Til hovedinnhold

Lover enklere backup og fildeling

I dag er det som regel ikke et spørsmål om hvorvidt en familie har en datamaskin i huset eller ikke - det er heller et spørsmål om hvor mange de har. For enklere deling og tilgang på filer over nett, sentralisering av backup, eller nedlasting og streaming av mediafiler er det flere og flere som går for en form for hjemmeserver - det være seg en avansert NAS (nettverksdisk) eller en vanlig datamaskin.
Les også: Dra nytte av din gamle PC
Selv om spesiell serverprogramvare på ingen måte er påkrevd for å sette opp en hjemmeserver, kan det være en grei løsning for deg som ikke vil knote så altfor mye. Vi har tidligere kikket på Windows Home Server (WHS), som var Microsofts første serveroperativsystem rettet mot "mannen i gata".

Kodenavn Vail

Neste utgave av WHS (altså WHS versjon 2) har fått kodenavnet Vail, og har omtrent vært i utvikling siden den første WHS ble sluppet på markedet på slutten av 2007. Mens forgjengeren er bygget på Windows Server 2003, har Vail hentet mye kode fra Windows Server 2008 R2, som er et 64-bit OS. Det betyr at WHS Vail vil kreve litt mer oppdatert maskinvare.
En annen ting å merke seg er at WHS Vail skal komme i to versjoner - Standard og Premium. Etter alt å dømme vil sistnevnte i større grad være rettet mot små bedrifter.
Den nye WHS'en har naturligvis fått et friskere grensesnitt, og skal ellers ha konsentrert utviklingen rundt fire nøkkelområder. I korthet er det snakk om å gjøre serveren enda enklere å komme i gang med, gi den bedre streamingmuligheter over Internett, samt forbedre sikkerhetskopiering og gjenoppretting. I tillegg skal det blir enklere for produsentene som leverer ferdige hjemmeservere (som HP og Acer) å videreutvikle og skreddersy programvaren i forhold til maskinvare.
Du kan ta en kikk på noen av nyhetene i denne videopresentasjonen:

Test den selv

WHS Vail slippes trolig i løpet av året. Er du utålmodig og en av dem som har en egnet datamaskin stående i et hjørne, er det mulig å allerede i dag ta en nærmere kikk på på det nye operativsystemet. Meld deg i så fall på her for å laste ned og teste ut betaversjonen.
Kilde: WindowsITPro

annonse