Til hovedinnhold

Altek Leo - Kamerakongen fra Taiwan

Dette er kameramaskinvaren tatt ut av Leo.
I forhold til kamerabiten i andre mobiltelefoner har den en betydelig størrelse.

Telefonen som utmerker seg som en kameramobil på bildet øverst heter LEO, og produsenten altek fra Taiwan er for de fleste ukjent. Selskapet lager vanligvis OEM-kameraer, altså kameraer som kjøpes under andre merkenavn i butikkene. Nå har de laget et kamera under sitt eget navn, og de har like godt satt inn en stor skjerm, Android og mobilfunksjonalitet.

Kameramaskinvaren er helt åpenbart veldig mye større enn det vi finner i vanlige mobiltelefoner, og når linsen i tillegg trekker seg ut når du aktiverer kameraet åpenbarer det seg virkelig at vi snakker om en mobil der kameraet er i høysetet. Oppløsningen er på ikke mindre enn 13,8 megapiksler, så størrelsen kommer nok til stor nytte.

Når kameraet ligger flatt er telefonen også betydelig mye tykkere enn det vi er vant med fra dagens mobiltelefoner, men den glir greit ned i lomma og er nok hakket hendigere enn mange kompaktkameraer. Størrelse og vekt synes vi er en bør vi kan bære hvis bare kameraet er bra nok...

Ser lovende ut

I ekte kompaktkamerastil kan Leo zoome tre ganger optisk, altså uten at bildekvaliteten automatisk settes ned slik det gjør når du zoomer med vanlige mobilkameraer.

Lyset var ikke bra på messen i Barcelona. Det var til enhver tid en utfordring å få speilrefleksen til å fange opp nok lys under produktfoto uten å jekke ISO-verdien for høyt opp siden man da vil få mye bildestøy. I det samme lyset prøvde vi altek LEO.

Vi satte Leo på P-funksjonen, det kameraet selv justerer lukketid og blenderåpning. I Leo ble også ISO-verdien og hvitbalanse styrt automatisk. Så prøvde vi å knipse noen bilder både mens telefonen hvilte på et bord for best mulig stødighet og mens vi holdt kameraet.

ISO-verdien landet på alt fra 80 til nærmere 300 når vi tok bilder uten zoom. Når vi zoomer blir det plass til mindre lys, og ISO-verdien havnet på 400 da vi tok bilder med full zoom i det svake messelyset. Selv med 400 i ISO-verdi er bildene likevel brukbare i 50 prosent størrelse. Det er imponerende til å være en mobiltelefon.

Som regel er det størrelsen som teller når det kommer til kameraer. Fysiske lover gjelder. Optikken og kamerabrikken må være store for at kameraet skal kunne fange opp nok lys, og det er den aller viktigste faktoren for å få gode bilder. Dermed har altek veldig gode sjanser for å slå ut kameramobiler fra både Nokia, Samsung, Sony Ericsson og HTC om den dukker opp i Norge.

Bildesensoren i Leo er av typen CCD og måler 1/2,3 tomme.

Leos kamera er i kompaktkameraligaen, og det er liten tvil om at ingen andre mobiltelefoner vi har testet ville klart å levere så gode bilder i så labert lys. Vi skulle så gjerne lånt Leo i en lengre periode for å virkelig sammenligne telefonen med dagens beste kameramobil, Nokia N8, og ikke minst et kompaktkamera eller to.

Her er bildene vi tok med Leo:

Les også vår test av kameramobiler »

Kamerafunksjoner ser det ut til at Leo har nok av. Her finner vi alt det vi forventer å finne i et kompaktkamera, så også på det feltet har altek gitt LEO en kompaktkameratilnærming.

Leo kan i tillegg til å ta tilsynelatende gode bilder også fange opp video i inntil 720p-oppløsning, altså det man liker å kalle HD men ikke full HD.

Skjermen serverer oss Android OS 2.1.

Android uten Market

Etter å omsider ha prøvd ferdig kamerafunksjonen åpnet vi hovedmenyen, og sliter med å finne Googles tjenester som for eksempel Android Market der man laster ned applikasjoner til telefoner med Android.

– Google snakker bare med de store gutta, svarer Teresa Chou, salgsdirektør i altek på spørsmålet vårt.

Vi tviler på at dette er begrunnelsen Google også ville svart oss med, men uansett årsak er det kjedelig at telefonen ikke har Android Market. Det er dessuten Android i versjon 2.1 (Eclair) som driver telefonen, inntil videre iallfall, så Altek ligger et par versjoner bak enkelte andre mobilprodusenter.

Ellers fungerer Android omtrent slik vi forventer. Den kapasitive trykkskjermen reagerer raskt når vi blar rundt i menyene, som har fått Alteks egne ikoner men som ellers er prikk lik Eclair-versjonen av Android som vi kjenner. Telefonen føles rask nok til vanlig bruk, og det er lite å klage på foruten fraværet av Googles tjenester.

Skjermen er 3,2 tommer stor, og gir god oversikt i tillegg til å oppleves som lettbrukt. Oppløsningen er 800 x 480 piksler, noe som duger til å se både bilder og video.

For hvem?

For de som bare vil ha dugelige bilder, og som klarer seg med et vanlig kompaktkamera, kan Leo vise seg å være en god erstatter. For fotointeresserte er det også liten tvil om at Leo kan bli en langt bedre nødløsning enn vanlige mobiltelefoner.

Mange mobilguruer er kanskje skuffet over at det er Android 2.1 uten Market i telefonen, men på en annen side er det kanskje i stor grad de samme som gjerne vil roote telefonen for å endre inneholdet uansett?

Vi må si at vi liker konseptet, som på ingen måte er noen ny tanke, og er veldig spent på hva lille Altek får til. Samtidig innser vi at norske butikkhyller er et fjernt lite mål for Altek fra Taiwan.

Alle foreløpige spesifikasjoner kan du se her »

annonse