Til hovedinnhold

Nå kommer oppstartslyden på Mac tilbake

Det var mange teknologientusiaster som ble mer opprørt enn kanskje strengt tatt nødvendig da Apple i 2016 bestemte seg for å fjerne den ikoniske oppstartslyden fra MacBook-ene sine.

Lyden hadde i litt ulike iterasjoner vært med i Apples maskiner siden 1987, og en god del brukere sa høylydt fra om at dette gikk på akkord med nostalgirefleksen deres. Nå melder The Verge om at lyden er tilbake i Apples nyeste operativsystem, macOS Big Sur.

Lyden var også teknisk sett tilbake i forrge versjon, macOS Catalina, men måtte da aktiveres gjennom en konsollkommando. Så det var nok neppe veldig mange som faktisk gjorde dét.

I Big Sur er lyden aktivert som standard, til glede for mange. Men i motsetning til tidligere versjoner kan du nå aktivere og deaktivere lyden direkte fra maskinens systeminnstillinger. Dermed kan både de som liker stillheten fra nyere generasjoner MacBooker og nostalgikerne blant oss få tilfredsstilt sine lydbehov.

Gjorde et nummer ut av det på lanseringen

Apple selv gjorde et stort nummer ut av at lyden var tilbake på lanseringseventet til macOS Big Sur, der de også dro sløret av nye iOS 14 og en rekke andre nyheter. Før Mac-delen startet kom det nemlig et eplesymbol til syne, med den tilhørende akkorden mange kjenner så godt til etterhvert.

Oppstartslyden er heller ikke den eneste akustiske endringen i Big Sur. Hele lydregisteret er blitt gjennomarbeidet for å gi en ny opplevelse, men samtidig også være gjenkjennbart.

Dette skal Apple ha gjort ved å rett og slett bruke utdrag av de gamle lydene og mikse dem på nytt, slik at selv nye lyder skal ha tilknytning til lydene de erstatter. Dette gjelder også oppstartslyden, selv om den for alle formål høres nokså lik ut ved første, eh, ørekast. Det har flere «early adopters» av det nye operativsystemet allerede prøvd ut:

STARTUP SOUND https://t.co/RP2YIkAKOO
Les også
Den største Mac-endringen på 15 år: Apple snur ryggen til Intel
annonse