Til hovedinnhold

Gaming

NyhetDisse spillene bør du ta med på ferie

Månedens anbefalte Android-spill

Disse spillene bør du ta med på ferien.

Side 1

[Gamer.no]: Det er endelig sommer, og selv i kalde Norge har temperaturen til tider steget til ferienivå. Disse månedene er stort sett lavsesong når det gjelder spill, men mobilspillene ankommer som aldri før. Det er nemlig høysesong for dødtid som passasjer på kollektivtrafikk og bobil, og en god anledning til å bruke litt ekstra penger på mobilt tidsfordriv. Utgiverene ser ut til å ha skjønt dette, og vi kan denne måneden anbefale alt fra leilighetsspisende gigantmonstre til en av årets peneste førstepersonsskytere.

Star Sloth

Sjanger: Shoot'em up
Pris: 12,21 kr
Type: Android (testet), iPhone
Utvikler: FPO Projects
Kan kjøpes her

I en fjern fremtid er verdensrommet i følge Star Sloth befolket av små, bjørnelignende krabater. Disse ser ut til å ha en forkjærlighet for romvandringer i minebelagte asteroidefelt. Nøyaktig hva som har skjedd med menneskeheten forbigår spillet i stillhet, men en ting er sikkert: Hurtigmat finnes fremdeles. Denne må leveres, og sjefen for den lokale hamburgersjappen har leid inn et dovendyr til å fly «hamburgervognen» sin. Denne har påmontert kanon, noe som naturligvis er glimrende for kjapp levering til sultne rombamser.

Dessverre mangler dette fartøyet førerrom, og dovendyret må derfor ikke bare få levert hamburgere til sultne kunder, men også holde seg fast. Av en eller annen grunn er asteroidefeltene også minebelagt, og dette kan derfor være en utfordring. Heldigvis er minene nokså lettutløselige greier — det holder nemlig i massevis å treffe dem med en hamburger, for å få dem til å detonere. Vår jobb er derfor å hjelpe dovendyret til å treffe både kunder og farlige gjenstander med hurtigmat.

Til forskjell fra tradisjonelle shoot’em up-spill, har vi ingen mulighet til å påvirke fartøyets bevegelse. Vi beveger oss langs en fast bane, i konstant fart. Til tross for tilsynelatende lavt tempo, kan dette bli mer enn utfordrende nok. Dette er et underholdende og godt gjennomført spill, og en festlig variasjon innen sin sjanger.

Star Sloth: 7/10 Godt

iSiege: Nuclear Option

Sjanger: Strategi, baseforsvar
Pris: 11,44 kr
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: pewpewentertainment
Kan kjøpes her

En av nittitallssjangrene jeg har best minner fra, er den turbaserte «artillerisjangeren», være det seg mer realistiske Scorched Earth eller humoristiske Worms. iSiege er hverken turbasert eller rent basert på ballistiske angrep, men både konsept og grafikk vekker like fullt nostalgiske følelser. Dette er god, gammeldags sidescrollende taktikk, vel å merke med sanntids-action og forskjellige typer enheter.

Målet i Nuclear Option er å rasere motstanderens base, før det samme skjer med deg. Grunnprinsippet er veldig enkelt. På angrepssiden har du tilgang på infanteri, kavaleri og missiler. Så fort du sender ut infanteri eller kavaleri, marsjerer de kritikkløst i retning den andre leiren. På forsvarssiden har du flere elektroniske hjelpemidler, som forstyrring av fiendens styringssystemer, en eller annen innretning som forvirrer fiendens tropper slik at de reiser hjem igjen, samt veisperringer og annet. Offensive enheter og veisperringer frigis med et visst intervall. Andre defensive tiltak får du som bonus avhengig av hvordan du forsvarer deg.

Selv om mekanismene er enkle, er det viktig å følge med på motstanderen. Jeg opplevde flere ganger å tape fordi fienden skiftet strategi, uten at jeg la merke til det før enhetene var for nær. At man ikke ser fiendens base samtidig som ens egen, gjør rakettskytingen både utfordrende og avhengig av god beregning. At spillet også inkluderer en «pass-along-modus» til spilling mot andre lokalt, er en stor bonus. I tillegg er det mulig å spille mot andre over nettverk. Dette er en av månedens to store tidstyver, og absolutt å anbefale.

iSiege: Nuclear Option: 8/10 Svært godt

Continuity 2

Sjanger: Plattform
Pris: Gratis prøveversjon, fullversjon 6 kr
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: Noodlecake Studios
Last ned prøveversjon her

Retro-plattformspill ser ut til å være i vinden for tiden, og Continuity 2 gjør en artig vri på sjangeren. Spillet er i utgangspunktet svært enkelt. Banene består av noen få hindringer, mynter som kan samles, en nøkkel og utgangsdør. Spillet gjør likevel noe nokså unikt når det gjelder banedesign. Banene består nemlig av et puslespill av ruter, som kan flyttes rundt når man zoomer ut bildet. Mye av poenget er derfor å koble disse riktig sammen for å geleide figuren til riktig sted.

