Både kjapp og stor

Vi kunne selvfølgelig alle tenkt oss å bytte ut den gamle, konvensjonelle harddisken vår med en splitter ny SSD. For å friske opp i hukommelsen står altså SSD for Solid State Drive og virker som en vanlig harddisk. Men innvendig leser og skriver den ikke til roterende plater som i en tradisjonell disk, men bruker i stedet minneteknologi.
Dette gir en SSD flere fordeler i forhold til en vanlig harddisk: lavt strømforbruk, ingen bevegelige deler, lydløs og ikke minst er den rask. I motsetning til en gammel harddisk har den jo ingen mekanikk som må flyttes. Mer om hvor stor forskjellen er kan du se i artikkelen Dobbelt så rask med ny disk, der vi sammenligner tre vanlige harddisker og en SSD.
Men en SSD koster, og ser vi på hvor mye lagringsplass du får for pengene er det ingen tvil om at de konvensjonelle harddiskene hersker. En SSD på 256 GB koster typisk rundt fem tusen kroner. Du får en vanlig harddisk (til bærbar) på 250 GB for fire hundrelapper.

For den som likevel vil ha en SSD er det greit å vite at de også kommer i mindre (og større) kapasiteter. Blar du opp omtrent femten hundre kroner kan du få en SSD på 64 GB, men dette er jo ikke nok til å dekke alles plassbehov. Hvis du har en stasjonær eller bærbar med mulighet for flere harddisker kan du jo bruke en slik som systemdisk og ha en vanlig harddisk for lagringsplass. Men om du har en vanlig bærbar blir da 64 GB gjerne litt lite, mens det å betale tre tusen for en SSD på 128 MB kanskje blir vel mye.

God blanding

For alle dem som ikke har råd eller mulighet til å kunne kombinere en SSD og en vanlig harddisk, kommer nå diskprodusenten Seagate med en ny hybriddisk som på en måte skal gi SSD-fart til en mer levelig pris. Herligheten heter Momentus XT og skal komme i kapasiteter på 250, 320 og 500 GB.


Hybrider mellom SSD og vanlige disker har riktignok vært forsøkt før, men med liten suksess. Nå mener dog altså Seagate at de har funnet formelen: En vanlig 7200 RPM (rotasjoner per minutt) SATA-disk kombineres med 4 GB SSD og 32 MB cache, og gis et oppkok med algoritmer og programvare som gjør at disken tilpasser seg ditt operativsystem og bruksmønster.
I følge Seagate skal Momentus XT for eksempel laste inn Windows 7 kun fem sekunder saktere enn en vanlig SSD, 15 sekunder raskere enn en 300 GB Velociraptor (de raskeste konvensjonelle harddiskene for privatmarkedet, journ. anm.) og litt over 30 sekunder raskere enn en vanlig 7200 RPM harddisk.
Den nye disken skal være rett rundt hjørnet, og modellen på 500 GB vil koste deg litt over tusenlappen.
Kilde: Computerworld

Les også
Slik blir Intels nye SSD-er
Les også
Verd å vite om SSD
Les også
Verdens største harddisk
Les også
SSD i gigantformat
Les også
Dobbelt så rask med ny disk
annonse