Tek.no

Nyhet

Prosessorgiganten ARM snur. Vil samarbeide med Huawei likevel

Sier teknologien er britisk, ikke amerikansk.

ARM
28 Okt 2019 16:00

I mai i år fikk Huawei alvorlige problemer etter at USAs myndigheter satte selskapet på en såkalt entity-liste. I praksis betydde det at amerikanske selskaper ikke fikk lov til å selge produktene eller tjenestene sine til den kinesiske mobilprodusenten.

Det fikk også konsekvenser for den britiske prosessorutvikleren ARM, som i mai sa de ikke lenger kunne samarbeide med kineserne om mobilprosessorer, fordi ARMs teknologi kunne ha amerikansk opphav.

Nå har ARM snudd. Etter en langvarig intern granskning har de nå konkludert med at teknologien for både deres nåværende prosessorteknologi og neste generasjon har britisk opphav.

Britisk, ikke amerikansk

– ARMs v8 og v9 bruker teknologi med britisk opphav, sier en ARM-talsperson til Reuters.

Ettersom de mener at teknologien har britisk opphav, og dermed ikke stammer fra USA, kan de fortsette å samarbeide med Huaweis mobilprosessorerprodusent, HiSilicon. USAs forbud gjelder tross alt bare amerikanske selskaper og deres produkter, tjenester og teknologier.

– ARM kan gi støtte til HiSilicon for både ARM v8-A-arkitektur samt neste generasjon av den arkitekturen. Det kommer som en følge av en grundig gjennomgang av begge arkitekturene hvor det ble avgjort at begge har britisk opphav, sa talspersonen.

Får samarbeide frem til november

ARMs avgjørelse kommer i siste liten. Huawei fikk utsatt forbudet fra amerikanske myndigheter til november, og ligger fortsatt an til å miste en rekke amerikanske partnere innen kort tid. Med ARMs avgjørelse står de litt tryggere i tiden som kommer.

Forbudet har imidlertid hatt store konsekvenser for Huawei. Deres nyeste toppmodell denne høsten, Huawei Mate 30 Pro, slippes i utgangspunktet bare i Kina, ettersom deres nye produkter ikke får bruke amerikansk teknologi. Det betyr i praksis at de ikke kan bruke alle appene vi er vant til å ha tilgang til, ettersom den ikke får ha applikasjonsbutikken Google Play Store.

I Podcasten Verdens Gang kan du høre mer om hvordan Donald Trumps avgjørelse kan få langvarige konsekvenser for mobilinnovasjonen og ikke bare Huawei.

annonse