Jobbe i vinterferien?
Ikke alle kan unne seg vinterferie, men med en fleksibel jobb og tillatelse fra sjefen din kan du kanskje ta ”bortekontor” en uke likevel. Selv du som har en hel friuke på å boltre deg i skiløypene eller i alpinbakken kan finne det praktisk å ha tilgang til internett for å sjekke mail og nyheter – eller føreforhold. Og det er her mobilt bredbånd kommer inn i bildet.
Ved å koble deg opp via mobilnettet får du altså internett på PC-en hvor enn du ferdes. Nesten.
Vurdere behov
Du har kanskje mobilt bredbånd fra før – med bindingstid –, og da vil neppe våre anbefalinger ha noen verdi annet enn som referanse. Denne artikkelen er imidlertid beregnet på deg som ennå ikke har kastet deg på mobilt bredbåndsbølgen, eller som vurderer å bytte abonnement (dersom du er utenfor bindingstid). Ettersom det finnes abonnement som er beregnet på ulik bruk, er det vesentlig å vurdere sitt eget behov før man bestiller.
Telenor, NetCom og Ice.net er de klart største markedsandelene på mobilt bredbånd, men andre aktører – som Tele2 og Chess – har også konkurransedyktige tilbud. Ice.net skiller seg ut fordi de bruker CDMA-teknologi som gir en langt bredere dekningsgrad. Telenor har oppgradert til 7,2 Mbit/s-hastigheter en rekke steder, mens NetCom nå tilbyr 4G (LTE) i Oslo. Slikt – i tillegg til pris – kan få betydning for ditt valg av mobilt bredbåndsleverandør.
(Artikkelen fortsettes.)
Sporadisk bruk
I uke 8- eller 9 reiser mange på vinterferie. Og for deg som normalt ikke har behov for mobilt bredbånd, har det tidligere vært ugunstig å tegne et mobilt bredbåndsabonnement. Nå finnes imidlertid minst to løsninger som kan være aktuelle.
Den ene er Ice.nets ukeabonnement hvor du betaler 175 kroner per påbegynte uke. Du må imidlertid også betale 1 495 kroner for et kompatibelt USB-modem (engangsutgift), så totalt sett blir dette en dyr løsning på kort sikt. Når du først har kjøpt modemet, kan du imidlertid bruke det i påskeferien, sommerferien og høstferien også – eller oppgradere til et annet abonnement og bruke mobilt bredbånd jevnlig dersom det skulle bli aktuelt. Det er ingen fast bruksbegrensning på dette abonnementet, så det tillater normal bruk av internett. Tilbudene for deg som for eksempel bare trenger mobilt bredbånd i ferier er magre, men ideen om ukeabonnement kan nok passe en del brukere. Synd at USB-modemet er såpass mye dyrere enn hos 3G-aktørene.
Det andre alternativet er NetCom Mobilt Bredbånd Kontant. Dette er rett og slett som et slags kontantkort hvor du betaler 2 kroner per MB i løpende datapris. Startpakken med USB-modem koster derimot bare 499 kroner, og inkluderer også 100 MB data. Ulempen er at det fort kan koste deg mange penger med en løpende datapris på 2 kroner per MB: Du bør ikke streame video eller film, ikke kjøpe- og laste ned musikk, ikke sende e-poster med store filvedlegg etc. Faktisk bør du surfe på en så spartansk måte som mulig for å holde kostnadene nede, og det forringer surfeopplevelsen. Det positive er jo at startpakken med USB-modem er billig, og med litt klokskap trenger ikke dette å bli en alt for dyr løsning. Igjen kan du jo oppgradere til et annet NetCom-abonnement som er beregnet på hyppigere bruk dersom det skulle bli aktuelt.
(Artikkelen fortsettes.)
For deg som surfer en gang i blant
Hvis du normalt ikke har bruk for mobilt bredbånd, men synes det kunne vært praktisk å ha i vinterferien og en sjelden gang i blant for øvrig, finnes det nå flere gunstige løsninger du kan vurdere.