For å gjøre det hele ekstra utfordrende, er brettene timet. Dette er heldigvis frivillig, og påvirker kun antall utmerkelser per brett. Tidskravene for maksimal uttelling er svært strenge. Det er ofte mer behagelig å bruke et forsøk til å finne en strategi, for så å prøve seg på tidskravet på forsøk nummer to.

Elementene av gåteløsning gjør dette til god hjernetrim, og de strenge tidskravene tester evne til raske resonnementer, mer enn reaksjonstid. Jeg setter pris på denne typen sjangervariasjoner, og Continuity 2 er absolutt verdt en titt.

Continuity 2: 7/10 Godt

Ultimate Hangman HD

Sjanger: Hjernetrim
Pris: 6 kr
Type: Android (testet)
Utvikler: EnsenaSoft
Kan kjøpes her

Det mangler ikke på Hangman-varianter på Google Play, men Ultimate Hangman HD er likevel verdt å nevne. Til tross for at spillet ikke gjør noe annet enn å digitalisere gode, gamle Hangman, gjør det nemlig dette svært godt. I tillegg til sjarmerende grafikk, følger det med hele 73 ordkategorier på forskjellige språk, men dessverre ikke norsk.

Flere av kategoriene er tilrettelagt forskjellige eksamener, deriblant vokabulardelen av den viktige SAT-prøven. Dette er ikke minst nyttig dersom du har tenkt deg inn på et amerikansk universitet. Skulle man ønske færre obskure ord man sjeldent har bruk for i dagliglivet, er det fullt mulig å skifte til «standard» ordforråd. Det følger også med en kategori med helt elementær engelsk for nybegynnere.

I tillegg til engelsk følger det med kategorier på nederlandsk, spansk, portugisisk, tysk og fransk. Du kan også lage dine egne ordlister, eller spille på gamlemåten, hvor man på rundgang taster inn ett ord per runde. Tanken er da at man sender mobilen videre etter å ha skrevet inn et ord, og løser hverandres utfordringer. Skulle man gå lei av den tradisjonelle strektegningsgrafikken, er det også flere andre tema å velge imellom. Dette blir likevel litt ensformig på egenhånd, og jeg savner en flerspillermodus online. I lengden foretrekker jeg spill som Wordfeud for å trene ordforråd, men Ultimate Hangman HD har absolutt mye for seg, særlig sammen med andre.

Ultimate Hangman HD: 6/10 Nokså godt

Monsters Ate My Condo!

Sjanger: Hjernetrim, arkade
Pris: 6,05 kr
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: [adult swim] games
Kan kjøpes her

Av og til kommer man over spill som bygger på enkle prinsipper, men treffer spikeren på hodet, og blir gigantiske tidssluk. Monsters Ate My Condo er et slikt spill. Prinsippet er enkelt, men spillet blir likevel fort hektisk. Leiligheter i forskjellige farger daler ned fra himmelen og danner en høyblokk, og gigantiske monstre angriper denne. Hver leilighet kan slenges mot monstrene. Hvis de får leiligheter i deres egen farge, blir de glade. Slenger du feil farge mot dem, blir de etter hvert rasende. Målet er å holde blokken stående, mens man kombinerer farger for å omdanne leiligheter til edle materialer.

Når du får arrangert tre leiligheter av samme farge i rekkefølge, omdannes de til én enhet av bronse. Tre av disse blir til sølv. Og slik fortsetter det. I tillegg faller det fra tid til annen ned bomber, som må fjernes innen en viss tid ved å kombinere dem med tre andre enheter av samme farge. De litt mindre farlige betongblokkene kan fjernes på samme måte. Får du fjernet leiligheter av samme farge som ett av monstrene, forsvinner dette og byttes ut med et nytt. Dette er nyttig hvis monsteret blir for irritabelt.

Det hele går i et rasende tempo, og både gameplay og musikk sendte meg inn i en «transe» det var vanskelig å rive seg løs fra. På mange måter kan spillet sammenlignes litt med Tetris. Her stopper riktignok leilighetene å komme når det blir fullt, men du er likevel avhengig av å få fjernet leiligheter for å overleve. Dette er et av årets desidert beste, og mest underholdende, tidssluk.

