Til hovedinnhold

AMD fikser turbo-feil på Ryzen 3000

Vegar Jansen, Tek.no

I sommer slapp AMD tredje generasjon av sin Ryzen-prosessor, også kjent som 3000-serien. Men selv om de nye prosessorene har fått en varm mottagelse, har det også vært spørsmål rundt hvordan disse oppfører seg – eller rettere sagt at de ikke oppfører seg helt som de skal når turboen skal slå inn.

En rekke brukere med Ryzen 3000-prosessorer opplever ganske enkelt at de ikke får de hastighetene de burde.

Men nå lover AMD en viss bedring. I et blogginnlegg forteller de nå om at de har funnet og rettet en feil i sin «turboalgoritme», samt sett på andre muligheter til å ytterligere optimalisere ytelsen til sine nye prosessorer.

Ifølge AMD vil de kunne øke hastigheten med typisk 25 til 50 megahertz under turboboost, da avhengig av belastning. Så dette blir nå bakt inn i en ny prosessorfastvare som skal slippes til hovedkortprodusentene.

En litt mer «kresen» turboalgoritme vil gi lavere strømforbruk og mindre viftestøy.
Vegar Jansen, Tek.no

I tillegg skal denne oppdateringen også gjøre prosessorene litt roligere ved lavere belastninger. Det skal skje ved å gjøre boost-algoritmen flinkere til å «filtrere bort» signaler fra operativsystemet og applikasjoner som får prosessoren til å sette opp farten uten at den egentlig trenger det.

Her nevner AMD eksempler som videoavspilling, oppstart av spill og kjøring av programvare som overvåker maskinvare.

Kommer rundt månedsskiftet

AMD regner med at disse forbedringene, som kommer i BIOS-er med fastvaren kjent som «AGESA 1003ABBA», vil begynne å dukke opp på hovedkortprodusentenes nettsider rundt månedskiftet september–oktober.

Foruten dette vil AMD slippe en ny SDK, altså programvare for utviklere, den 30. september. Denne SDK-en skal gjøre det enklere å få programvare til å lese av prosessorverdier som temperatur, strømforbruk, frekvenser og lignende.

Intel skal slippe «turbo-i9»:
Core i9-9900KS skal nå 5,0 GHz over alle kjerner >>>

(Kilde: SweClockers)

annonse