Telenor tilbyr en gunstig datapakke med 500 MB data for 99 kroner per måned (eller 149 kroner per måned i ett år med USB-modem). Dette abonnementet, kalt Av&Til, er et meget godt alternativ for deg som har behov for mobilt bredbånd en gang i blant. Datamengden er stor nok til at du fint kan sjekke mail og surfe på internett, og prisen er samtidig relativt overkommelig dersom du føler behov for å ha tilgang til internett hvor enn du befinner deg.
Tele2 tilbyr et tilsvarende abonnement kalt Small. Her får du 500 MB til 89 kroner per måned, samt USB-modem til 1 krone med ett års bindingstid. Altså ingen ekstra månedspris for dette, og det er meget positivt. Etablering av abonnementet koster imidlertid 299 kroner. Tele2 benytter NetComs 3G-nett.
Disse to abonnementene er de beste alternativene for litt bruk.
Litt hyppigere
Men 500 MB per måned er en datamengde noen vil fnyse av. Dette gjenspeiler nemlig en tilstrekkelig datamengde for en aktiv mobilsurfer, men det blir kanskje i minste laget hvis man surfer på en PC. Da er det godt at det finnes abonnementer som er beregnet på litt mer bruk.
Her finner vi abonnementer som gir deg tilnærmet fri (normal)bruk – det vil si 4-5 GB per måned – mellom et visst klokkeslett. Her er Telenor Kveld&Helg, NetCom Fritid, Tele2 Fritid og Chess SurfQueen ganske jevngode. Det negative med alle disse abonnementene er at du betaler en løpende datapris for bruk utenfor det allokerte tidsrom (7-8 til 17-18). Det er imidlertid positivt at Tele2 ikke tar seg ekstra betalt for subsidiert USB-modem med bindingstid, mens Chess byr på en interessant låneløsning på dette området – at du altså låner USB-modem i stedet for å kjøpe.
Ice.net tilbyr i stedet en høyere datamengde – 1 GB – til 199 kroner per måned, hvor du kan surfe når som helst på dagen, og det kan være mer interessant for noen. USB-modem kan kjøpes til 1 krone med bindingstid.
(Artikkelen fortsettes.)
Mye bruk
Dessverre, men forståelig nok fordi mobilt bredbånd er en delt ressurs, er det ingen aktører på det norske markedet som gir deg fri bruk til en fast månedspris – altså uten hastighetsbegrensninger eller ekstra betaling etter en viss grense. Men du kan i det minste abonnere på 4-5 GB per måned til en ganske akseptabel pris hos samtlige aktører:
Tele2 Large til 239 kroner per måned (inntil 4G), NetCom HeleTiden og Chess SurfKing til 249 kroner per måned (inntil 4GB), Ice.net Alltid til 299 kroner per måned (hastighetsbegrensning ved unormalt høyt bruk), og Telenor Dag&Natt til 299 kroner per måned (inntil 5 GB, 349 kr./mnd. i bindingstiden). Også disse alternativene er nokså jevngode. Tele2 har marginalt den laveste månedsprisen, mens alle unntatt Telenor gir deg som kjøper USB-modem til 1 krone uten ekstra månedspris i bindingstiden. Chess tilbyr også her låneavtale på USB-modem, og forskjellen blir i så fall at du slipper unna bindingstiden. Bor du i Oslo kan det også være vel verdt å vurdere 4G til 699 kroner per måned for å få høyere hastigheter.
Fordelen ved å velge et slikt abonnement er at du kan surfe omtrent som du ville gjort på PC-en din hjemme via fastnettsbredbånd. Eller, hastighetene blir neppe de samme, men du trenger i alle fall ikke å bekymre deg for å besøke kapasitetskrevende nettsider eller å unngå streaming av You Tube-videoer etc. Fildeling, server-hosting, hyppig filmstreaming og annet som genererer store mengder datatrafikk bør du derimot ikke foreta deg med oppkobling via mobilt bredbånd.
Test din mobilt bredbåndshastighet i vårt Speedometer
Hvilket mobilt bredbåndsabonnement foretrekker du? Kommenter i forumet.