Tek.no

Nyhet

– IPA gir deg «man boobs»

Visste du at humle inneholder østrogen?

Quinn Dombrowski, Flickr
22 Juni 2015 14:43

Øltypen IPA (India Pale Ale) kjennetegnes blant annet ved den svært store mengden humle som brukes i bryggeprosessen. Dette gir ølet bitterhet og aroma.

Humle har derimot en annen egenskap også, som kanskje kan være litt uheldig for menn: Store doser kan nemlig føre til at menn utvikler såkalte «man boobs», skal vi tro Vice.com.

IPA-øl inneholder som kjent mye mer humle enn de fleste andre øltyper. Men har det noe å si, da?

Humle inneholder østrogener

Grunnen til at menn angivelig kan utvikle «man boobs» ved å drikke mye IPA eller annen øl som inneholder humle, er at humle inneholder store mengder fytoøstrogener. Østrogen finnes naturlig hos både menn og kvinner, men i langt større mengder hos kvinner, ettersom østrogen er det primære kvinnelige kjønnshormonet.

Vice.com nevner at innen urtemedisin har humlens fordeler for kvinner vært kjent i lang tid. For eksempel skal det etter sigende være søvnfremkallende og smertelindrende.

Videre skal det ha en positiv effekt på urinveier, og det har blitt brukt til behandling av endometriose og overgangsalder. Ammende kvinner kan visst også bruke humle for å få fart på produksjonen av brystmelk.

Hos menn, derimot, ryktes det at fytoøstrogenene i humle isteden kan føre til mannepupper, og dessuten også impotens.

Bare en myte?

Artikkelforfatter Raquel Smith Callis hos Vice.com er den som hevder at IPA kan gi menn «man boobs». Humle- og mannepupper-koblingen er ellers omtalt i flere saker på Internett. Vi finner imidlertid ingen forskningsresultater eller annen troverdig informasjon som konkluderer med det samme.

Vice.com henviser til en forskningsrapport fra School of Biomedical Sciences, King’s College London fra 1999, hvor forskerne paradoksalt nok hevder at mengden humle i øl er for liten til å utgjøre en risiko:

– Fytoøstrogenet kan oppdages i øl, men nivåene er så lave at de ikke burde føre til noen form for bekymring, heter det det i rapporten.

Det er i alle fall betryggende. Fytoøstrogener finnes riktignok også i en rekke andre matvarer, deriblant nøtter, søyabønner, ris, kaffe og tofu.

Brygger med ryllik som erstatning for humle

Ryllik (Achillea millefolium) vokser også i Norge. Blomstrer i juni-september. Foto: Wikipedia

Smith Callis er for øvrig ølbrygger selv, og det hun egentlig skriver om i artikkelen sin er å brygge øl med andre typer urter enn humle. Hun bruker urteplanten ryllik i sine brygg, en plante som vokser vilt i Norge. Den samme urten ble angivelig brukt hyppig til ølbrygging før den tyske Renhetsloven ble innført i 1516, som sier at øl bare skal inneholde byggmalt, humle, gjær og vann.

De fleste øltyper inneholder humle, fordi det har vært tradisjonen i flere hundre år. Men hveteøl, wit-øl, melkestout og havestout er eksempler på øltyper med lite humle.

Brygg selv, eller finn nye favoritter:
Dette er appene alle øl-elskere bør ha »

(Kilder: Vice.com, School of Biomedical Sciences, King’s College London)

annonse

Les også