Monsters Ate My Condo!: 9/10 Klassisk

Flere spill venter på neste side »

Side 2

Pocket Clothier

Sjanger: Forretningssimulator
Pris: Gratis prøveversjon, 26,99 kr for fullversjon
Type: Android (testet)
Utvikler: Kairosoft
Last ned prøveversjon her

Kairosoft kommer stadig med nye spill, og har fått et velfortjent omdømme som utvikler av gode forretningssimulatorer. Jeg setter ikke minst pris på at de ligger unna mikrotransaksjonsmodellen, da slike spill for min del gjerne mister sin appell når det er tid for å kjøpe mer valuta. Pocket Clothier er en variasjon av den velprøvde malen fra blant annet Game Dev Story og Cafeteria Nipponica. Denne gangen skal du, som navnet tilsier, ta kontroll over en klesbutikk, og målet er å utvide mest mulig.

Som tidligere spill fra samme utgiver, er Pocket Clothier enkelt å komme i gang med, men har betydelig dybde dersom du ønsker det. Selv om man greit kan gå i overskudd ved å plassere ut klær og gjenstander mer eller mindre tilfeldig, er produktplassering en vesentlig del. Særlig viktig er det å plassere kompatible plagg i samme avdeling, slik at du frister kundene til å kjøpe hele antrekk. Lett tilgang til fasiliteter som prøverom, speil, toalett og hurtigmat er også viktig. Hvis man kan trekke kunder til butikken også for ting som mat og drikke, øker man sjansen for samtidig å selge dem klær.

I tillegg til å bygge selve butikken, gjelder det å øke popularitet ved å komme høyt opp på rangeringer når det gjelder ting som renhold, service og lignende. Her kan man melde seg på konkurranser på de områdene man er best, og tilpasse de ansattes evner etter behov. Etter hvert kan man holde forskjellige arrangementer og andre tiltak. Disse gir en midlertidig bonus på popularitet. Det er til enhver tid mer enn nok å gjøre, og det er viktig å satse pengene på riktig område.

Pocket Clothier er som sine forgjengere en solid forretningssimulator, og absolutt verdt pengene. Likevel må jeg innrømme at jeg får følelsen av å spille det samme spillet med nye klær. Variasjonen i detaljer er etter min mening stor nok til å rettferdiggjøre et kjøp, men jeg skulle gjerne se at Kairosoft tok litt større sjanser på å bevege seg bort fra sin vante formel.

Pocket Clothier: 7/10 Godt

The Naked Gun: I.C.U.P

Sjanger: Eventyr
Pris: 27,80 kr
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: DNA Interactive
Kan kjøpes her

Er man født på 80-tallet, er det så godt som umulig ikke å huske The Naked Gun. Disse komediene var svært populære. DNA Interactive har laget et eventyrspill i samme univers, og til tross for at dette ikke faller helt inn under min humor, er spillet nokså underholdende.

I.C.U.P tar form som et klassisk pek-og-klikk-eventyr. Lt. Frank Drebin Jr. har nylig vært igjennom et traumatisk samlivsbrudd, og nettopp flyttet inn i en ny leilighet. Det dukker naturligvis fort opp komplikasjoner — kakerlakker stikker nemlig av med en av hans personlige klenodier. Ikke overraskende er plottet fullt av absurditeter og latterligheter.

I tillegg til etterforskning gjelder det å samle penger — vår eminente etterforsker samler nemlig hermetikkbokser for å pante dem. Det ligger også ordentlige penger rundt om kring, i tillegg til sakspapirer som er på avveie og kakerlakker som kan knuses. Jevnt over er dette et hyggelig og avslappet eventyrspill av den gamle sorten, og ikke minst er dette en sjanger som egner seg godt på mobile enheter.

The Naked Gun: I.C.U.P: 7/10 Godt

N.O.V.A. 3

Sjanger: Førstepersonsskyter
Pris: 49 kr
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: Gameloft
Kan kjøpes her

Skytespill på mobiltelefon har virkelig tatt seg opp, og Gameloft har stått for noen av de beste utgivelsene med N.O.V.A.-serien. De har nylig sluppet det tredje spillet i serien, og resultatet er flott. Dette er noe av det peneste jeg har sett på mobil så langt, og både videosekvenser og spillgrafikk holder svært høy kvalitet. Dette krever naturligvis mye plass; da jeg startet spillet første gang, måtte jeg laste ned 1,7 GB tilleggsdata.

