Nyhet

Nå kan du sperre Facebook fra å bruke data om deg fra andre nettsteder

Facebooks nye oversikt over «Aktivitet utenfor Facebook» gir et ganske skremmende innsyn i hvor mye data som sirkulerer om aktiviteten vår på nett.

«693 apper og nettsteder har delt din aktivitet», heter det for undertegnede i den nye oversikten til Facebook.

693 apper og nettsteder har altså fortalt Facebook hva jeg har surfet på og er opptatt av eller interessert i å kjøpe, og at jeg kan se denne informasjonen er en del av et nytt Facebook-verktøy som heter «Off Facebook Activity» eller «Aktivitet utenfor Facebook» på norsk.

Verktøyet ble opprinnelig lansert i utvalgte land i august 2019, men rulles nå ut globalt - deriblant i Norge. Det var NRK som meldte om saken først.

Slik finner du frem

Informasjonen Facebook får kan for eksempel være at du så på en bukse i en nettbutikk, som butikken så kan bruke til å kjøpe annonser for å minne deg på å kjøpe nettopp den buksa. Det kan også rett og slett være innloggingsinformasjon fra apper og nettsteder som bruker Facebook til innlogging, for eksempel.

Facebook bruker også informasjonen blant annet til å foreslå sider og grupper til deg, «hjelpe deg med å oppdage nye merker» og altså å vise deg «mer relevante» annonser. De gjør imidlertid oppmerksom på at oversikten ikke inneholder de mest nylige interaksjonene, og at oversikten ikke inneholder absolutt alle detaljer, som for eksempel hvilke produkter du har lagt til i en handlevogn.

For å finne frem til informasjonen må du gjennom ganske mange klikk, og du må nærmest vite hvor den er for å kunne finne den.

På skrivebordsversjonen av Facebook må du klikke på den lille pilen øverst i høyre hjørne og velge «Innstillinger». Derfra velger du «Din Facebook-informasjon» og så «Aktivitet utenfor Facebook». På høyre side finner du så «Administrer informasjonen din utenfor Facebook».

For å få se dataene må du dessuten skrive inn passordet ditt en ekstra gang. Se fremgangsmåten under.

Lar deg slette og sperre

Om du ønsker å unngå at Facebook bruker denne informasjonen, kan du velge både å slette dataene som ligger der i dag og også å sperre for fremtidig aktivitet.

Facebooks advarsel hvis du ønsker å skru av fremtidig bruk av «Off Facebook Activity».

Før du gjør det får du en ganske tydelig advarsel om at du blant annet ikke lenger vil kunne bruke innlogging med Facebook, og Facebook gjør det naturligvis også klart at du fortsatt vil se like mange annonser som før.

Det er heller ikke slik at nettstedene ikke vil sende dataene til Facebook, men de vil kun brukes til målinger og å forbedre annonsesystemene deres, ifølge advarselen.

Til NRK sier Facebooks vanligvis ganske mediesky norgessjef Rune Paulseth at personvern er ekstremt viktig for å opprettholde tillit.

– Vi ser at det som opptar våre brukere mest er hvordan vi håndterer personvernet og de dataene vi bruker. Det er ekstremt viktig for oss å gjøre noe med tilliten, ja.

annonse