Tek.no

Nyhet

Apple villig til å betale 4,6 milliarder i forlik om trege telefoner

Apple
3 Mar 2020 07:15

Teknologigiganten Apple vil betale 500 millioner dollar etter at selskapet i det skjulte gjorde eldre iPhoner tregere for å få folk til å kjøpe nye telefoner.

Erstatningssummen, som utgjør over 4,6 milliarder norske kroner, er del av et forlik Apple har inngått etter at de ble konfrontert med et massesøksmål fra misfornøyde kunder. Firmaet skal bevisst ha gjort eldre modeller av iPhone tregere for å eierne til å oppgradere til en nyere modell.

Innrømmet at de gjorde telefonene tregere

Bakgrunnen for massesøksmålet var et eiere av iPhoner tilbake i 2017 opplevde at telefonene deres ble mer langsomme, noe Apple også innrømmet.

Det ble forklart med at selskapet hadde gjort telefonene tregere for å forlenge telefonens levetid og unngå uventet avslutning på grunn av svakt batteri. Til slutt tilbød Apple et bytte av batteri for 29 dollar, 270 kroner, men da hadde mange allerede gitt opp og kjøpt ny telefon i dyre dommer.

Dersom eierne av de trege telefonene hadde blitt opplyst om at problemet lot seg løse ved et billig batteriskifte, ville ikke ha gått til det skritt å kjøpe ny, ble det anført i søksmålet.

Forliket omfatter eiere av iPhone 6, 6S, 7 og SE-modellene. Deltakerne i søksmålet kan få opptil 3.500 dollar hver i erstatning, mens resten vil bli fordelt på dem som leverer inn et krav og erstatning.

Forliket er ikke rettskraftig. En dommer i en domstol i California skal ta stilling til det i april.

Slik sjekker du om mobilen din er tregere

Som en følge av kritikken Apple mottok mot slutten av 2017, oppdaterte de iPhones programvare våren 2018 med en ny batterifunksjon. Siden den gang har du hatt mulighet til å gå inn på mobilens batteriinnstillinger og sjekke batteriets tilstand. Er batteriet veldig gammelt vil det stå at ytelsen er redusert, for å forsikre at mobilen fungerer stabilt. Dette kan du imidlertid skru av manuelt, i tilfelle du vil ha maksimal ytelse.

Gå til innstillinger –> Batteri –> Batteritilstand.

Der står det om batteriet evner å yte maksimalt eller ei.

annonse