ikke bare kan du se på dine egne bilder, men du kan også bruke bildene som bakgrunn i stedet for de vanlige monokrome logoene du bestiller via reklamene i Se og Hør.

Ringetonene er av vanlig monoton type, og du finner 14 forskjellige forhåndsinstallert på telefonen. I tillegg kan du komponere 8 egne ringetoner.

T68 er gamle Ericssons verk, og ikke Sony Ericsson.

Spekket med teknologi

T68 har fått støtte for GPRS-teknologien, slik at den har raskere internettilgang enn andre mobiler.

Med GPRS og Bluetooth kombinert i samme telefon, kan du på toppen av det hele koble PC-en til mobilen og surfe på internett overalt hvor du har mobildekning. Det fantastiske med Bluetooth, er at det er en radioteknologi som gjør at du kan ha telefonen opptil ti meter unna PC-en uten at tilkoblingen brytes. Du kan alternativt bruke infrarød-tilkoblingen som normalt.

I tillegg har telefonen vibrasjon, slik at du kjenner når mobilen din ringer.

Telefonen er ikke mye større enn Samsung I450 eller Nokia N95.

Telefonboken til T68 tommer hele 500 telefonnumre, slik at du ikke lenger er begrenset til det antallet SIM-kortet har plass til. Telefonboken er også blant de aller mest avanserte, hvor du kan lagre fornavn, etternavn, arbeidstittel, firmanavn, og både hjemmetelefon, arbeidstelefon, mobiltelefon, faksnummer og e-postadresse.

Du kan også utveksle kontakter og visittkort ved hjelp av SMS, infrarød port eller Bluetooth. Telefonen har også vekkerklokke og en helproff kalender, så vel som diktafon, stoppeklokke, kalkulator og nedtelling.

At talekvaliteten og SMS-funksjonene i tillegg er helt på topp, gjør at telefonen absolutt oppfyller de flestes krav.

Konklusjon

Telefonen har en hel del mangler i forhold til dagens skala. Det at Ericsson verken har implementert et mobilkamera, 3G eller GPS-mottaker gjør at telefonen stiller litt svakt i forhold til alternativene.

Skal vi se på orginalprisen på 6000 kroner, får du absolutt bedre alternativer i dag som både har GPS, Wi-fi og et innebygget kamera. Men T68 har vært ute av produksjon såpass lenge at vi tipper de brukte eksemplarene ligger på en langt lavere pris. Vi betalte for eksempel 150 kroner for vårt eksemplar, men det var en godt brukt T68 som dukket opp i posten.

Men T68 er absolutt med på å representere mobilens gullalder, kanskje sammen med etterfølgeren T68i som kom med innebygget MMS-støtte etter at Ericsson ble til Sony Ericsson. Dersom du er av de spesielt interesserte, kan en T68 absolutt være en mobil som er verdt å samle på.

Denne sommeren kjører vi artikkelserien "Retrofil", hvor vi ser oss tilbake og kikker på gamle storheter. Vi kommer også til å teste en del gamle klassikere, og se om de holder mål den dag i dag.

annonse