Nyhet

– Harddiskprisene vil forbli høye

Det vil ta to år til før prisene blir hva de var før flommen.

En ny rapport fra analyseselskapet IHS iSuppli har dystre nyheter å melde for PC-entusiaster. Prisene for mekaniske harddisker vil fortsette å holde seg høye fram til 2014, hvor de er forventet å komme ned på det samme nivået de var før den store flomkatastrofen i 2011.

Dårlig utvikling

Helt siden oktober i fjor har harddiskprisene vært unaturlig høye. En flom skylte over fabrikkene til de største harddiskprodusnentene i verden, Seagate og Western Digital, og produksjonen ble hardt rammet. Som en følge hoppet kostnadene for harddisker opp 28 prosent fra tredje til fjerde kvartal i 2011, mens 29 prosent færre harddisker ble produsert.

Prisene begynte å stabilisere seg i første kvartal i år, men allerede i februar kunne analyseselskapet IHS iSuppli fortelle at prisene antageligvis ville forbli høye i lang tid fremover. Deres nyeste rapport melder om det samme, selv om prisene har begynt å synke marginalt.

Harddiskpriser verden over ble hardt rammet av flomkatastrofen i Thailand i oktober 2011.Foto: Prisguide.no

Også produksjonen har tatt seg opp siden flomkatastrofen, og i første kvartal hadde produksjonen økt med 18 prosent fra forrige kvartal, hvor produksjonen hadde stupt. I tillegg har flere harddiskprodusenter flyttet store deler av produksjonen sin ut av Thailand, som blant annet harddiskprodusenten Nidec.

Fortsetter å koste mye

Men til tross for synkende priser og økende produksjon, er ikke prisene forventet ytterligere. Dette har flere årsaker, men det skal hovedsakelig være fordi det er forventet en enorm etterspørsel i tiden som kommer. PC-salget i 2012 har vært godt, og det er forventet å fortsette å øke ut året.

Et par stikkord her er Ivy Bridge, nye ultrabooks som kommer de kommende månedene og Microsofts nye operativsystem, Windows 8, skal alle være grunner til at harddiskprisene vil forbli omtrent 20 til 30 prosent høyere enn de var 2011.

(Kilder: Fudzilla, Techspot)

Les også
– Harddisker vil være mangelvare i to år til
Les også
Harddisk-produksjonen tar seg opp
Les også
Nå kan harddisken bli dyrere
annonse