Tek.no

Nyhet

Appen Smittestopp lanseres torsdag

Illustrasjonsbilde av en Samsung Galaxy S20 Ultra.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I en invitasjon til den daglige pressekonferansen med statsminister Erna Solberg blir det informert at appen Smittestopp skal lanseres torsdag, skriver NTB.

Mer informasjon om appen blir tilgjengelig under pressekonferansen som starter 16:00 torsdag.

Gir beskjed om nærkontakt

Smittestopp-appen skal gi et varsel om man har vært mindre enn to meter fra en coronasmittet i mer enn 15 minutter.

Av hensyn til personvern får man ikke vite hvor og når på dagen man møtte den koronasmittede.

– Appen og løsningen for digital smittesporing har to formål. Det ene er sporing av nærkontakter som har vært utsatt for smitte slik at de kan få rask beskjed om dette med råd om hvordan de skal forholde seg. Det andre er bruk av aggregerte og anonyme data på befolkningsnivå, som kan brukes til å måle effekten av samfunnstiltak, sa assisterende direktør på Folkehelseinstituttet, Gun Peggy Knudsen til VG mandag.

Ekspertgruppen som gjennomgikk appen fortalte mandag at de ikke hadde noen problemer med sikkerheten i appen, men at hovedutfordringen var hvem som har tilgang til dataene i skyen.

– For lukket

Blant kritikerne har vært advokat Jon Wessel-Aas, som mener prosessen rundt appen har vært for lukket og at den er mer inngripende enn den trenger å være. Overfor NRK reagerer han på at dataene skal lagres i en sentral database.

– For appens anførte mål, smittevarsling, er det ikke nødvendig med en løsning der opplysningene om den enkelte lagres sentralt, sier Wessel-Aas, som også skrev en kronikk om saken i VG.

Wessel-Aas og flere har etterlyst at FHI offentliggjør kildekoden til appen, slik at sikkerhetseksperter kan kikke på den. FHI har på sin side sagt at de ikke ønsker å bidra til at ukjente eller ondsinnede aktører kan misbruke løsningen, mens Simula, som utvikler appen, har lagt ut flere artikler hvor de forklarer hvorfor kildekoden ikke er åpen.

64 prosent av de spurte i en Ipsos-undersøkelse svarte for øvrig at de var positive til appen. I Norsk koronamonitor, en annen undersøkelse, svarte 52 prosent at de trodde de ville laste ned appen.

annonse