Til hovedinnhold

Nå er Internet Explorer 10 her til Windows 7

En drøss nye funksjoner, og raskere for folk flest.

Microsoft melder nå at Internet Explorer 10 endelig er tilgjengelig for datamaskiner med Windows 7. I løpet av de neste ukene vil selskapet rulle ut automatiske oppdateringer til brukerne, men inntil videre er IE10 Release Preview ute på Microsofts nettsider, på hele 95 språk.

Den nyeste versjonen av Microsofts nettleser er en stor forbedring fra alle tidligere versjoner, men var i utgangspunktet kun tilgjengelig på Windows 8. Det har vært kjent en stund at den ville komme også til den eldre versjonen av operativsystemet, og nå er arbeidet altså ferdigstilt.

20 prosent raskere

Ifølge Microsoft selv skal den nyeste Explorer-versjonen gi et hopp i ytelsen på omkring 20 prosent, basert på deres egne tester av en rekke nettsider innen flere kategorier.

For øvrig er nettleseren omtrent identisk i de to operativsystemene. Du får personvernsfunksjonen «Ikke spor meg» slått på som standard, støtte for maskinvareakselerasjon og mulighet til fullskjermsurfing.

Har du en berøringsskjerm til din Windows 7-maskin, vil Explorer 10 også støtte gester på samme måte som i Windows 8. Med en berøringssensitiv styreplate på en bærbar PC kan du ta de samme funksjonene i bruk også der.

Mye nytt for uviklere

Sammenliknet med tidligere versjoner av Internet Explorer, vil den nyeste varianten tilby støtte for 30 flere Web-standarder, en økning på 60 prosent. Blant disse nevner Microsoft spesifikasjoner fra blant annet HTML5, CSS3 og DOM.

CSS-funksjoner som nå får støtte også i Microsofts nettlesere – som er standarden for en stor andel av befolkningen – inkluderer CSS Text Shadow, CSS 3D Transforms, CSS3 Transitions og Animations, og CSS3 Gradient.

Det er imidlertid ingenting som tyder på at Internet Explorer 10 for Windows 7 vil komme med innebygd Flash-støtte. Dette kan markere at Microsoft nå også tar et skritt vekk fra dette formatet, selv om det var inkludert i Windows 8-versjonen av IE10.

Hvis du sitter på en Windows 7-maskin kan du laste ned den nye versjonen fra Microsoft.

Vi har også gjort en samletest av nettlesere:
Denne hadde du aldri trodd skulle vinne »

(Kilde: Microsoft)

annonse