Til hovedinnhold

Nakenkrig mot Apple til topps

Apple og Steve Jobs har fått kritikk for å være en slags "overordnet redaktør" for de mediehusene som lager applikasjoner for Apples Iphone, Ipad og Ipod. Nå har Ekstra Bladet tatt en "nakenkrig" med Apple til Europaparlamentet.

Som mange andre aviser har Ekstra Bladet utviklet elektroniske utgaver for de populære Apple-produktene, og tanken har vært å komme med versjon like innholdsrik som papirmagasinversjonen for Ipad. Imidlertid har applikasjonen blitt nektet av Apple-universets politikonstabler.

Überredaktør Jobs

På Iphone og Ipad kan du kun installere programvare fra App Store, og det er i utgangspunktet ikke mulig å gå utenom. Apple kan nekte aktører å få publisert applikasjonene som de har laget, enten det er innholdet eller konkurransevirksomhet mot Apples egen interesser som er problematisk.

Blant vanlige nyhetssaker finner du i Ekstra Bladet en lettkledd pike på side ni. Det er denne piken som er begrunnelsen til at Apple ikke har godkjent applikasjonen.

Dansk Folkepartis europaparlamentariker, Morten Messerschmidt, mener Apples avvisning av piken på side ni er diskriminerende. Han peker til at det finnes en rekke andre avisapplikasjoner i App Store som tilbyr bilde av like eksplisitt natur som i Ekstra Bladet.

Apples betingelse er at piken på side ni sensureres fra Ipad-versjonen, men det nekter Ekstra Bladet å gå med på.

– Et pusterom

– Side ni-piken er en del av Ekstra Bladets sjel. Hun er et lite pusterom i en barsk hverdag, og er oppmuntrende for våre lesere mellom saker om vold og kriminalitet, sier ansvarlig redaktør i Ekstra Bladet, Poul Madsen, til politiken.dk.

Til tross for mye omtale i danske og internasjonale medier har ikke Apple gitt seg i saken.

– Apple opptrer arrogant, hovent og bedrevitende, mener Ekstra Bladets ansvarlige redaktør, Poul Madsen, i en sak på Ekstra Bladets nettsider.

– Finner oss ikke i det

– De har ikke forstått dansk mentalitet, men gjør seg likevel til dommere over hva dansker tåler å se, sier Paul Madsen, og lover å fortsette kampen for å få lov til å utgi all materiale som de etter dansk lovgivning får utgi i papirutgave i Danmark.

– Ikke brudd på pressefrihet

Rektor på Journalisthøgskolen i Danmark argumenterer imidlertid overfor politiken.dk med at denne saken ikke handler om pressefrihet til å skrive kritisk journalistikk. Hun mener at med Madsens argumenter må han også mene at kioskeiere som ikke vil selge pornoblader også bryter mot ytringsfriheten.

(Kilde: ekstrabladet.dk, politiken.dk, nrk.no)

annonse