Småplukk og rariteter
Mange av dere har kanskje lyst til selv å dra til Photokina, og det er mye gøy å reise hit for. Men for oss som er her i fem dager med tett timeplan av møter, pressekonferanser og jakt på nye produkter og mer informasjon, kan det bli rent for mye noen ganger. Hallene er store, folkemengdene er enda større, lyden er høy og det samme er temperaturen.
Til tross for dette er det jo et utrolig spennende sted å være for utstyrsfetisjister som oss.
Mest spennende
Vi hadde tenkt å ha en daglig runde med ”dagens mest spennende produkt”, men siden det aller meste er lansert før Photokina, ble det litt lite igjen å velge blant. Det produktet vi uten tvil synes var mest spennende var Fujifilm X100. Dere har sikkert allerede lest en del om det, så vi skal ikke skrive så mye mer om selve produktet. Men i tillegg til å være et spennende produkt, kom det svært overraskende på oss. Det kom også fra en produsent som bør ha kompetansen til å lage et sabla godt kamera av denne typen. Etter møte med teknikere fra Fujifilm, kan vi si med stor grad av sikkerhet at bildebrikken dessverre ikke er laget av Fujifilm selv, men den er spesifisert av dem.
Andre produkter som fortjener hederlig omtale er Pentax K-5. Vi skal på møte med Pentax i dag, så det kommer nok mer informasjon snart. Så langt kan vi si at spesifikasjonene ser svært bra ut for et kamera i denne prisklassen. Byggekvaliteten virker usedvanlig solid og brukergrensesnittet er det kjente og kjære. Dette lover bra.
Enda mer overrasket ble vi nok av Sigma SD1. De to foregående modellene fra Sigma har vært langt under det vi kunne forvente, og til og med Sigma innrømmer det nå. Det bør bety at SD1 er av et annet kaliber. Antall megapiksler er økt fra 4,7 til drøye 15 Selv om ISO-verdien fortsatt ikke går like høyt som hos andre produsenter, har Foveon-brkken kvaliteter som andre ikke har. Så hvis de har klart å lage et kamera som er greit å operere, er dette svært lovende.
Rariteter
Vi er alltid på utkikk etter morsomme produkter, ting som løser store eller små problemer, eller andre ting som skiller seg litt ut. Slikt har det dessverre vært lite av i år, så det er ikke egentlig noe å trekke fram. Alle hevder at de har unike produkter, og vil selvfølgelig ha oppmerksomheten vår.
I år var det likevel en stand som skilte seg ut i så måte. Mens jeg gikk og så etter rariteter, fikk jeg øye på et lite stativ som liknet svært på en Gorillapod med benklær. Så jeg henvendte meg på standen og spurte hva som skilte dette produktet fra Gorillapod. Til svar fikk jeg at dette produktet var mindre stabilt. Jaha, tenkte jeg. Det var da pussig. Riktignok var det rimeligere, men det var likevel merkelig fokus å ha. Da jeg spurte om de hadde noe pressemateriell på det, fikk jeg beskjed om at det hadde de ikke. Men jeg kunne sende en e-post, så skulle de sende meg noe.
Her er det altså noen som promoterer et produkt uten å ha informasjon om det, og egenskapen de trekker fram er at det er dårligere enn konkurrenten. Ganske sjarmerende, egentlig, i et ellers striglet og litt for glatt miljø.
En annen pussig ting vi kom over, var en knall oransje kamo-kikkert på Minox sin stand. Vi er svært spente på å se den planeten der dette fungerer som kamuflasje. Den er sikkert også praktisk hvis du er på jorda, i mørket, og mister kikkerten. Den ser ganske selvlysende ut
Noen produkterfaringer
Noe det man kan gjøre på en slik messe er å tafse. Alt som finnes av fotoutstyr er utstilt, og selv om man ikke får gjort noen test, er det erfaringer å ta med seg. Noe av det vi har fått klå på, er Nikons nye P7000 og D7000, begge deler produkter som virker lovende. Selv om Nikon har hatt varierende kvalitet på sine kompaktkameraer, er det tydelig at P7000 er gjennomtenkt og meget godt laget. Dersom bildekvaliteten holder mål bør dette være et meget interessant kamera for entusiasten. Det har funksjoner, ergonomi og byggekvalitet beregnet for profesjonelle brukere. D7000 er et kamera som, i likhet med Pentax K-5, virker som det hører hjemme i en høyere prisklasse. Sammenliknet med D300s, har det riktignok mindre magnesium i huset, litt lavere seriebildehastighet og færre fokuspunkter. Til gjengjeld har det nok høyere bildekvalitet, bedre lysmåler, bedre videofunksjon og mer til. Med en veiledende pris på rett over 10 000, bør det gi konkurrentene noe å strekke seg etter. D90, som det egentlig erstatter, vil fortsatt være i salg til ut i neste år.
Pentax 645D er et kamera det var en del blest om da det ble lansert. Men siden dette mellomformatkameraet bare ble lansert i Japan, har det vært lite informasjon om det i Europa. Men de hadde ”prøveeksemplarer” tilgjengelig på messen. Vi lekte oss litt, og selv om bildekvaliteten er det altoverskyggende her, kan vi si så mye som at det balanserer meget godt, er lettere enn fryktet og har en søker som vi med crop-kameraer bare kan drømme om. Selv om det er det billigste digitale mellomformatkameraet på markedet, koster det likevel mer enn noe fullformat speilreflekskamera vi kjenner til.
Olympus har vist oss en mock-up av et nytt kamera. Olympus er vanligvis flinke til det. De slipper ut litt forhåndsinformasjon, sånn at vi har noe å glede oss til. Etter pressekonferanse og møte med teknikere fra Japan, er det fortsatt mye vi ikke vet. Men vi vet at det får lyssterk zoom-optikk som bærer Zuiko-navnet. Det bør tyde på høy kvalitet. Brikken er mindre enn FourThirds, dessverre. Hvor stor har vi ikke fått greie på.
Sony har også en mock-up av en lenge etterlengtet erstatning for A700. Denne vil ha den samme løsningen med halvgjennomtrengelig speil som A33 og A55, men spesifikasjonene for øvrig vil være mer tilpasset det profesjonelle markedet. Dette blir spennende. Vi skal ta en nærmere kikk på denne i løpet av dagen.
I dag vil vi også se på noen fargerike kameravesker, et 80 megapikslers bakstykke for mellomformat, samt gå på skattejakt og se om vi finner noe nytt helt på tampen.
Selv om messen er omtrent slutt, og nyhetsflommen vil stilne noe, er det ikke lenge før mange av de nye produktene blir tilgjengelige. Vi gleder oss allerede.