Til hovedinnhold

Trues av App Stores

For sju måneder siden kunne både NetCom og Telenor melde at mobilspillsalget gikk meget bra, med tusenvis av nedlastninger hver uke. Når vi spør denne gangen har mye av gløden ebbet ut, og begge operatørene innrømmer at det er langt tøffere konkurranse nå – både fra Apples App Store og øvrige produsenters applikasjonsbutikker.

- Vi merker konkurransen ved at flere kunder kjøper iPhone og laster ned direkte fra App Store. Samtidig ser vi at interessen for spill opprettholdes hos de som har andre terminaler. Men økt volum fra terminaler med egne App Stores gjør at kundene handler flere steder enn tidligere, forteller innholdssjef Marius Halle i NetCom til Mobilen.no.

Håper på Android
Telenor kveder den samme visa, og hinter om at de vil skifte fokuset noe i årene som kommer.

- Med iPhones inntreden der kunden kjøper spill og applikasjoner gjennom App Store, påvirker dette når det gjelder både omsetning og nedlastinger innen Java-spill. Veksten vi tror på de kommende årene vil ligge innen Android-spill og enklere spill som krever mindre tid, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor til Mobilen.no.

- Det er verdt å merke seg at Android-brukerne i Norge har ikke hatt det samme tilbudet som iPhone-brukere. Dette ønsker Telenor å gjøre noe med, og det jobbes med en Android-spillbutikk i disse dager. Flere aktører som Nokia og Sony Ericsson har utvidet/lansert applikasjonsbutikker i fjor. Vi kan ikke direkte se dette som en konsekvens i nedgangen, men jeg vil anta det er noe av årsaken, legger Krokan til.

(Artikkelen fortsettes.)

Færre nedlastninger
I juni 2009 uttalte Marius Halle i NetCom at de hadde anslagsvis 3-400 spillnedlastninger daglig – altså rundt 2 500 per uke. Nå ser det imidlertid mørkere ut:

- Antall spillnedlastninger varierer litt, men de siste månedene har det ligget på i overkant av 1 500 per uke fra vår portal, forteller Halle.

Mest populære spill
Hvilke tre mobilspill er mest populære i øyeblikket?

- The Simpson 3, Bejeweled, Skijump 2010. Med Vancouver 2010 som runner up. Samt Pacman Championship som stadig holder seg blant topp 5, svarer Halle i NetCom.

(Artikkelen fortsettes.)

Anders Krokan i Telenor lister opp Edge, Bejeweled og Tetris som de tre mest populære spillene blant deres kunder, og kommer med følgende kommentar:

- Edge har på kort tid blitt veldig populært. Dette er et spill der man bruker bevegelsessensorene i mobilen til å flytte en brikke helt frem til måldestinasjonen. Spillet går ut på å manøvrere utenom hindringene som oppstår. Et spill som anbefales på det sterkeste!

Klager på innholdstjenester
Forbrukerombudet rapporterte nylig at de hadde mottatt rekordmange klager i 2009, og at klager på innholdstjenester hadde haglet inn. Mobilspill går definitivt under kategorien ”innholdstjeneste”, så vi lurte på om Telenor og NetCom også hadde fått en klagestrøm fra sine kunder når det gjelder mobilspill.

- Vi har svært lite klager på kjøp av mobilspill. Om en kunde klager fordi han ikke har fått lastet ned et spill får han mulighet til å laste ned på nytt, ellers blir pengene refundert. De fleste kundehenvendelser når det gjelder spill går mer på hvor man finner spillet på sin telefon, samt hvordan man spiller det spesifikke spillet, sier Halle i NetCom.

- Når det gjelder klager på nedlastede spill, har jeg ikke fått informasjon om at det er noen problemer med de spillene vi tilbyr. Men kunden skal jo få nyte godt av den varen de har betalt for - det er jo en selvfølge. Dersom noen opplever at de har betalt for noe de ikke får, er det viktig at de kontakter den aktøren de har kjøpt spillet fra, svarer Krokan i Telenor.

Les også: Test av Texas Hold’ Em Poker

Mer om
annonse