Nyhet

Dette batteriet gjør gamle røykvarslere smarte

Og du trenger bare å skifte det hvert femte år.

Las Vegas/Tek.no: Røykvarslerbatterier. De skal helst byttes hvert år. Iallfall om vi skal følge anbefalinger fra forsikringsbransjen. Skulle du mot formodning ikke gjøre det hvert år, har du sikkert hørt røykvarsleren begynne med korte pip. Gjerne på ugunstige tidspunkt; jeg er tom for strøm, og jeg er en gammel dum røykvarsler som ikke vet at klokken er tre om natten.

Menneskene i Roost vil få en slutt på begge deler, uten at du må skifte ut røykvarsleren din. Konseptet deres går ut på å bygge inn enkel logikk og en Wi-Fi-tilkobling i et batteri som ser ut som de vanlige 9-voltsbatteriene mange forsikringsselskaper og sameier sender ut årlig.

Slutt på batteriskifte hvert år

Prototypene vi fikk se kom med sin egen introduksjon.

Batteriet skal kunne vare opp til fem år i en røykvarsler før det må byttes ut. Men i motsetning til dagens batterier skifter du ikke ut Roost-batteriet ditt for sikkerhets skyld. Du skifter det først når det nærmer seg tomt, og det forteller selv når det begynner å bli på tide gjennom en varsling på smarttelefonen din.

Hvert batteri kobles nemlig opp til en app, og du kan gi batteriet navn, slik at du vet om det er røykvarsleren på kjøkkenet eller på soverommet som snart er tom for strøm.

Batteriet merker også om røykvarsleren aktiveres, og forteller deg om det også. Siden appen vet hvor batteriet er montert får du også vite akkurat hvor det kanskje brenner, samtidig som appen spør deg om du vil ringe et nødnummer.

Mellomløsning før smarte røykvarslere

Løsningen er laget for de av oss som har aldrende røykvarslere, og kan muligens ses på som en slags mellomløsning før markedet tas over av røykvarslere som er smarte i seg selv. Den kanskje mest velkjente av disse løsningene heter Nest Protect, og er tilgjengelig på det amerikanske markedet.

Nest Protect er en smart røykvarsler som varsler deg om hvor det brenner, men disse er fortsatt ganske dyre og selges ikke i alle markeder.Foto: Nest

Det florerer ennå ikke av denne typen utstyr, og dermed finnes det kanskje et marked også for disse batteriene, selv om prisen er forholdsvis høy sammenliknet med et vanlig batteri. Avhengig av hvor mange du kjøper ligger prisen på mellom 25 og 35 dollar, eller fra 190 kroner.

Prisen er forholdsvis høy, og rundt det dobbelte av det du må regne med å betale for en billig røykvarsler i dag. Men, dersom du ønsker funksjonalitet som likner på det Roost tilbyr, blir røykvarsleren betydelig dyrere både enn de tradisjonelle røykvarslerne og denne batteriløsningen.

Lar deg bytte bare batteridelen

Vi fikk se på noen av prototypene ved selskapets vesle bord, innerst i et hjørne på åpningsfesten for årets CES-messe, men salgssjef David Henry forklarte at de jobber med en nydesign av batteriet, der batteridelen og logikken er adskilt. Dermed vil man kunne bytte kun batteriet og beholde både oppkobling og kostbar elektronikk fra gang til gang.

Avhengig av hvor lang tid det tar før smarte røykvarslere blir standardvare i butikken, kan man se for seg at disse batteriene kan gi ganske store miljøfordeler. Ett batteri hvert femte år utgjør mindre avfall enn ett batteri i året. Fordelt på mange varslere i tusenvis av husstander kan det bli store volum av det også. Akkurat hvor miljøvennlig det er å produsere sammenliknet med vanlige batterier vet vi imidlertid ikke så mye om.

Ønsket å la deg skru av varsleren med mobilen

Batteriet ble finansiert gjennom en Kickstarter-kampanje som ble avsluttet rett før jul. Endringen i design kom til et stykke ut i kampanjen, slik at noen kjøpere vil få akkurat det batteriet vi fikk se på messegulvet i dag, mens de som har kjøpt de dyreste pakkene får et oppgradert batteri med to deler der kun batteriet byttes. Kampanjen siktet også mot et par ekstra mål.

Roost rakk akkurat ikke målet om 100 000 dollar, som skulle sikre en mulighet til å stoppe alarmen rett fra mobiltelefonen. Den ser ikke ut til å ha blitt lagt til, selv om sluttsummen fra kampanjen endte på 96 000 dollar. Formålet med dette var å enkelt deaktivere røykvarsleren ved for eksempel små, men røykfylte, uhell på kjøkkenet.

Siden funksjonen ikke dukket opp betyr det at du fortsatt må jakte på en provisorisk vifte, eller koble fra batteriet en kort stund, for å få den hersens boksen til å holde kjeft, mens du tar deg av den kullsvarte pizzaen i ovnen.

Roost-batteriene skal selges gjennom selskapets egne nettsider og vanlige forhandlere. I første omgang starter salget i USA, men Europa står også høyt på dagsordenen, får vi vite, uten at vår mann har en konkret dato å vise til foreløpig.

Nest ble forøvrig nylig kjøpt av Google:
Derfor brukte søkegiganten 20 milliarder på en røykvarsler »

Her får du alle nyhetene fra CES 2015 »

Les også
Nå blir de smarte røykvarslerne enda smartere
Les også
Dekselet for deg som alltid går tom for strøm
Les også
Snart lader du mobilen eller PC-en din på 30 sekunder
Les også
Smartklokke fra Will.i.am
Les også
Dette batteriet kan lades superraskt
annonse