I tillegg til en god enspillerkampanje, har spillet en onlinemodus som fungerer overraskende godt. Kontrollsystemet fungerer svært godt, til å være berøringsbasert. Selv om også andre spill benytter seg av samme prinsipp, med virtuell «joystick» på ene siden og avtrekker samt våpenkontroll på andre siden, er N.O.V.A. 3 svært responsivt. Både bevegelse og sikting fungerer godt. Vel å merke foretrakk jeg selv enspiller over flerspiller. Selv med gode kontroller er berøringsskjermer ikke like gode som tastatur og mus, og de datastyrte fiendene er programmert til å ta hensyn til dette.

Disse ulempene til tross: Gamelofts siste utgivelse er imponerende, både i en- og flerspillermodus. Førstepersonsskytere på touch-enheter begynner virkelig å bevege seg bort fra «proof of concept», og det er flott å se at også spill med fri bevegelse kan fungere bra. Så langt har jeg foretrukket skytespill hvor man kun sikter, og ikke kontrollerer figurens bevegelse. Dette endret seg med N.O.V.A. 3.

N.O.V.A. 3: 8/10 Svært godt

Commander Pixman

Sjanger: Plattform
Pris: Gratis
Type: Android (testet), iPhone
Utvikler: Noodlecake Studios
Last ned her

Det er få sjangre som kan vekke like mye nostalgi som plattformspillene. Selv om jeg tilhører Mario-generasjonen, hadde jeg også mine stunder med enda enklere plattformspill som liten. Disse husker jeg ikke bare som svært vanskelige, men også som utrolig engasjerende. Det samme kan sies om Commander Pixman. Spillet har en utrolig sjarmerende retrografikk, og det klarer å gjenskape klassisk gameplay av den gode, gamle typen.

Her er det få finurligheter, men store utfordringer. Det gjelder å komme seg i mål fortest mulig, uten å bli kverket av hindringer eller monstre. Kontrollsystemet er noe klønete, men den lille forsinkelsen mellom trykk og handling bidrar til en autentisk åttitallsfølelse. Akkurat denne gangen er litt unøyaktige kontroller derfor fullt tilgivelig — noe annet ville nesten føles som en anakronisme.

Man må belage seg på mange forsøk per brett i Commander Pixman. Likevel gikk jeg ikke lei. Det er svært strenge tidsmål per brett, men som i Continuity 2 er disse ikke et krav for å fullføre banen. I tillegg til den tradisjonelle hoppingen forbi hindre, har du en pistol til rådighet for å skyte monstre. Her må du handle raskt, siden de løper mot deg så fort du kommer innenfor deres rekkevidde. Hovedelementet i dette spillet er høyt tempo, og sammen med tidvis vanskelige hindre og ellers sjarmerende gameplay, er dette et meget godt retrospill.

Commander Pixman: 8/10 Svært godt

Call of Cthulhu: Wasted Land

Sjanger: Strategi, rollespill
Pris: 13,85 kr
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: Red Wasp Design
Kan kjøpes her

Wasted Land fikk en god mottagelse til iOS-enheter tidligere i år, og har endelig blitt utgitt til Android. Det Lovecraft-baserte spillet kombinerer rollespill og turbasert strategi, og finner sted under første verdenskrig. En okkult gruppe har oppstått blant tyskerne, og historien dreier rundt britenes hemmelige kamp mot disse.

Wasted Land er gjennomført solid, godt balansert og har få svakheter. Miljøene er stemningsfulle, de forskjellige våpnene føles realistiske, og oppdragene er gode. Spillet har god dybde, men er ikke overdrevent komplisert. Jevnt over er det lite å utsette. Kombinasjonen av turbasert strategi og rollespill er vellykket, og tiden flyr fort av gårde mens man fullfører oppdragene.

Om noe, lot jeg meg plage av litt dårlig respons i noen av menyene, samtidig som enkelttrykk av og til ble oppfattet som dobbelttrykk. Jeg bestemte meg til sist for å prøve med en annen mobil, noe som av en eller annen grunn gjorde problemet mindre. Jevnt over har jeg ikke problemer med respons på noen av enhetene, og jeg regner derfor med at dette er en svakhet i programvaren. Likevel var dette ikke et stort problem etter å ha byttet mobil, og jeg kunne ikke annet enn å storkose meg med Wasted Land.

Call of Cthulhu: Wasted Land: 8/10 Svært godt

Call of Cthulhu: Wasted Land ble testet på en Samsung Galaxy S II. Resten av spillene ble testet på en LG Optimus 3D.

Les også: Månedens anbefalte Android-spill (april)
Les også: Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill (mars 2012)

annonse