Til hovedinnhold

Den største Mac-endringen på 15 år: Apple snur ryggen til Intel

Lanserer macOS Big Sur sammen med egne prosessorer.

macOS Big Sur heter den nye versjonen av macOS.

På årets heldigitale WWDC-lansering bruke Apple først lang tid på å prate seg gjennom de mobile platformene sine, og vi har oppsummert grundig alt som er nytt i iOS her. På tampen av lanseringsvideoen begynte imidlertid også macOS å få mye omtale, og det gikk ikke lang tid før katten var ute av sekken: Apple dropper Intels prosessorer til fordel for egenutviklet maskinvare, akkurat som ryktene tilsa.

Dette vil være første gang på rundt 15 år at Apple endrer platformen maskinene deres kjører på; i 2005 annonserte de overgangen fra PowerPC til Intel.

Når selskapet nå forlater Intel har de fullført en komplett overgang på alle sine ulike enheter til egenutviklede prosessorer, inkludert iWatch, iPhone, iPad og nå Mac. Men hva betyr egentlig overgangen i praksis?

Fokus på strømgjerrighet og ytelse

Ett av punktene Apple la aller størst vekt på i presentasjonen av det nye maskinvaren sin var ytelsen, og ikke minst «power per watt». Eller hvor strømgjerrige prosessorene er, altså. Her skal det visstnok ha vært tatt sjumilssteg kontra tidligere maskiner med Intel-maskinvare under panseret, og Apple lover at utviklingen bare vil fortsette.

Apple sammenligner den nye MacBook-prosessoren med utviklingen de har hatt på iPhone-fronten med A-prosessorene.

Som eksempler trakk de frem at iPhone-prosessorene fra første til nåværende generasjon har blitt 100 ganger raskere, mens iPad-ene har fått 1000 ganger raskere grafikk. Hva dette egentlig betyr i praksis sa de lite om, men at Apple har lært seg å lage egne binærtallknusere er det liten tvil om.

Overgangen fra Intel betyr også overgangen fra x86-rammerverket til ARM, som er det samme rammeverket både Android og iOS bygger på. Dette er en helt fundamental struktur som ligger til grunn for alt i en maskin, og Apple har således måtte bygge opp alt av egne apper fra bunnen av igjen for å fungere med den nye maskinen.

Heldigvis skal utviklere slippe å gjøre dette for alle eksisterende apper. Apple har nemlig også laget et programmeringsrammeverk kalt Universal 2, som skal sørge for at apper fungerer sømløst for både Intel- og Apple-baserte maskiner. Dette er nok også helt nødvendig for å holde liv i de eksisterende Intel-maskinene i en del år fremover. De har også faktisk enda et par Intel-baserte maskiner på lur, lot de oss vite.

A12Z Bionic blir tilgjengelig for forbrukere mot slutten av året

Apple sa ingenting om hva slags type prosessorer de ville lansere, hvor kraftige disse ville være, hvilken litografi de bygges på eller hvor mange kjerner de vil ha. Det de derimot røpet var navnet på én av dem: A12Z Bionic:

Modellnavnet på prosessoren kan sees tydelig.

Utviklere skal allerede nå kunne få tilgang på den nye maskinvaren, via en Mac Mini-maskin med denne prosessoren på innsiden kalt «Developer Transition Kit». For oss vanlige dødelige (les: forbrukere) vil det første produktet med en slik prosessor bli tilgjengelig mot slutten av inneværende år, og innen to år vil Apple ha foretatt en fullstendig overgang til den nye maskinvaren i alle sine eksisterende Mac-segmenter.

Overgangen til Apples nye platform skal visstnok være lettere for utviklere som allerede har laget apper til andre av Apples platformer (iOS, for eksempel). Selv om en app ikke allerede skulle være i denne situasjonen, vil imidlertid et nytt mellomledd kalt Rosetta 2 automatisk kunne oversette apper skrevet for Intels platform til Apples nye platform.

Utviklere får tilgang på denne for å behjelpe overgangen til den nye platformen.

Rosetta 2 har navnet sitt fra Rosetta-steinen, som ble brukt til å løse gåten om hvordan det eldgamle egyptiske hieroglyfspråket skulle leses. Og den opprinnelige programvaren Rosetta, vel, det var programmet som oversatte apper fra PowerPC til Intel en gang i fordums tid.

Alle iOS- og iPadOS-apper vil også fungere fullstendig sømløst på maskiner med den nye maskinvaren, slik at du for eksempel kan spille iOS-spill rett på MacBook-en din. Rosetta 2 vil også oversette spill som allerede finnes til macOS direkte, slik som Shadow of the Tomb Raider.

Dette skal også hjelpes av at alle Apples nye prosessorer skal ha kraftige grafikkmuskler innebygget. Nøyaktig hvor kraftige vet vi selvsagt ingenting om så langt, men det Apple viste fra scenen fra det nevnte spillet så relativt ålreit ut.

For øvrig har Apple visstnok allerede fått en bråte apper fra tredjepartsutviklere bygget opp fra grunnen igjen til å fungere på den nye maskinvaren. Adobe Photoshop og Microsoft Office-appene er eksempler. Ja, også vil Apple selvsagt fortsette å støtte sine eksisterende Intel-baserte maskiner med oppdateringer i lang tid fremover.

Nå kommer macOS Big Sur

Til sist er det også verdt å nevne at Apple også lanserte en helt ny versjon av macOS, som kommer til både eksisterende og nye Mac-er. Hva den heter? macOS Big Sur, oppkalt etter nok et område i San Fransisco-regionen i California, nær Apples hovedkvarter.

Her integreres iOS og iPadOS mye tettere opp mot macOS, både designmessig og bruksmessig. Det vil være mye lettere å bytte mellom ulike enheter, og integrere apper fra de ulike platformene i hverandre.

Designet er som nevnt også mye likere, og for mange vil det nok fremstå som lettere og mer moderne. Det er i alle fall mye likere enn det pleide å være, over hele Apples produktportefølje. Nye ikoner, drop down-menyer og nye animasjoner preger de fleste programmer, eksempelvis volumjusteringen.

Ny volumjustering.

Catalyst-apper vil også gjøre sitt inntog, altså apper som er direkte overført fra iOS og iPadOS. I mange tilfeller er det nok ikke en gang nødvendig eller ønskelig med egne Mac-versjoner, all den tid disse appene fungerer fint frittstående og nå er helt «gratis» i operativsystemet.

Safari har også fått en overhaling, med en ny hjemmeside du kan tilpasse mye mer enn før. Her kan du legge inn et eget bilde og aktivere en rekke ulike widgets med innhold fra ulike kilder spesialisert for deg. Utvidelser i Safari er nå også «a thing», og du kan gi dem tidsbegrenset tilgang til å brukes på enkeltsider.

Ja, også skal søket være bedre. Hele femti prosent raskere enn Chrome, påstås det. Hvilke tall eller målinger Apple har brukt her sies det veldig lite om, dog. Men Apple har i alle fall gjort grep for å hindre at du blir sporet geografisk mens du surfer, og gi deg en liste over alle handlinger en nettside forsøkte seg på og alt nettleseren greide å blokkere.

Les også
Apple-brukere melder om store problemer med tilkoblingene på MacBook Pro og Air
annonse